Ecosistema: Cultura popular > Medicina popular > Plantes i herbes remeieres

Quasi totes les plantes i herbes tenen alguna propietat medicinal. Les espècies vegetals més usades en la medicina popular catalana són el romaní, la farigola, la malva, la ruda, el tabac, el fonoll, el julivert, la repalassa, el donzell i la rosella, i dins de les espècies arbòries l'alzina, el saüc, la figuera i el pi usant-se d'elles el fruit, les fulles, la flor, l'escorça i la resina.

El saüc
Diferents poblacions
Arbre sagrat, arbre farmaciola, arbust màgic, llar de divinitats benefactores... el saüc és, pel catalans, el bonarbre, una planta amb innumerables propietats. Sempre present en masos i cases de pagès, les seves flors, fulles i fruits han estat utilitzades des de temps immemorials per guarir tot tipus de malalties comunes i per protegir de la malastrugança.

Camamilla de Linyola - també anomenada camamilla dolça o camamilla d'Urgell. El refranyer recull les seves propietats: "La camamilla de Linyola cura tota sola"
Estèvia - coneguda comunament com a fulla dolça, fulla de sucre, o simplement estèvia, és àmpliament coneguda per les seves fulles dolces. Com a substitut del sucre, el gust de l'estèvia és més suau i dura menys que el sucre, tot i amb això el seu extracte pot arribar a tenir un gust amarg o fins i tot deixar un regust a regalèssia en concentracions altes.
Plantes remeieres - fitxes de plantes remeieres, fetes pel Josep Maria Forcadell.
Herbes remeieres de la Vall d'Hòstoles - una pàgina d'ajuda per conèixer les plantes medicinals que tenim a la vall i per revelar-ne els efectes curatius i saludables que podem obtenir amb la correcte utilització d'aquestes.
Herbam.net - té per objectiu recuperar la memòria cultural sobre l'ús tradicional de les herbes en els territoris de l'àmbit mediterrani (Balears, Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Andalusia, Ceuta i Melilla) i promoure així el consum actual d'aquestes espècies i desenvolupar el sector agroforestal i artesà.
Remeis. Els sabers de les dones - es poden consultar prop d’un centenar de fórmules i de preparats de medicina popular.
Àrnica - l'àrnica és una planta d'alta muntanya amb propietats antiinflamatòries i analgèsiques molt utilitzada en el tractament de qualsevol tipus d'inflamació: cops, luxacions, reumes, etc
Dolça Revolució - mitjançant aquesta web volem compartir els coneixements sobre plantes medicinals i teràpies naturals per tal de retrobar els tresors que la mare Natura té per a guarir les nostres malalties i per a donar-nos la salut.
Saüc - El saüc té una gran quantitat de propietats terapèutiques i medicinals i ha estat utilitzat tradicionalment per la gent del camp per combatre un bon nombre de malalties comunes. Ha estat sobretot usat com a remei expectorant, per a combatre els refredats, la tos i els estats febrils en general, doncs la ingesta de flors de saüc, en xarops o infusions, provoca sudoració i destapa les vies respiratòries. També ha estat utilitzat com a diürètic i com a purgant, per a combatre el restrenyiment i el mal de ventre, per afavorir la circulació de la sang, per guarir afeccions bucals (úlceres, gingivitis), cremades, morenes i un llarg etcètera. Sobre el seu gran poder antioxidant, Pius Font Quer explica que va conèixer un home de prop de 120 anys "essent únicament el xarop de saüc el secret que l'havia preservat de moltes epidèmies i que prenia cada dia, al qual atribuïa la conservació de la seva salut i llarga vida".
Herba centaura - la Centaurium erythraea també és coneguda per herba de Santa Margarida, herba centaura o pericó vermell. És una herba de la família de les gencianàcies típica d'Europa, Nord d'Àfrica, Àsia i Amèrica. A Catalunya és freqüent principalment als Pirineus. Te moltes propietats i hi ha qui en pren un got cada dia per no emmalaltir mai.
Farigola - planta també coneguda amb els noms de timó, timonet o tomell, i amb els menys habituals tem, tomaní o frigola. La farigola té una gran quantitat de propietats medicinals: antisèptiques, antibacterianes, expectorants, antiespasmòdic, diürètic, etc Presa en infusió és digestiva (afavoreix la digestió) i activa la circulació i el sistema nerviós. La farigola s’utilitza sobretot per a combatre la tos, el mal de coll i altres inconvenients de les afeccions del sistema respiratori (refredats, bronquitis, asma, sinusitis, etc). També ha estat utilitzada com a estimulant digestiu per afavorir la gana, com a tònic i revitalitzant general, i especialment a nivell capil·lar, i també per a combatre el mal alè i altres infeccions de la boca. El refranyer recull algunes d’aquestes propietats medicinals: “Per la gola, farigola, “Si et fa mal el païdor, farigola és el millor.”
Romaní - la Salvia rosmarinus és un arbust mediterrani molt popular gràcies als seus usos culinaris i medicinals. També conegut per beneit, romanill, romer blanc, romer femella, romer mascle, romer sant, romer ver, romera i romeret. Posseeix en les seves fulles glàndules que contenen olis essencials que li confereixen una fragant, fresca i forta olor, sobretot quan es trituren. És un condiment tradicional de la cuina mediterrània.
Boixac - és una planta de la que se n'aprofiten les flors per a fer cremes utilitzades per a guarir cremades i les malalties de la pell. La flor de calèndula té una acció antiinflamatòria i fortament cicatritzant. Té una gran quantitat de denominacions al llarg dels territoris de parla catalana: boixac de jardí, boixac ver, bojac, calèndula, clavell groc, clavellina de mort, flor d'albat, flor de jaumet, flor de meravella, flor de mort, flor de tot l'any, floreta de Sant Josep, galdiró, garronada, gauge, gauget, gauja, goget, goig, goja, gojats, groguet, jaumet, joan, llevamà de jardí, llevamal, llevamans, mal d'ulls, meravella, pet de frare, etc.

Les herbes remeieres. Volum I: De la cultura popular al fàrmac. Una aproximació etnobotànica
Gausachs, Ramon / Rafael Dalmau Editor
La tradició i la cultura herbolària a Catalunya ha estat i és tan rica ...

Plantas Medicinales. El Dioscórides renovado
Font i Quer, Pius / Edicions Península
Un clásico entre los libros sobre plantas medicinales. Publicado por primera ...

Herbes per curar, herbes per cuinar. Remeis i receptes tradicionals de Provença.
Chardenon, Ludo / Editorial Alta Fulla
«Les eminències mèdiques havien capitulat davant un èczema crònic que enverinà ...

Els remeis de l'Àvia. Manual d’ús de les 160 plantes medicinals més freqüents
Rosselló Aparicio, Eduard / Llibres de l'Índex
El quadern consta de cinc parts. La primera és una llista general de plantes ...

Plantes medicinals de Montserrat
Jorba Camps, Jaume / Pagès Editors S.L
Aquest llibre pretén donar a conèixer les propietats terapèutiques de les ...

Usos i cultura popular de les plantes a les Gavarres
Saura i Mas, Sandra / Consorci de les Gavarres
Compilació de les diferents receptes que la gent de l'entorn del massís ...

Les plantes medicinals del Matarranya
Blanc i Grau, Miquel / Associació cultural del Matarranya
Miquel Blanc ha aconseguit fer una veritable guia botànica de totes aquelles ...

Herbes remeieres de la Garrotxa: recull de medicina tradicional
Diversos autors, / Llibres de Batet
Aquest llibre té el seu inici en l'exposició "Plantes medicinals de la ...

Essències
Bosch Cebrián, Carme / Ajuntament de Girona
Les espècies vegetals ens ofereixen un repertori aromàtic i cromàtic immesurable, ...

Herbes per a guarir. Un receptari medieval valencià de començament del segle XV
Gallent Marco, Mercedes / Publicacions de la Universitat de València (PUV)
El receptari objecte d’aquest treball es troba entre les fonts manuscrites ...

Etnobotànica de les terres gironines. Natura i cultura popular a la plana interior de l'Alt Empordà i a les Guilleries
Diversos autors, / Diputació de Girona
L'etnobotànica és una disciplina situada en la interfície entre les ciències ...