Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Mona de Pasqua

La mona és una peça de rebosteria que els padrins regalen als seus fillols en motiu de la festa de Pasqua. Pot tenir diverses formes i denominacions però el seu element identificador, el que la diferencia d'altres tortells festius, és la presència d'un o més ous (durs o de xocolata). Com a cavitat engendradora de vida, l'ou és el símbol còsmic de la fecundació, la creació i la resurrecció en quasi totes les cultures. El costum de fer un regal al fillol per Pasqua està documentat des del segle XV i té les seves arrels en pans rituals. Hi ha dos tipus de mones pasquals: les pròpies dels flequers, que són rodones com coques o tortells, i les dels pastissers, que estan fetes sobre la base d'un pa de pessic o exclusivament amb grans figures de xocolata. A banda dels ous sovint porten pollets, plomalls i figures populars de l'univers infantil.

La mona de Pasqua
A cada casa
La mona és una peça de rebosteria que els padrins regalen als seus fillols en motiu de la festa de Pasqua. Implantada des de ben antic a bona part del país, la mona pot tenir moltes formes, denominacions i ingredients, però sempre mantenint l'element que la diferencia d'altres pans i pastissos festius: els ous.

Mona Gran a la pastisseria Partegàs de La Garriga - és tradició fer cada any una Mona Gran, que es mostra a l'aparador uns dies abans de Pasqua. A la pastisseria Partegàs de La Garriga n'hi solen tenir de ben divertides, fetes sempre amb xocolata i artesanalment, i sovint amb un reivindicatiu to polític.
La garlanda - coca típica de Vilafranca del Penedès (però que també es consumeix a l'Alt i Baix Penedès, i al sud de l'Anoia). Tradicionalment s'utilitzava com a mona de Pasqua, posant-li per la ocasió tants ous com anys tenia el fillol. Té forma de tortell ensucrat i entre els seus ingredients característics hi figura la matafaluga remullada amb anís. Tot i que la tradició encara persisteix per Pasqua, la garlanda és un postre típic del Penedès durant tot l'any
El dolç valencià de Pasqua més conegut - video amb explicació per fer aquest dolç de Pasqua que té diversos noms. al sud del País Valencià s'anomena tonya, mentre que a La safor i la Ribera en diuen panou.
Mones de sara - algunes mones es fan sobre la base d'una sara, el que alguns consideren una de les grans aportacions de la pastisseria catalana. La sara va ser inventada pels confiters barcelonins, al s. XIX en ocasió d'una visita de la gran actriu francesa Sara Bernhardt a Barcelona.
El "sarvatxo" - a diferents poblacions de La Safor (com Tavernes de la Valldigna) per Pasqua es regala el sarvatxo, una mona amb forma de saure amb un ou dins del que figura ser la boca de l'animal. Sarvatxo prové de fardatxo, mena de rèptil tipus llangardaix o cocodril.
Cançons de la mona de Pasqua a La Marina Alta - a Xàbia, Gata i altres poblacions de la Marina Alta es canta "A berenar la mona, xiques qui me'n dóna; a berenar el mico xiques que bonico"
Festa de Pasqua a Cullera (la Ribera Baixa) - el primer dia es menja la mona, que en aquesta població té forma de "sarvatxo" (fardatxo) i un ou a la boca. Els infants trenquen l'ou al front de la xica que els agrada. El segon dia es menja el mico, un panou xicotet amb un ou. I el tercer dia de Pasqua, es fa una xocolatà amb panou.
Sarvatxo de Pasqua - amb forma de llangardaix i un ou dur a la boca, que l'infant ha de trencar al front. A Tavernes de la Valldigna.
La manjoia, la ‘joia’ de la Sénia (el Montsià) - mona típica de la Sénia, pa amb ous, sucre, s'omple amb cabell d'àngel, crema o xocolata que es consumeix el dia de Pasqua Florida en aquest dia.
Mona de Pasqua - vídeo amb instruccions per elaborar una mona de Pasqua al programa Cuines de TV3.

Les nostres mones