Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Cercaviles d'ànimes

En alguns pobles del país la nit de Tots Sants, la del 31 d'octubre o la de l'1 de novembre, es fan cercaviles durant les quals desfilen les diferents representacions dels esperits dels morts que la tradició popular ha creat al llarg dels temps: fantasmes, ànimes en pena i altres éssers que la imaginació popular ha convertit en terrorífics. En la majoria de casos aquestes sortides nocturnes de persones disfressades prenen forma de capta infantil, en la que els nens van per les cases habillats simulant ser esperits i demanant dolços.

Nit d'ànimes
Puigcerdà (la Cerdanya)
En Papassa, en Rosegacebes, la Nit i altres fantasmes espantanens de la Cerdanya recorren, cada any per Tots Sants, els carrers i cases de Puigcerdà, escenificant així el que raconta la tradició: que aquest dia, els esperits dels morts visiten als vius.

Nit d’Ànimes a Puigcerdà (la Cerdanya) - desfilada organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) que es fa el dia 31 d'octubre al vespre pels carrers de la vila i que compta amb la participació de un conjunt d'Espantanens originaris de Cerdanya, com el Rosegacebes (del Vilar d’Urtx), la Nit (de Meranges) i en Papassa (d’Urús i de Bellver).
Nit de por a Les Preses (la Garrotxa) - una nit terrorífica, el 31 d'octubre, amb disfresses de por, organitzada per una companyia de teatre local.

La Maria no té por. El llibre dels Espantacriatures
Diversos autors, / Andana Editorial