Calendari: Festes de Primavera > Primers de Maig > Aplecs i romiatges

Romeria a la Fontcalda
Gandesa (la Terra Alta)
Cada primer diumenge de maig els habitants de Gandesa es desplacen a peu fins a la Fontcalda, un paratge únic i privilegiat construït a redós d'un brollador natural d'aigües calentes que, des de temps immemorials, han estat considerades sagrades.

Aplec de la Cisa
Premià de Dalt (el Maresme)
Cada primer de maig, milers de persones s’apleguen al voltant d’una ermita dedicada a la Mare de Déu de la Cisa, una marededéu bruna de tradició reculada i reputada fama, especialment entre els mariners i navegants de la comarca, tal i com testimonia la impressionant col·lecció d’ex-vots pintats de la que és dipositària, una de les més importants de la Mediterrània.

Aplec de Sant Sebastià a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) - aplec celebrat any rere any el dia 1 de maig. Molts calderins pugen caminant a l'ermita de Sant Sebastià de Montmajor. Després de la missa, hi ha una ballada de sardanes i un bon dinar. Telèfon: 93.865.56.56
Aplec a l’ermita de la Mare de Déu de l’Olivar d'Almacelles (el Segrià) - cada 1 de maig es va en processó amb la imatge de la Verge de l'Olivar cap aquesta ermita en runes. La festa va ser recuperada després que fou perduda a mitjans dels anys 1960. S'hi fa una missa, una benedicció del terme i repartiment de coca entre els assistents. Telèfon: 973.74.12.12
Aplec a l'ermita de Santa Maria d'Àneu a Escalarre (el Pallars Sobirà) - cada 1 de maig es fa una trobada popular amb la celebració d'una missa, (durant la qual es demana a la Mare de Déu una bona collita), el cant dels goigs i un dinar col·lectiu. Hi acudeix força gent de tota la Vall d'Àneu. Telèfon: 973.62.10.02
Aplec de Collsuspina (Osona) - aplec de la Sardana que es celebra en aquest poble d'Osona. Té lloc el primer diumenge de maig a la plaça Major. Amb sardanes i rifa de productes de la terra: llonganisses, pernils, coques, vi…
Aplec de l’ermita de Santa Maria de Palau, Gurb (Osona) - té lloc el primer diumenge de maig. L'ermita es troba en un punt entremig entre les poblacions de Manlleu, Vic i Sant Hipòlit de Voltregà i prop de l’antic camí ral que anava de Barcelona a Puigcerdà. La marededéu de Palau, que es guarda en una masia propera, és una interessant imatge gòtica d’alabastre del segle XV en la qual la Mare de Déu és representada dempeus amb el nen Jesús al braç esquerre i invocada per les noies per a trobar marit. Aquest aplec es feia antigament el quart diumenge de Quaresma. Ara, l'aplec està emmarcat dins les Festes de la Primavera organitzades per l’Ajuntament de Gurb. Consisteix en una romeria fins a l'ermita, on té lloc una missa, un refrigeri i el sorteig d’un pastís.
Aplec a l’ermita de Sant Salvador d’Horta (Les Masies de Roda) - cada segon diumenge de maig, a l’entorn de l’ermita de Sant Salvador d’Horta -antiga capella de la colònia industrial de Còdol-Dret del terme municipal de les Masies de Roda- es celebra un aplec que va iniciar-se el 1986. Amb arrossada popular, missa dedicada al patró i una ballada de sardanes. Aquesta manifestació festiva és una de les poques activitats anyals que fan reviure l’antiga colònia industrial de Còdol-Dret, tancada des de 1964, i que serveixen de record per a moltes dones i molts homes que hi van treballar.
Aplec de Sant Segimon del Montseny Aj. Viladrau (Osona) - es celebra cada any l'1 de maig al voltant d'un santuari emblemàtic del Montseny i Viladrau. Els participants hi accedeixen des de Viladrau o des de Coll Formic. Al matí, esmorzar populars i un sorteig de paneres i lots de menjar. Tot seguit missa a l'interior del santuari, dinar de germanor, cants corals i cançons populars. Telèfon: 93.884.80.04
Primer Diumenge de Maig a Santa Eulària des Riu (Eivissa) - antigament era un magnífic espectacle comprovar com una gran quantitat de carros engalanats, així com homes i dones mudats amb els seus vestits típics provinents dels més diversos indrets de l'illa, es donaven cita en aquest dia tan especial a la vila del riu per celebrar aquesta festa. Deien "anam a maig" amb gran entusiasme al començament de les festes i "venim de maig", pronunciat amb desànim i cansament una vegada celebrades les festes. Al costat de ses Estaques hi ha un petit puig conegut des de temps immemorials com s’Església Vella. Conten que s’anomena així perquè al cim s’hi assentà la primera església que hi hagué a la vila. Un dia que els fidels havien acabat de sentir-hi la missa, i després de sortir-ne, sentiren una enorme remorada i comprovaren que l’església acabava d’esfondrar-se i que les parets havien caigut, juntament amb la campana, pel penjall camp al fons de la mar. El fet que l’esfondrament s’hagués produït quan tota la gent havia abandonat l’església, va ser interpretat pel poble com un miracle i com que aquest fet va tenir lloc el primer diumenge de maig, a partir d’aleshores, es començà a celebrar cada any aquesta festivitat. Conta també la llegenda que a les nits de tempesta els vaixells que passaven pels voltants del lloc podien percebre el so de la campana des del fons del mar, que avisava els navegants de la proximitat de la costa i del perill que corrien. Qui hagi tengut l’oportunitat haurà pogut comprovar el misteri i la màgia que envolten aquest petit puig que és l’Església Vella i segur també que els primers pobladors de la vila també ho havien descobert.
Romeria a l'ermita de Sant Jeroni de Móra d'Ebre (la Ribera d'Ebre) - cada 1 de maig se celebra la tradicional romeria al paratge de Sant Jeroni. Els actes oficials comencen a les dotze del migdia amb el trasllat de la imatge del sant de l’ermita de Sant Jeroni a l’ermita de Santa Madrona, on té lloc la missa. En acabar, es retorna la imatge del sant a la seua ermita. ES distribueix un ranxo entre els presents. Cercavila amb una orquestra i ballada de sardanes. La diada és organitzada pel Patronat d’Amics de Sant Jeroni, entitat sense afany de lucre que té cura de la conservació d’aquest emblemàtic paratge morenc. Telèfon: 977.400.066

Gandesa i la Fontcalda
Monner i Estopinyà, Anton / Diputació de Tarragona