Español/English
Divendres, 3 de maig de 2024 | Amèlia | Dia Mundial de la Llibertat de Premsa    cerca       subscriu-te
Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Representacions de La Passió

Les Passions són grans obres de teatre popular català a càrrec d'actors amateurs, que tenen per argument els darrers moments de la vida de Jesucrist a la Terra, i especialment, la seva Passió, Mort i Resurrecció. Se'n realitzen en diferents poblacions de la geografia catalana tots els caps de setmana des del primer diumenge de Quaresma, els dies de la Setmana Santa i els caps de setmana després de la Pasqua, en un interval de temps mòbil que sol caure des del mes de març fins al maig. El gènere presenta una gran varietat de formats i estils: de Passions n'hi ha que es realitzen tant a l'aire lliure, pels carrers i places de la població (durant la Setmana Santa), com en espais tancats, i en alguns casos, a l'interior de l'església. N'hi ha que es basen en els diàlegs dels personatges i n'hi ha de mudes, que es fonamenten en representacions plàstiques. Les primeres passions es feien a l'interior de les esglésies (la primera documentada és la de Pollença , el 1355), però a partir del segle XVI es prohibeix i passen a fer-se al carrer.

Christus
Olot (la Garrotxa)
De totes les representacions sobre la Passió de Jesucrist que es fan per Setmana Santa a casa nostra, la que fan a l’Orfeó Popular Olotí és una de les més originals. Coneguda amb el nom de Christus, la Passió olotina combina magistralment poesia i plàstica.

Viu la Passió
Balaguer (la Noguera)
A Balaguer, l'escenificació de la Passió no té lloc a l'interior d'un teatre sino a l’entorn natural del Santuari del Sant Crist de Balaguer i les runes del Castell Formós. S'hi representen dotze quadres escènics no dialogats de la vida de Crist i els espectadors en poden ser participants actius.

Temps de passions
Diverses poblacions
La Passió és una tradició religiosa que enfonsa els seus orígens en l'Edat Mitjana, en què una sèrie d'actors aficionats representen la passió, mort i resurrecció de Jesucrist. Olesa de Montserrat, Esparreguera, Cervera i moltes altres poblacions han mantingut viva la tradició i l'han potenciat de tal manera que tots els vilatans s'impliquen en les representacions.

La Passió
Esparreguera (el Baix Llobregat)
Considerades pels estudiosos com una evolució dels anomenats misteris, les Passions són representacions teatrals que escenifiquen, en espais tancats i amb diàlegs en viu, diversos episodis de la vida, la mort i resurrecció de Jesucrist. Una de les més emblemàtiques és la d’Esparreguera.

La Passió de Llagostera (Gironès) - web d'aquesta Passió que es celebra a Llagostera i el text de la qual és la unió de diferents escenes de les Passions de tres grans autors teatrals catalans: Francesc Picas, Narcís Jordi-Aragó i Miquel Vall-llosera. Una Passió diferent: "divina" però al mateix temps molt "humana". Telèfon: 629 35 16 66
La Passió d'Esparreguera (Baix Llobregat) - web oficial de La Passió d'Esparreguera, un macroespectacle que uneix la tradició de la història i el teatre popular amb la modernitat narrativa en un muntatge pensat per no deixar indiferent. Telèfon: 93.777.15.87
La Passió d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) - web oficial de La Passió d'Olesa de Montserrat. Telèfon: 93 778 10 09
La Passió de Molins de Rei (el Baix Llobregat) - web amb informació de la Sacra Passió del Natzaré de Molins de Rei. Telèfon: 680.43.04.29
La Passió de Cervera (la Segarra) - Web oficial de La Passió de Cervera, la més antiga d'Europa (cinc segles de tradició) segons estudis de La Universitat de La Sorbona de París. Tradició declarada d'interés públic l'any 1969. Amb història, fotografies dels actors i moments de la representació... Telèfon: 973.532.661
La Passió de Sant Pere de Ribes (Garraf) - pàgina informativa del Centre Parroquial de Sant Pere amb informació d'aquesta Passió.
La Passió d'Ulldecona (el Montsià) - pàgina feta pel Patronat de la Passió d’Ulldecona, que informa dels origens i precedents històrics de la Passió, les passions d'ara, fotografies... Telèfon: 977.72.01.17
La Passió de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) - representacions de La Passió el dimecres, dijous, divendres, dissabte i diumenge de Setmana Santa. Telèfon: 972 563481
La Passió de Torreblanca (La Plana Alta) - pàgina d'aquesta Passió en valencià que es celebra en única representació el Dijous Sant a les deu de la nit, en diversos escenaris naturals a l'aire lliure i que consta de dèsset escenes i la seua duració aproximada és de dues hores.
La Passió d'Ondara (La Marina Alta) - web d'aquesta Passió recent que s'escenifica pels carrers del poble des de 1992.
Veniu a Mi: La Passió a Llinars del Vallès (Vallès Oriental) - web de la única Passió existent al Vallès Oriental, escrita per Reyes Barragan.
La Passió d'Altea (La Marina Baixa) - pàgina amb accés a informació sobre aquesta Passió que s'escenifica en valencià.
La passió de Crist: La Passió a Almassora (La Plana Alta) - pàgina web de la secció cultura de l'Ajuntament d'Almassora.
La Passió de Xilxes (La Plana Baixa) - pàgina de l'Asociación Cultural La Pasión de Cristo de Chilches
Altres representacions de la Passió al País Valencià També es fan representacions de La Passió a Callosa del Segura, Benetússer, Montcada (País Valencià). A Borriol (La Plana Alta), s'anomena "Nova Jerusalem: La Passió de Borriol"
La Passió de Vilalba dels Arcs (la Terra Alta) - web d'aquesta particular representació teatral de la vida de Jesús, en versió lliure, adaptada i escenificada pels carrers de la població. Telèfon: 679.04.00.69
La Passió de Crist a Deltebre (Baix Ebre) - en aquesta població situada al bell mig del Delta de l’Ebre, es representa des de fa anys amb força èxit la Passió de Crist o Passió de la Cava.
Representació de la Passió a Porreres (Mallorca) - escenificació teatral de diverses escenes de la Passió de Crist davant l'església.
Passos Vivents. La Passió de Granollers i Canovelles (el Vallès Oriental) - representació de diferents escenes de la Passió de Crist pels carrers de les poblacions de Granollers i Canovelles durant els dies de Setmana Santa. Telèfon: 678876348
Representació del Misteri de la Passió de Montcada (l'Horta Nord) - és la única escenificació de la Passió que es fa al País Valencià. Les representacions del Misteri de la Passió a Montcada, es van iniciar el Dijous Sant de l'any 1960. Els primers anys, es van muntar els escenaris en diferents emplaçaments del municipi, la Plaça dels Màrtirs, Plaça de Sant Jaume, Camp d'esports i utilitzant alguns carrers de Montcada com Via Dolorosa, per a culminar en el pujol de Santa Bàrbara on se celebra la Crucifixió.
Passió dels Armats a Mataró (el Maresme) - representacions dels diferents quadres dels darrers dies de Jesús que, sota la direcció de Joan Rovira, tenen lloc als espais a l'aire lliure de l’Hort del Rector. Des del 2016. Telèfon: 93.799.71.31/654.385.087
Passió Medieval de Cervera (la Segarra) - La Passió és una de les tradicions més arrelades a Cervera. Generacions i generacions de cerverins han passat pels diferents escenaris que l'han acollit i l'han mantingut viva fins a arribar als nostres dies. A més, ostenta el títol com la Passió més antiga de Catalunya i una de les més velles d'Europa, ja que se'n té la primera referència l'any 1477; a l'Arxiu Comarcal de la Segarra es conserva un albarà de pagament d'un ajut per a la representació de la Passió d'aquell any (Llibre d'apoques comunes, 1475-1477). El Patronat de la Passió de Cervera, amb l'objectiu de rememorar els orígens de les seves representacions, va engegar un projecte per a l'escenificació del Misteri de la Passió que es va representar l'any 1534 a la Parròquia de Santa Maria.

La Passió d'Esparreguera. Impressions antropològiques
Prats Canals, Llorenç / Patronat de la Passió