NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Josep > Gastronomia



 

Un dels costums gastronòmics d’aquesta diada és la menja de crema catalana. La crema catalana, crema cremada o crema de Sant Josep està feta amb llet, ous, sucre, midó en flor, canyella i llimona. Que la pastisseria típica d’aquesta diada sigui feta a base de llet no és una casualitat sinó que respon al fet que, en aquestes dates, la llet dels animals comença a abundar, doncs les vaques ja han vedellat i les ovelles ja han xaiat. Antigament, només es menjava crema de Sant Josep el dia 19 de març, juntament amb el mató –també dit de Sant Josep- que aquell dia era guarnit amb flors de paper, blanques o de colors diversos. Hom creu que aquests productes fets amb llet tendra havien format part de les ofrenes dedicades a velles divinitats d’aquest moment de l’any.


il·lustració de la notícia
 Crema
Diferents poblacions
La crema, també anomenada crema catalana, crema de Sant Josep o crema cremada, és, sense cap mena de dubte una de les postres més conegudes de la gastronomia festiva catalana. Associada a la Festa de Sant Josep, el 19 de març, la crema catalana és un plat molt fàcil de fer a casa i, per això, quasi mai falta en els dinars d'aquest dia.


Crema catalana - antigament s’anomenava crema cremada o crema de Sant Josep perquè era de costum de menjar-ne el dia d’aquest sant, el 19 de març, vigília de la primavera. Avui dia, es coneix millor amb el nom de crema catalana que l’identifica com la "quiche lorraine" o la " fondue savoyarde.
Festa de Sant Josep a Albesa (la Noguera) - el matí de Sant Josep, després d'ofici hi ha un concurs de cassolades. Un jurat popular escull la millor menja feta a la cassola. Acte seguit es realitza un dinar popular amb totes les cassoles i per la tarda ball amb orquestra. Telèfon: 973.186.007
Crema cremada La crema cremada, crema catalana o crema de Sant Josep és una de les postres més típiques de la cuina catalana. Es tracta d'una base de crema caramel·litzada per sobre, d'on ve el seu nom. La tradició diu que s'ha de menjar el dia de sant Josep (19 de març) i per això també rep el nom de crema de sant Josep.
Recepta de Crema de Sant Josep - recepta proposada per la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org