Ecosistema: Protagonistes > Gegants > Gegants manotes

Els Gegants Bojos
Solsona (el Solsonès)
La festa de Carnaval a Solsona es caracteritza, entre d’altres coses, per l’aparició d’uns gegants que reparteixen mastegots a tots aquells i aquelles que gosen posar-s’hi a sota: són els Gegants Bojos, una de les famílies de gegants més conegudes i originals del repertori català.

Gegants de la Cuyna Vella de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - gegants manotes del Carnaval de Vilanova i la Geltrú. Recuperats l'any 2009 per la FAC i la Colla de Geganters, són hereus d'una gegants estrenats l’any 1892 per la societat humorística “La Cuyna Vella”. Van vestits de cuiners, tenen la cara burlesca i els braços amb articulacions. D'aquest amanera s'aconsegueix que els espectadors passin a ser actors directes de la festa, ballant, acotant-se per esquivar els cops dels braços dels gegants i saltant al ritme de la música. Surten el dimarts del Vidalot per la tarda amb una cercavila per la canalla i a la nit acompanyant la Ruta del Vidalot pels joves. A nivell musical, els Gegants estan acompanyats per la “La Fanfara de la Cuyna Vella”, formació musical creada específicament per a l’ocasió. Els gegants han estat construits per Manel Casserras, amb fibra de vidre, material molt resistent als possibles cops i que resisteix a l'aigua a la perfecció.
En Sopes i l'Olla de Verges (el Baix Empordà) - gegants manotes d'aquesta localitat empordanesa, que surten els dies de Carnaval, repartint amables garrotades als que s'ho miren.
Grallinot i la Mamellona, Gegants Tararots de Tàrrega (l'Urgell) - surten per les festes de maig i estan a càrrec de l'Associació Guixanet.
Mariner i Petra, gegants manotes del Port de Tarragona (el Tarragonès) - els manotes Mariner i Petra, amb la cura i companyia de la Colla Gegantera del Port, acompanyen des de l'any 2000 i 2004 als Gegants del Port de Tarragona.
Gegants cuiners d'Albons (el Baix Empordà) - representen un cuiner i un cuinera i els va construir en Ramon Pujol Boira. Primer (l'any 1976) es va fer la cuinera, i més endavant el cuiner. És costum, avui en desús, que surtin el Dilluns de Carnaval encapçalant la comitiva que recull el menjar per fer l'arròs de Carnaval, i el Dimarts de Carnaval, presidint l'Arrossada popular.
Els Gegants de la Llordera de Torà (la Segarra) - colla gegantera de les festes del Brut i la Bruta, anomenada també La Llordera. Telèfon: 973 473 083
Gegants manotes de Sant Llorenç Savall (el Vallès Occidental) - representen dos bandolers, Joan Muntada i Guilda de Savall, que atracaven pel concorregut camí de Terrassa a Mura, i que passava per la vila de Sant Llorenç Savall.
Rei Pepet de Bufilàndia de La Selva del Camp (el Baix Camp) - estrenat l'any 1989 per el Grup de colonies Roure, el maig del 2012, es va traspassa a la colla gegantera, restaurat per l'artista Reusenc Manel Llaurador. Segons la llegenda, diu que ve de un món màgic per jugar amb els nens del poble.

El Carnaval de Solsona. L’aventura del Mocós
Canals; Miravete, Susanna, Mireia / Associació Festes de Carnaval de Solsona