Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Éssers fantàstics i meravellosos

La nit de Sant Joan ha estat tradicionalment associada a la visió de tot tipus de gnoms, follets i altres éssers fantàstics coneguts amb noms ben diversos al llarg del territori: nyitos, minairons, fameliars, diables boiets, martinets, fullets, barruguets, donyets, duendos, joanets, cucales, gambutzins, bofaruts, llufes, pertenidors, ferams, etc La visió d'aquests personatges està associat a la ingesta de substàncies enteògenes (bolets alucinògens, herbes visionàries, beuratges màgics, etc) només aptes per a iniciats i preparats per persones que en coneixen els seus efectes alteradors de la percepció de la realitat, popularment coneguts per bruixots o bruixes.

Petits éssers en l'àmbit lingüístic català Als Països Catalans trobem una bona colla de petits personatges. En aquesta pàgina en podreu descobrir uns quants. Hem dividit tots aquests personatges en tres grans grups: éssers vagament antropomòrfics, éssers amb trets antropomòrfics i éssers de morfologia indefinida.
Gambutzins i cucales a les Terres de l'Ebre - éssers mítics que només surten en les hores de plena fosca de sant joan, la qual sembla que venen a encarnar i representar.
Llufes a la costa empordanesa - éssers que campen pel bosc proper a la cosat emprodanesa aquesta nit.
Marmajor de Collbató (el Baix Llobregat) - espantacriatures que surt a la cova de Salnitre de la muntanya de Montserrat la nit de Sant Joan, o almenys això és el que es fa creure als infants. Es menja els nois dolents de set en set. Papu que s'emporta als infants dolents per menjar-se'ls. Sempre en porta a les butxaques. De tants que en porta li pengen i li cauen.
Pertenidors al Solsonès i Vall del Lord - ànimes en pena, personificacions del ressò, que surten per la Vall del Lord i el Solsonès per Sant Joan.
Nyitos o nyítols a la Terra Alta, Maestrat, Millars i Castellania - éssers menudíssims que entren pels forats de les orelles de les persones, arriben fins al cervell i roseguen la memòria, i les deixen encantades, amb la consciència en estat alterat.

Més ràpids que el llamp, més vius que el foc. Petits éssers fantàstics en l'àmbit lingüístic català
Casanova Coll, Joan; Creus Saumell, Joan / Publicacions de l'Abadia de Montserrat