Calendari: Festes d'Hivern > La Candelera > Festes d'inici del renaixement natural

El 2 de febrer és una data molt especial dins el calendari natural: és al punt mig exacte entre l’inici i la fi de l’hivern. Aquest moment d’impàs fa de la Candelera un privilegiat observatori popular de predicció temporal, una posició que es reflecteix en la coneguda dita "Si la Candelera plora, l´hivern és fora; si la Candelera riu, l´hivern reviu”. Per aquestes dates arriben les primeres grans aus migratòries, les cigonyes: són els primers símptomes de la millora en el temps, els primers indicis de que la Primavera comença a treure el cap, de què l'hivern comença a remetre. Per afavorir aquest renaixement, alguns pobles realitzen antigues cerimònies.

Entrà de la Flor
Torrent (l'Horta Sud)
L’Entrà de la Flor és una alegre celebració popular que gira al voltant d’una gran branca d’ametller en flor. La branca florida es va a cercar a les afores del terme, s’entra cerimonialment fins a l’església i s’ofereix a la Mare de Déu, en un ambient d’alegria que s’expressa mitjançant l’encesa de centenars de coets.

Crema de la cua de gener al Canillo (Andorra) - cada 31 de gener a dos quarts de set de la tarda es fa la Crema de la Cua de Gener. Es cala foc a un petit avet. Si crema sencer, l'hivern s'acaba. Si no crema bé, tenim hivern per llarg. La festa s'avança dos dies a altres festes que fan una predicció similar: a Catalunya el 2 de febrer es diu que "si la Candelera plora, l'hivern és fora, si la Candelera riu, l'hivern és viu". Telèfon: 753 624
Entrà de la flor a Alaquàs (l'Horta Sud) - l'Entrada de la Flor també se celebra a Alaquàs, on fou «importada», per així dir, en 1974 pels membres de la penya La Granera, que estava integrada per una quinzena de jóvens de Torrent casats amb xiques del poble veí. Aquell any la colla de torrentins conformava la clavaria de la Mare de Déu de l'Olivar, i fou, justament, amb aquest motiu que plantejaren, com a novetat i a imitació de la que des d'antic se celebrava a Torrent, la realització d'una desfilada floral en honor a la Moreneta.

Quaderns de vida torrentina VI. L'Entrà de la Flor
Beguer i Esteve, Vicent / Llibreria Botafocs