Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Gastronomia i cuina dels pescadors

Les festes de Sant Pere solen incloure xerrades, concursos i àpats col·lectius al voltant de la cuina dels pescadors, que comprèn la "cuina del peix a la barca", amb plats de fàcil i ràpida elaboració que els pescadors preparen durant les seves jornades de treball, com el ranxo, el suquet, l'olla o cassola de peix; i també la "cuina de cala" o "de barraca", que es nodreix de plats de cocció lenta, com el Niu o el "mar i muntanya" de l'Empordà, les calderes de les Illes Balears o els arrossos valencians.

Festa Major i Suquet de Peix a Roses (l'Alt Empordà) - és una de les festes amb més tradició d'aquest municipi, que té el segon port pesquer en volum de Catalunya. Els seus elements són la revetlla musical, el ball i, des del 2006, la tirada de l'art o artó a la platja del Rastrell, que culmina amb una cantada d'havaneres i una sardinada. Antigament s’havia fet una processó amb la imatge del sant per la platja, guarnida amb una enramada de peixos i fruita. Entre el 1970 i el 2006, es va fer un suquet de peix popular, àpat multitudinari d'aquest plat típic dels pescadors. Ara està organitzada per l’Oficina de Turisme de Roses, la Confraria de pescadors i l’Estació Nàutica Roses – Cap de Creus. Els restaurants participen de la campanya del "Suquet de peix" i utilitzen peix de Roses per l’elaboració del suquet i el maridin amb Vi de la DO Empordà. A la plaça de Sant Pere els pescadors de Roses obsequien als rosincs i visitants amb Suquet de Roses, fideuada i Pop guisat. La distinció “Suquet de Roses” té vigència anual i els restaurants seran auditats per saber si compleixen amb els requisits per ostentar la marca “Suquet de Roses”. Telèfon: 972.25.24.00
Concurs d'All Cremat a Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - el Dissabte anterior al 29 de juny. És un dels actes més tradicionals de les festes de Sant Pere: es fa des del 1973. Els participants cuinen, utilitzant vells fogons de carbó i ventafocs, aquest ranxo emblemàtic de la tradició culinària marinera de Vilanova. Els guanyadors reben el títol honorífic de "Patró de l'all cremat" i en acabar el concurs s'ofereix una degustació popular d'all cremat cuinat pels guanyadors de l'edició de l'any anterior.
Concurs de Suquet Calero a L’Ametlla de Mar (el Baix Ebre) - el 28 i 29 de juny i principis de juliol. Se celebra en el marc de la festa de Sant Pere, que dura 3 dies i és el concurs gastronòmic més antic del poble: se celebra des del 1983. Diversos cuiners amateurs mostren les seves habilitats per elaborar aquest plat de barca, fet amb peix, tomàquet, vi i una picada dins unes cassoles cuinades amb foc. És organitzat per la Confraria de Pescadors i l'Ajuntament de l’Ametlla.

Bou amb arròs. Un plat de festa de Salses a Guardamar
Veciana Ribes, Antoni / festes.org