NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Gastronomia nadalenca


Hi ha molts plats propis de la cuina nadalenca, moltes tradicions gastronòmiques vinculades a la festa de Nadal. El dinar propi del dia de Nadal, 25 de desembre, consisteix en una escudella i carn d'olla especial, que inclou sovint galets de pasta de gran tamany i petites pilotes de carn, i pollastre, capó, gall o gall d'indi de segon plat. L'àpat de l'endemà, dia de Sant Esteve, és a base de les restes del dia anterior, bàsicament canalons de carn.


Salsa de Nadal a Formentera (Illes Balears) - per Nadal a les cases de Formentera es fa unes postres anomenades Salsa de Nadal, feta a base d'ametlla mòlta, pasta mesclada amb bescuit i caldo de brou (d'ossos de porc, trossos de xuia i un pollastre). Es comença a preparar el dia 23 i 24 i es menja el dia 25 de desembre, l'1 de gener i el 6 de gener per dinar. Són unes postres molt dolces, amb sucre, safrà o canyella.
Allioli de codony - Es una recepta del centre, oest i nord pirinenc. L'allioli no solament és la barreja acostumada d' all i oli: pot portar ou, fruita fresca o seca (com el de Ripoll, que es fa per Nadal) patata, molla de pa, tomàquet, formatge ratllat, ous de peix o marisc, mel i d' altres productes que enriqueixen la salsa i li donen una gran varietat, com codony, pera o poma. Té els mateixos usos que l'allioli normal- per acompanyar, especialment, les carns a la brasa- si bé és de gust més suau. És excel·lent, usat com a pasta per untar damunt d’una llesca de pa torrat.
Escudella de blat de moro escairat - plat nadalenc en moltes llars del Berguedà.
Sopa de bullit, capó farcit i gall d'indi a Menorca - el dinar típic del dia de Nadal consisteix, de primer plat, en un bon brou i bullit que ha de contenir carn de porc, de vedella, de be i de pollastre, pilota, patates, col i algun llegum, acompanyat de pasta grossa; i de segon el gall d’indi o el capó facit.
Carabassa al forn - a València, a la taula no podia faltar en aquesta nit tan especial la carabassa al forn, una gran carabassa partida en dos meitats i cuita al forn.
Escudella i Carn d'Olla de Nadal - l'escudella de Nadal és l'àpat més popular del dia de Nadal a les llars catalanes. Es tracta d'una versió especial de l'escudella dels dies de cada dia perquè incorpora carn de quatre animals diferents i uns galets més grans del normal, que poden ser farcits amb petites mandonguilles. Primer es serveix l'escudella i els galets i després la carn d'olla.
Coca amb allioli de codony a Vinyoles, Aj. La Nou de Berguedà (el Berguedà) - típica de la nit de Nadal: es menja després de la missa del gall. L'allioli de codony es fa amb una patata bullida, tres codonys bullits i pelats, un rovell d'ou, una mica de sal i sucre i abundant oli.
Allioli de Nadal - és típic del Ripollès i d'altres comarques de muntanya. Les quantitats són per fer-ne per una colla. Quan vaig veure la recepta vaig recordar que la meva àvia en feia un de semblant, però com que no en tinc la recepta, poso aquesta.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
Ses matances i ses festes de Nadal
Alcover i Sureda, Antoni M. / Editorial Moll
Una trama narrativa molt simple serveix de base a una descripció minuciosa ...

comprar
Menús de Nadal
Murgadas i Bardí, Francesc / Edicions Cossetània
La finalitat d’aquest receptari és elaborar un assortiment de menús per ...

comprar
Des fornell a sa taula
Diversos autors, / Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa i Formentera
Actes de les IX Jornades de Cultura Popular de les Pitiüses. Aquest recull ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org