Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Fires i festes de productes del mar

Campanya gastronòmica del peix de roca a Begur (el Baix Empordà) - servida pels restaurants de la localitat. Amb debats i dinar amb degustació popular.
Jornades Gastronòmiques de la Tonyina a l'Hospitalet de l'Infant i Vandellòs - des de l'any 2000 als restaurants d''aquestes dues localitats. Inclou Degustació popular de tonyina. Al maig.
Diada del Musclo i l’Ostró a Sant Carles de Ràpita (el Montsià) - els restaurants preparen plats amb aquests productes.- Finals de maig prinicipis de juny.
Jornades gastronòmiques del peix de Palangre a Llançà (l'Alt Empordà) - l'Àrea de Turisme de Llançà i els restauradors de Llançà han decidit potenciar l'oferta gastronòmica reactivant unes jornades gastronòmiques que ja es varen celebrar en els primers anys de la dècada dels 80. El producte que s’ofereix és el peix de palangre. El palangre destaca per ser una metodologia de pesca molt tradicional i autòctona a Llançà. Consisteix a utilitzar uns ormeigs d'ham. Antigament els palangres constaven de quatre frenells de cànem d'uns quaranta cm cada un, dels quals penjaven amarrats uns caps més fins a l'extrem on hi havia l'ham. L'ormeig anava plegat dins unes cofes de balca o d'espart amb els hams clavats a la vorera. Actualment és confeccionen cistelles de plàstic i l'ormeig és de fibra sintètica. Els palangres s'esquen amb pop bullit, calamars, cogombre de mar, musclos, petxines i bàsicament s'utilitzen per pescar lluç, dorada, etc. Cal destacar que cada restaurant adherit a les jornades ofereix el seu propi menú, que inclou com a denominador comú de cada carta el peix de palangre.
Fira de la Sípia i Trobada de vela llatina a Alcúdia (Mallorca) L’Associació d’Amics de n’Agustina és l’entitat cívica que gira entorn un llaüt, l’Agustina, símbol i nexe d’unió per a la feina per a la preservació del patrimoni marítim que duen a terme des d’Alcúdia. Són ells els que han aconseguit consolidar la Trobada de Vela Llatina al Moll d’Alcúdia que se celebra amb l’atractiu afegit de compartir escenari amb la Fira de la Sípia.
Jornades Gastronòmiques del Caragol Punxent i el Llangostí Peníscola (el Baix Maestrat) - compten amb la col·laboració de 20 establiments, els quals ofereixen menús compostos amb plats elaborats amb els productes estrella de la cuina peniscolana. Des del 2004.
Diada del Pop a Miami Platja, Aj. de Mont-roig del Camp (el Baix Camp) Primer diumenge de juny. Gran àpat popular que se celebra una pineda de Miami-Platja, el Bosquet del Llastres, on els restaurants del municipi ofereixen una petita degustació d'un plat amb aquest animal que és ben present als fons rocosos d'aquest tram de costa. Es fa en el marc de les Jornades Gastronòmiques del Pop, que van néixer l’any 2008.
Diada de l'Ostra del Delta a l’Ampolla (el Baix Ebre) - es reparteixen uns 2.500 kgs d'ostres del Delta entre el públic assistent a la festa al port pesquer. També es gaudeix de la mostra de cuinar l'ostra del Delta on els visitants poden gaudir de les receptes més innovadores. Per amenitzar la jornada, hi ha un grup de música en viu que acaba de donar ambient al port pesquer.
Jornades dels Fideus Rossos a Cambrils (el Baix Camp) - els Fideus Rossos són el resultat de la combinació de la delicadesa de les seves matèries primeres, amb les mans dels professionals de la cuina que les elaboren. Una mostra destacada dels nostres restaurants us ofereixen aplicacions gastronòmiques en les que sobresurten els Fideus Rossos, com a plat principal dels menús oferts pels nostres restauradors.
Jornades de tonyina roja a l'Ametlla de Mar (el Baix Ebre) - en la setmana gastronòmica de la tonyina roja, a fi de celebrar, donar a conèixer i gaudir de la tonyina roja del Mediterrani, presentem un programa que, dirigit a professionals i al públic en general (des d’afeccionats a famílies), converteix l’Ametlla de Mar en una gran festa on tots, dels més grans als més petits, podran viure el singular univers de la tonyina roja en un entorn on coincideixen gastronomia, mar, aventura, festa, jocs, degustacions, mercat de productes, curses, menús exclusius amb la tonyina roja als millors restaurants de l’Ametlla de Mar...
Jornades Gastronòmiques dels Ranxets a Torredembarra (el Tarragonès) - a finals d'abril, principis de maig. Els restaurants de Torredembarra ofereixen en la seva carta un menú basat en els ranxets, un guisat de peix que tradicionalment elaboraven els pescadors a la barca. Telèfon: 977.644.580
Jornades Gastronòmiques del suquet de peix a L'Escala (l’Alt Empordà) - se celebra de mitjans a finals d'abril. Durant aquestes setmanes els restaurants ofereixen menús en els quals el plat principal és el suquet de peix i també s'hi inclouen les conegudes anxoves de l'Escala. Tot i que el suquet és present a tots els restaurants, cada un d'ells l'elabora d’una manera diferent des del peix de roca, el rap, l'escrita o el turbot.
Jornades Gastronòmiques de l'Escamarlà a La Ràpita (el Montsià) a l'abril. Més de 15 dies per degustar els menús que 14 restaurants del municipi - membres del Col·lectiu de Cuina La Ràpita-Delta de l'Ebre, han preparat amb l'escamarlà com a protagonista. A més, es vol posar en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació de la salut i la sostenibilitat i identificant els principals valors en l’àmbit gastronòmic i dotar-los d’un discurs comú.
Fira del gerret a Santa Eulària des Riu (Eivissa) - se celebra des del 2015 a principis de març i és impulsada per les confraries de pescadors locals i diverses institucions amb l´objectiu de posar en valor aquest peix. Comença amb l'arribada dels llaüts de pesca plens de gerrets, que són portats fins a la plaça amb un carro tradicional, on té lloc una “brulada de corns” i un ball pagès. A partir d’aleshores, el poble s’omple amb parades de peix, artesans, música en viu, tallers, exposicions relacionades amb la cultura del mar i les degustacions gastronòmiques preparades pels restaurants on els assistents poden provar tot tipus de plats fets amb gerret.