Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Altres celebracions

Festes de la Magdalena
Castelló (la Plana Alta)
Durant més de vuit dies i sempre pels volts del tercer diumenge de Quaresma, Castelló de la Plana celebra les seves festes més esperades. A diferència del que és habitual en altres indrets, els castellonencs no celebren la seva festa grossa en honor al seu patró sinó per commemorar un dels mites fundacionals de la ciutat, per recordar el seu origen com a poble.

Cicle de Músiques Tranquil·les - la Casa de la Música de Mataró proposa que ens aturem una estona a gaudir de bona música. El Cicle de Músiques Tranquil·les no és un cicle de cap estil musical concret, ni dirigit a un públic en concret, és una manera de gaudir i desconnectar. Música delicada, sense estridències, emfatitzant els instruments, lletres compromeses i seients per a escoltar la música ben còmodes.
Elecció del Judes de l'Any a Esparreguera (el Baix Llobregat) - acte que pretén mantenir el vincle històric que hi ha hagut entre Esparreguera i el personatge de Judes. I és que, ara fa segles, a la muntanya de Montserrat es representava La Passió i el Judes l'havia de fer un esparreguerí que obligatòriament havia de ser sabater (com a ciutat de pas comptava amb molts sabaters, ferreters, fusters... per poder ajudar els viatgers que anaven a Barcelona). Per això mateix sempre s'ha dit sempre a la comarca que "d'Esparreguera Judes n'era", amb una mica de malícia.
Caramelles a mitja Quaresma a Castellolí (l'Anoia) - el costum ve de generacions enrere i algun folklorista, com Joan Amades, ja l'anotava al seu Costumari Català. Tota la canalla, nens i nenes, petits i grans, en sortir de l’escola es reparteix en grups per anar a cantar i a captar per tot el poble. Antigament, els més petits no hi participaven; els nois anaven pel seu compte. Però ara, acompanyats de mares i pares, surten de ben petits entonant la cançó –que aprenen a casa, no a l’escola– tota sencera o en part, en funció de l’edat. Els tradicionals cistells de vímet i canya –que encara n’hi ha– han donat pas a les bosses de plàstic o, fins i tot, als carretons d’anar a comprar, on la canalla aplega des d’una tradicional taronja o una poma, o un grapat de nous o d’ametlles, fins a caramels, productes de pastisseria o llaminadures.