Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes d'agost > Aplecs i romeries

Aplec del Vinyet
Sitges (el Garraf)
Cada 5 d’agost milers de persones s’apleguen al voltant del santuari de la Mare de Déu del Vinyet per celebrar la festa anual dedicada a la patrona del Garraf, una petita marededéu bruna a qui s'atribueix el domini sobre les condicions atmosfèriques.

L'Aplec del Vinyet de Sitges (el Garraf) - reuneix molts sitgetans en un dels indrets més estimats de la Vila: el santuari del Vinyet. Al llarg del dia, diversos actes serveixen per lloar la Mare de Déu que dóna un dels noms més identificatius de Sitges.
Romeria de Sant Bernat al Secar de La Real, Aj. Palma (Mallorca) – cada 19 d’agost els veïns del barri on hi ha el monestir de La Real fan la Romeria de Sant Bernat, la més popular, multitudinària i antiga de totes les que es fan a Mallorca. Els veïns surten a mitja tarda, cadascú de casa seva, i s’arriben fins al Monestir, acompanyats pels xeremiers i flabiols i tamborins. En arribar, els romeus reben un brotet d’alfabeguera que passen per devant la imatge del sant, amb l’objectiu d’obtenir la protecció del patró. Al arribar al monestir ballen els gegants i hi hi ha parades de tota casta, amb queviures artesanals, menjar i altres llepolies. Els veïns aprofiten per visitar el Claustre i impregnar-se d’un cert misticisme. Les festes duren tota la setmana. Recentment, una nova romeria institucional surt de l’Ajuntament de Palma (Cort) amb les autoritats polítiques i altres romeus duent canyes verdes i un mocador blau al coll. Els veïns reben indignats als participants d’aquesta romeria nova, en què es pot veure als especuladors i polítics conservadors que pretenen fer malbé l’entorn natural del Monestir.
Aplec al Port de Salau, Aj. Llavorsí (el Pallars Sobirà) - des de l'any 1987, el primer diumenge d'agost, es puja al Port de Salau (2010 m d'altitud) des de les dues vessants del Pirineu, des del Pallars Sobirà i des de l'Arieja (Occitània). Per manca de comunicacions, des dels dos costats, és obligat pujar a peu al cim del Port. Els catalans ho tenen millor perquè una pista forestal, apta per jeeps, arriba fins uns 45 minuts a peu abans del Port. Per tant els que hi vagin en jeeps pel costat català han de caminar 45 minuts. Els occitans, en canvi, tenen més de dues hores i mitja de camí pel seu costat. Un cop a dalt es fan uns actes de germanor, amb intercanvis de productes típics dels dos costats: formatge, vins, licors, ratafia, galetes, xocolata, embotits, etc. Hi participen els alcaldes de les dues comarques i es reivindica la cultura comuna catalano-occitana i les relacions transfrontereres, que haurien de relligar les dues comarques.
Aplec de Paret Delgada a la Selva del Camp (el Baix Camp) - se celebra el primer diumenge d'agost a l'ermita de Santa Maria de Paretdelgada, situada al terme de la Selva del Camp i a uns 3 km del poble, i documentada des del 1200. La jornada és molt popular i s’ha fet tradicional el concurs de paelles d’arròs. Durant tota la setmana següent es resa el septenari, que es clou el diumenge amb una Eucaristia i una processó amb la imatge del pati de l’ermita. Ho organitza l’Associació Cambreres i Amics de l’Ermita Paret Delgada. Als anys seixanta del segle XX els aplecs van ser prohibits pel règim de Franco degut al seu vessant catalanista (s'hi ballaven sardanes reivindicatius de les llibertats democràtiques de la nació catalana, que reuniren grans figures de la cultura i la política del país). Telèfon: 977.84.40.60

Llegendes de Sitges
Amades i Gelats, Joan / Edicions El Mèdol