Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Jocs i tropells

A banda de les curses i altres jocs amb cavalls la Festa de Sant Antoni integra la pràctica de diferents jocs tradicionals d'habilitat, sovint protagonitzats pels fadrins o més joves. El més popular, present arreu del país, és la "trencada d'olles", "trencaperols" o "tirada d'olles" que sovint inclou un animal com a premi. Altres de menys coneguts són la "sortija" o el "bouet" de Massalfassar, la "cordà" d'Olocau, els "botets" d'El Forcall, la pujada al pi de Pollença. Alguns d'aquests jocs inclouen la presència d'un gall, que és sacrificat i ofert com a premi als vencedors.

Festa de Sant Antoni
Llucena (l'Alcalatén)
Llucena celebra la festa del patró dels animals amb els "cantats", la foguera, la benedicció i matxada amb els animals i les tradicionals olles, una multitudinària trencada de perols protagonitzada pels més menuts que reparteix centenars de premis entre els participants.

La "sortija" i el "bouet" a Massalfassar (l'Horta Nord) - la sortija consisteix en penjar un pollastre (o substitut, embotits) i provar d'agafar-lo mentre els que són a baix llancen coets als que ho proven. El bouet consisteix en jugar amb un bou ple de coets.
Trencada de perols a Atzeneta del Maestrat (l'Alt Maestrat) - la Festa de Sant Antoni se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener i cada any està organitzada pels veïns d'un o més carrers del poble diferents. Dissabte al matí, sortida al bosc per recollir les argelagues per a fer les fogueres i arrossegada d'un pi amb cavalls, que servirà per fer la foguera principal. Al vespre, benedicció dels animals, encesa de les fogueres i inici de "la matxà de Sant Antoni", una cercavila amb els matxos i cavalls ben engalanats i encapçalats pel penó amb la imatge del sant, que recorre les fogueres del poble, i que acaba amb el repartiment dels tradicionals prims per als participants i vi, cacaus i tramussos als assistents. L'endemà diumenge es fa la missa en honor a Sant Antoni i tot seguit les tradicionals cucanyes i corregudes, primer per als xiquets i després per als adults. Destaca la trencada d'olles, consistent en trencar unes olles de terrissa dins de les quals hi ha premis. Durant els dies que dura la festa es compren "bolletes" a benefici de la festa. Es tracta d'uns paperets amb el nom dels participants i que el darrer dia serveixen per a efectuar el sorteig d'una baconeta. Telèfon: 964.37.00.18
Jocs de Sant Antoni a Alcanar (el Montsià) - antigament, el dia de Sant Antoni es feien carreres de matxos, representacions teatrals, carreres de bicicleta per arrancar una cinta on penjaven el premi. També olles de fang que els infants jugaven a trencar amb els ulls tapats, a les olles es posava farina, papers, diners... També es feia la tradicional benedicció dels animals, amb repartiment de panets i rotllos per a tothom.
Dia dels botets a Forcall (els Ports) - El diumenge de Sant Antoni s'anomena el dia dels Botets. Durant el matí els Majorals s'encarreguen d'amanir tots els ingredients per a facilitar als assistents. La Rostida de les Xulles congrega a la plaça molta gent. Per un econòmic preu que serveix per a finançar la festa la Majoralia proporciona: olives, vi, allioli, xulla i pa. La vesprada es tanca amb un recorregut pels carrers de costum dels membres de la Santantonada i els xiquets i les xiquetes per recollir conills, pollastres i altres animals que es donaran de premi als guanyadors dels jocs. Es desenvolupen tres jocs per als infants i de vegades per als adults. Les Corregudes: són curses entre persones d'edats semblants, el guanyador –qui toca primer la barra on es porten els animals- obté com a premi un animaló. Les Olles: des de la porta de l'Ajuntament fins a l'altre costat de plaça es lliga una corda amb olles penjades, qui trenca l'olla amb un bastó s'enduu el contingut (llepolies i alguna moneda). Els Botets: aquest joc consisteix a saltar a peus junts botets de vi a mig inflar, els guanyadors que salten tots els botets tenen com a premi un animal. Amb aquesta activitat es dóna per finalitzat el cap de setmana festiu.
Pinyates de Sant Antoni a Figueroles (l'Alcalatén) - se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener. Dissabte, matxà amb els cavalls i animals de companyia per voltar les fogueres del poble i repartiment de "prims". Diumenge, missa i processó de sant Antoni. A la tarda es fan les pinyates a la plaça de l'Església. Telèfon: 96.438.15.73
Jocs populars i tradicionals de les Festes Majors de Sant Antoni a Ascó (la Ribera d'Ebre) - se celebren la tarda del dissabte més proper al 17 de gener. La plaça de l’església s’omple de gom a gom per viure jocs com les corrides de la forca, el ruquet i les pedres, la catxapera, la trisella, tirades de birles, el caça fardatxo i l’estirada de corda entre casats i solters. La trencada de tupins és un dels jocs pel qual hi passa més gent. Reparteixen tot tipus de premis i se'n poden arribar a trencar fins a 70.
Joc del gall a La Mata (els Ports) - un dels jocs de la festa de Sant Antoni és el sacrifici d’un gall de dos anys. El gall, que aporta una família que l’ha estat alimentant per a l’ocasió, es sacrifica en privat (ofegant-lo, sense trencar-li el coll) i, acabada la volta pel poble, el pengen -ja mort- d’una corda. Els joves tracten aleshores d’agafar-li el coll pujats en grup dalt d’un burro, en un estira-i-arronsa festiu que deixa bocabadats als que s'ho miren.