Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Isidre > Focs i fogueres

Focs i fogueres que es fan la vigília del 14 de maig en molts pobles del Berguedà, Osona, Ripollès, Bages, la Selva i la Garrotxa. Es tracta de focs rituals per allunyar els mals esperits, que al camp, són els talps i altres animalons que es mengen els vegetals que tot just ara -a meitat del mes de maig- estan començant a créixer, a l'hort i als camps. No en va a sant Isidre se l'invoca perquè guardi els camps i horts de talps, mussaranyes, rates i altres animalons.

Focs de Sant Isidre
Diferents poblacions
Moltes poblacions catalanes celebren, la nit del 14 de maig, una revetlla popular que inclou l’encesa de petites fogueres davant les cases i als barris. Són els Focs de sant Isidre, celebrats al Lluçanès, Osona i Ripollès, una pràctica pagesa de protecció dels camps acabats de sembrar que podria ser un precedent dels actuals focs de sant Joan.

Focs de Sant Isidre a Prats de Lluçanès (el Lluçanès) - es celebra el 15 de maig. Dies abans la mainada recull mobles i estris vells per cremar. La vigília al vespre, als diferents barris de la vila, es fan grans fogueres i repartiment de coca i vi bo. Moltes cases de pagès també fan fogueres per celebrar la festa del sant patró. El dia de Sant Isidre, al matí, hi ha un ofici solemne a l'església parroquial de Sant Vicenç, on és tradició que es cantin els goigs en honor al sant. Telèfon: 93.856.01.00
Focs de Sant Isidre a Lluçà (el Lluçanès) - els focs de Sant Isidre s’encenien a la vesprada de la revetlla de Sant Isidre, patró dels pagesos. Els pagesos veneraven el seu patró, el dia 15 de maig, per tal de beneir els camps i les eines de treball. Les fogueres, però, s’encenien al vespre del dia 14 de maig, quan el sol es ponia després que la mainada hagués recollit, durant tot el dia, fustes, troncs, mobiliari vell i altres objectes que poguessin cremar al foc. Antigament, cada masia encenia la seva foguera; d’aquesta manera, multitud de punts de llum il·luminaven les zones rurals quan es feia fosc. Actualment a Lluçà es manté la tradició i s’encén una única foguera en una esplanada propera a l'oest del castell de Lluçà. Quan es pon el sol s’encén una gran foguera i els veïns organitzen un pica-pica amb coca i xocolata. Els més petits amenitzen la festa amb alguns petards. Telèfon: 938.554062
Foc de Sant Isidre a Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès) - en el marc de la Fira de Sant Isidre, el patró de la pagesia, es fa el tradicional foc de Sant Isidre amb degustació de coca i vi dolç per a tothom.
Foc de Sant Isidre a l'Ametlla de Casserres, Aj. Casserres (el Berguedà) - el 14 de maig al vespre.
Foc de Sant Isidre a Santa Eulàlia de Berga, Aj. Berga (el Berguedà) - en el marc de la Setmana Cultural, al Barri de Santa Eulàlia de Berga.
Festa de Sant Isidre a Viver, Aj. Viver i Serrateix (el Berguedà) - el tercer diumenge de maig. La vigília, fogueres a les masies. L'endemà, missa i cant dels goigs.

Folklore del Lluçanès
Vilarmau i Cabanes, Josep Maria / DINSIC Publicacions Musicals, S.L