Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Banys col·lectius al mar

Són moltes les poblacions costaneres que celebren la Nit de Sant Joan a la platja. Els seus habitants hi van a sopar amb les colles d'amics i familiars, encenen petites fogueres i prenen un bany al mar tot esperant veure ballar el Sol per l'horitzó. El costum prové de la creença, molt estesa, que aquesta nit l'aigua en general i la del mar en particular té propietats i que qui es pren un bany a la platja en tocar les dotze, conservarà la salut del cos, molt especialment la de la pell. El refrany "Bany de Sant Joan, salut per a tot l'any" és un recordatori d'aquesta cita anyal.

Nit de Sant Joan
Diferents poblacions (la Safor)
Cada 23 de juny a la nit, les platges de La Safor s'omplen de famílies i grups d'amics que, reunits al voltant d'una petita foguera, esperen que siguin les 12 per poder executar el ritus de la jornada: saltar set vegades les onades per demanar un desig.

Banys a les platges de València - a València, com en moltes altres poblacions costaneres valencianes, milers de persones es reuneixen a les platges de Les Arenes, la Malva-rosa, Pinedo, El Saler i el Perellonet, per a sopar, demanar els seus desitjos saltant les ones del mar i divertir-se amb el foc purificador de les fogueres que hi fan.
Sant Joan a Canet d'en Berenguer (el Camp de Morvedre) - en aquesta població costanera s'organitzen fogueres oficials al llarg de tota la platja, a més de focs artificials, animació i concerts durant tota la nit, que atrauen a centenars de persones.
Festa de Sant Joan a Barcelona (el Barcelonès) - la nit de Sant Joan, les platges de Barcelona s'omplen de gent per banyar-se, fer petites fogueres i passar-ho bé amb amics i familiars. Una tradició d'aquesta festa barcelonina és sortir a barquejar amb tot tipus d'embarcacions guarnides amb fanalets i, a la platja, unes petxines gegants que s'omplien amb aigua de mar per remullar als membres del sexe contrari.
Festa de Sant Joan a Castelló (la Plana Alta) - als indrets costaners, com és el cas del nostre Castelló, encara perviu el costum d’anar a la platja la nit de Sant Joan per tal de prendre el bany, amb la confiança d’obtenir abundant proveïment de salut i bona ventura per tot l’any.
Nit de Sant Joan a Gandia (la Safor) La nit del 23 al 24 de juny, a mitjanit, és costum en tot el litoral valencià celebrar la nit de Sant Joan. Milers de persones acudixen a la platja i encenen fogueres en l'arena. És una tradició botar sobre les brases i les 7 primeres onades del mar a partir de l'hora bruixa, per a demanar un desig i convertir una nit normal en una nit totalment màgica i inoblidable.