Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Curses i trobades d'embarcacions

En moltes poblacions catalanes és costum organitzar, pels volts de Sant Pere, tot tipus de trobades, travesses i curses competitives amb embarcacions a vela o a rems. Moltes d'aquestes embarcacions són hereves directes de les antigues barques de pescadors o de cabotatge restaurades i utilitzades amb finalitats recreatives, com els llaguts o les barques de vela llatina. La primera trobada de vela llatina es va celebrar a Sant Feliu de Guíxols el 28 de juny de 1986.

Desafiament de llaguts i Regata de patí català de la Festa Major de Sant Pere a Calafell (el Baix Pe - Cap de setmana proper al 29 de juny. Festa major de Calafell platja, l'antic nucli de pescadors. Des de l'any 2000 té lloc el desafiament de llaguts, una prova que enfronta els Vogadors de Baix a Mar de Torredembarra, els Llaguts de Vilanova i la Geltrú i els Llaguts de Calafell. També es fa una Regata de Patí Català, una prova nàutica que es disputa amb un dels models d’embarcació tradicional catalana amb un únic tripulant. Els dies 28 i 29, concert de festa major a la platja, ofici solemne a l'església de Sant Pere, cercavila del pa beneït, exhibició del bot salvavides, cercavila amb els gegants Pere i Carme, sardanes, correfoc, castell de focs artificials...
Trobada de Vela Llatina de la Festa de Sant Pere a Maó (Menorca) - Cap de setmana proper al 29 de juny. Se celebra pels voltants de l'illa Plana, un illot del port de Maó que fa de seu social de l'associació Amics de la Mar Port de Maó, entitat dedicada a la recuperació del patrimoni marítim. Hi ha activitats nàutiques al port: joc des capellet (cucanya de pal a l'extrem del qual hi ha un capell), música i revetlles marineres a la vora de la mar, etc. Des del 2002 s'organitza una Trobada de Vela Llatina, amb embarcacions provinents de totes les illes i de la península. Antigament els pescadors feien corregudes de barques de rem i de vela, algunes de les quals anaven enramades i amb disfresses d'animals mitològics. Telèfon: 971.48.08.59
Trobada d’Embarcacions Tradicionals de Calella de Palafrugell (el Baix Empordà) - es celebra el cap de setmana proper a Sant Pere i en el marc de la festa major de Calella. És una de les clàssiques del calendari, que organitza l’Associació dels Amics de la Vela Llatina de Calella
Trobada de Vela Llatina de l’Ametlla de Mar (el Baix Ebre) - se’n fan dues proves, una al matí i una a la tarda, i que per participar-hi cal tenir llicència federativa. A principis de juliol.