Ecosistema: Protagonistes > Cant improvizat > Patacades

Les patacades són una manifestació cultural pròpia de Cadaqués. Es tracta d'una corranda ballada en cercle durant la qual els participants reciten, en canterella improvisada, versos rimats amb contingut satíric així com alguns detalls de fets ocorreguts al poble durant l'any. El nom de patacades ve del fet que acabada la canterella els participants fan com si peguessin (es donessin una "patacada") al ballador que tenen al costat. Les patacades són un ball cantat o un cant ballat que es desenvolupa amb un to eminentment festiu i desenfadat.

Patacades
Cadaqués (l'Alt Empordà)
Les patacades són un costum popular propi del poble de Cadaqués. Vinculades a dues de les celebracions hivernals del municipi, Sant Sebastià i Carnaval, les patacades són un ball cantat, una corranda que combina la cançó satírica improvisada amb el ball en cercle.