Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > Els Cossiers

Els Cossiers són un conjunt de persones format per sis homes (els cossiers), una Dama (interpretada sovint per un home) i un dimoni. Els Cossiers surten, en l'actualitat, en el marc de les festes populars d'alguns pobles mallorquins, com Alaró, Algaida, Montuïri o Manacor, executant tot un seguit de danses rituals. La funció, i significat originals del conjunt de danses dels Cossiers és encara un enigma, però hom suposa que podrien estar relacionades amb cerimònies xamàniques pròpies de la societat mallorquina agrària. El Cristianisme els assimila, els incorpora dins les seves pròpies festes i ritus, dedicades a maresdedéu i sants.

Els Cossiers
Diferents poblacions mallorquines
Un dels elements més singulars d'algunes festes populars mallorquines són les evolucions dels Cossiers, un conjunt de danses únic i exclusiu d'aquesta illa. Vinculats a antigues creences i antigues cerimònies, avui perviuen integrats dins els ritus cristians.

Cossiers d'Algaida
Algaida (Pla de Mallorca)
Són sis, una Dama i el dimoni. Surten en dues ocasions durant l'any, una a l'estiu i una altre a l'hivern, en el marc de les festes més populars d'Algaida. Executen un conjunt de balls que encara són un enigma pels investigadors, que creuen que podrien estar relacionats amb antics rituals pertanyents a cultes precristians.

Els Cossiers d'Inca (Mallorca) - Els cossiers d’Inca, es van recuperar l'any 2004 gràcies a l’associació cultural Revetla d’Inca recuperàs aquests balls culturals. Aquest diumenge, dia de la patrona de Santa Maria la Major, han tornat a ballar a damunt l’altar davant centenars de persones que omplien l’església.
Els Cossiers de Montuïri (Mallorca) - els Cossiers de Montuïri no es troben documentats fins l'any 1821. Les danses i tocades són: "flor de murta", "mestre Joan", "es gentil", "sa gallineta rossa", "s'obriu-mos", "el rei no poria", "sa dansa nova", "es mercansó", "sa mitja nit", "es mocadors" i "l'oferta"...
Cossiers de Manacor (Mallorca) - és una de les cinc danses rituals de les quals disposa, actualment, el poble de Manacor. Se n’ha conservat documentació escrita des del segle XVIII fins a mitjan segle XX, data en la qual, després d’anys de trontolls i malviures, deixaren de ballar. El maig de 1981, es pogueren recuperar. Des de 1990 l’Escola Municipal de Mallorquí n’és la responsable, custodia els vestits, organitza els assajos... Actualment, dansen el dia del pregó de les Fires i Festes de Primavera (darrer divendres de maig) i el dia de la festa del Sant Crist (dia de la Cinquagesma). Telèfon: 971.83.49.83
Cossiers d'Alaró (Mallorca) - són sis i la Dama i ballen a los Damunts i a Alaró el dia de Sant Roc, 16 d'Agost. Van acompanyats per la figura indispensable del dimoni i un músic que sona un tamborino i una flauta. Van vestits de diferent color i per parelles, dos de cel, dos vermells i dos de malva, adornats amb una banda al pit, faldons, una espècie de mitra amb mirall.
La Dansa dels Cossiers - interessant blog amb informació comparada dels diferents balls de Cossiers actuals: indumentària, composició, coreografies, instruments...
Cossiers de Campos (Mallorca) - recuperats l'any 2012 en el marc de la festa patronal de Sant Julià. La iniciativa fou de l'agrupació sense ànim de lucre Pinyol Vermell.
Cossiers de Pollença (Mallorca) - la ballada dels Cossiers és un dels actes importants de les festes de la Patrona, a principis d'agost. Foren recuperats el 1981 després de 71 anys de la seva desaparició i, a més, foren incorporats a aquestes festes ja que abans ballaven per Sant Pere. Els cossiers de Pollença són interpretats per una dama i dotze dansants, però no hi ha cap personatge que representi el dimoni i la dama es una al.lota, en comptes d’un home.
Cossiers de Palma (Mallorca) - aquests Cossiers són a càrrec de l'Escola de Música i Danses de Mallorca.

Les danses rituals de Mallorca
Diversos autors, / Edicions Cort