NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 16 de juliol de 2024 | Carme    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Primavera > Festes del Corpus > La Patum 

Patum és el nom que reb l'antiga Bulla a les Festes del Corpus de la ciutat de Berga (Berguedà). El nom li ve del repic del Tabal que el dia de l'Ascenció anuncia l'inici de les celebracions i que, dia a dia, marca el bategar de la festa i de tot un poble. Originàriament lligada a la processó religiosa de Corpus, la festa s'ha convertit en una demostració única de teatre popular que constitueix una notable excepció dins el costumari general d'aquesta festa a casa nostra. La Patum atrau cada any visitants d'arreu del país i àdhuc de l'extranger i s'ha convertit, amb el temps, en una de les festes populars més emblemàtiques.


il·lustració de la notícia
 La Patum
Berga (el Berguedà)
Una de les festes de Corpus més emblemàtiques i mítiques del calendari català. Durant els dies que el cristianisme consagra a la plenitud, els plens, el tabal, els Gegants, l'Àliga, la Guita, els Nans i la resta d'entremesos, juntament amb berguedans i forasters, ballen al ritme frenètic de tot un poble.


il·lustració de la notícia
 Els Plens
Berga (el Berguedà)
Un dels elements més antics i enigmàtics no només de la Patum de Berga sino també de tot el folklore festiu català són els anomenats Plens. Vestits amb la seva peculiar indumentària vermella i verda, són els personatges encarregats d’encendre els emblemàtics Salts de Plens de la gran festa berguedana.


il·lustració de la notícia
 La Guita Xica
Berga (el Berguedà)
Tothom qui va a la Patum sense ànim de participar-hi obertament, com a simple espectador, amb la intenció de presenciar la festa des de la barana de la plaça de Sant Pere, veu amb un pànic terrible com les dues guites, la Gran i la Xica, tenen una especial preferència per enlairar el seu coll i socarrimar-los el cul, propiciant que tastin en primera persona què és la Patum.


il·lustració de la notícia
 Els dibuixos de les maces
Berga (el Berguedà)
Dibuixos de personatges misteriosos, de les forces més ferotges de la Natura, encarnacions del perill pintats sobre pell de cabra i ressonant dins la caixa rodona de les maces: són les representacions artístiques dels esperits tel·lúrics, els éssers demoníacs de la festa de la Patum de Berga.


Artesania Camps - som artesans, artesans de la fusta i artesans de la Patum. Som els proveïdors de les caretes dels plens que salten per la Patum. Reproduccions a escala d'alguns elements de la festa: l'àliga, les guites, el tabal, les maces, etc Telèfon: 93.821.15.68
La Guita Xica - web de la comparsa la Guita Xica de la Patum de Berga.
Patum of Berga (UNESCO) - Inscribed in 2008 (3.COM) on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (originally proclaimed in 2005). The Patum of Berga is a popular festival whose origin can be traced to medieval festivities and parades accompanying the celebration of Corpus Christi. Theatrical performances and parades of a variety of effigies animate the streets of this Catalan town located north of Barcelona. The celebration takes place every year during the week of Corpus Christi, between late May and late June.
Pàgina d'en Miuet - Pàgina d'en Miuet sobre la Patum de Berga Telèfon: 666.686.102
Plana de la família Ventura i Rou - la primera plana de La Patum dins la www.
La Patum dels Pobres - a finals del segle XX, el dijous i el diumenge de Corpus s'ha anat consolidant el costum de trobar-nos a les 5 de la matinada a la plaça Sant Pere per fer un altre cop la Patum: La Patum dels Pobres, la Patum de la melangia. Una Patum en què no hi ha cap comparseria, -amb excepció dels músics, que cada cop són més... Només hi ha poble. Aquesta Patum ens porta cada any les llums del nou dia abans que la plaça quedi deserta...
La Patum, música, foc i pólvora - durant la Setmana de Corpus la capital del Berguedà es transforma amb la celebració de la Patum, una festa popular única a Catalunya que s’ha mantingut pràcticament sense cap interrupció des del segle XV. L’origen d’aquesta tradició, que l’any 2005 va ser inscrita per la UNESCO a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, es remunta als entremesos, representacions parateatrals que formaven part de les processons medievals del Corpus. Els dies centrals de la celebració són el dijous i el diumenge. Al migdia la Patum és més reposada i solemne, mentre que la de la nit és més festiva i participativa. Els principals personatges i moments de la festa són el tabal, els turcs i cavallets, les maces, la guita, l'àliga, els nans vells, els gegants, els nans nous, els plens i el tirabol. El moment culminant de la Patum són els plens, que converteixen la plaça Major de Berga en un infern de foc. Els principals protagonistes de la festa ballen seguint el ritme del tabal i de la música que Joaquim Serra va composar a finals del segle XIX. Telèfon: 938211384
La Patum Infantil - des de l'any 1956 a la Plaça Sant Pere s'ha saltat la Patum Infantil. "Mentre els infants de Berga faran Patum, l'ànima berguedana té la supervivència assegurada" Mossèn Armengou
Guita Grossa - un altre animal mitològic i amb reminiscències infernals, també possiblement participant a les antigues processons de Corpus. La Mulaguita, Mulafera o Mulassa, com anteriorment es coneixia la nostra Guita, és possible que fos una mulassa vulgar que va evolucionar allargant el seu coll per a poder dur a terme el ja típic atac als tranquils i distrets espectadors de la barana de la plaça Sant Pere.
LaPatum.cat - web del Patronat Municipal de La Patum, un òrgan de participació sectorial des del 29 de març de 2017, que té com a finalitat administrar, conservar i coordinar el desenvolupament de la festa de La Patum, declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO Telèfon: 93.821.43.33
Marca La Patum - la Comissió de Comunicació Finançament i Màrqueting (CCFM) està formada per persones de diferents àmbits professionals que hem estat escollides per, de manera desinteressada, contribuir a dotar La Patum d’eines que puguin fer millor, més àgil, eficient i plural el funcionament i la gestió de tots aquells àmbits de la Festa referents a la Comunicació, al Finançament i al Màrqueting d’aquesta.
La Patum - pàgina sobre la Patum al web de l'Ajuntament de Berga. La Patum de Berga és l'única celebració derivada de les antigues processons del Corpus medieval que ha arribat fins als nostres dies. Celebrada molt possiblement des de final del segle XIV, aquesta mostra d’expressió cultural fou declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 25 de novembre de 2005. Telèfon: 938.214.333
Casa de la Patum - la Casa de la Patum pretén donar un petit tast de la festa berguedana per excel·lència, La Patum, declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. Es va obrir al públic el novembre del 2007, i des de llavors prop de 30.000 persones l’han pogut visitar.

Enviar articleEnviar enllaçcomprar
Patum!
Rumbo Soler, Albert / Amalgama Edicions
Patum! pretén ser un llibre de divulgació, a l'hora que científic, sobre ...

La Patum: visions d'un segle
Rumbo Soler, Albert / Edicions Intercomarcals, S.A.
Publicat just acabat d’iniciar-se el segle XXI, l’any 2001, La Patum: visions ...

comprar
La Patum, el Corpus Christi de Berga
Felipó Oriol, Ramon / Edicions El Mèdol
Patum és una festa, un ritual, un cos format de comparses, berguedans, ...

La Patumàquia. Llibre de ninots de Patum
Capdevila i Herrero, Jaume / Sinopsis Disseny SL
És un llibre per a grans i petits, joves i vells, un llibre que el gaudiran ...

comprar
Antigues imatges de la Patum
Felipó Oriol, Ramon / Llibres de l'Índex
Recopil·lació d'una seixantena d'imatges entre les quals hi han la fotografia ...

comprar
Ei, que surt el Tabal!
Alàs, Núria / La Patumaire Edicions
S’ha escrit moltíssim sobre la Patum, llibres històrics, altres més anecdòtics, ...

La Patum de Berga
Armengou i Feliu, Josep / Edicions de l'Albí
Publicat per primera vegada l’any 1968, La Patum de Berga és un llibre ...

comprar
Visió històrica de La Patum de Berga
Noguera Canal, Josep / Rafael Dalmau Editor

La Patum de Berga
Farràs Farràs, Jaume / Nou Art Thor
Amb fotografies de Climent i Manel Escobet....

Patum, Patum!
Fornell, Nèlida / Edicions de L'Albí
Aquest llibre ve a omplir un buit bibliogràfic existent, ja que es tracta ...

La Patum, Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat
Vinyes i Reig, Salvador / Ajuntament de Berga. Institut Municipal de Cultura
En Salvador Vinyes en aquest llibre ha fet acomplir un vell somni de tots ...

Imatges de la Patum de la II República
Felipó Oriol, Ramon / Llibres de l'Índex
Aquest llibre és un recull d’imatges històriques i dibuixos antics de la ...

llegir
Fire in the Plaça: Catalan Festival Politics after Franco
Noyes, Dorothy / University of Pennsylvania Press
Fire in the Plaça is the first full-length study in English of the Patum, ...

Manual del bon patumaire
Capdevila i Herrero, Jaume / Escudella i Carn d'Olla
La colla que feia la popular i enyorada revista de l’Escudella i Carn d’Olla, ...

comprar
La Patum de Berga. Festa, guerra i política
Rumbo Soler, Albert / Diputació de Barcelona i Institut d'Estudis Catalans
La Patum de Berga, una de les principals manifestacions festives catalanes, ...

llegir
La Patum de Berga
, Anònim / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Candidatura per a l'obtenció del títol d'obra mestra del patrimoni oral ...

comprar
Músiques de la Patum
Felipó Oriol, Ramon / Llibres de l'Índex
Aquest llibre és un recull de partitures compilades per l'historiador Ramon ...

Guia d'orientació per a patumaires
Capdevila i Herrero, Jaume / Escudella i Carn d'Olla
Opuscle o llibret editat en motiu de la Patum de 1998. Desplegable que ...

La Patum de Berga. Partitures per a Banda de la Cobla Ciutat de Berga
Diversos autors, / DINSIC Publicacions Musicals, S.L
Aquest llibre de Sergi Cuenca i Pep Moneo inclou totes les partitures que ...

Petita història de la Patum de Berga
Rumbo Soler, Albert / Editorial Mediterrània
Aquest llibre vol apropar la història d’aquesta celebració tradicional ...

Moments històrics de La Patum
Rumbo Soler, Albert / Edicions Intercomarcals, S.A.
Aquest treball pretén recollir uns quants moments significatius de la celebració ...

comprar
Records d’un patumaire
Freixa i Ñaco, Josep / La Patumaire Edicions
Aquest llibre explica els records d’un berguedà al llarg de cinquanta anys ...

comprar
Ei, els Plens encenen la plaça!
Alàs, Núria / La Patumaire Edicions
Una situació inquietant i imprevista marca el començament de la història ...

comprar
Ei, els arriben els Quatre Fuets!
Alàs, Núria / La Patumaire Edicions
Un moment important de la Patum és el dia en què es proven els Fuets que ...

comprar
Ei, el Passacarrers, anem-hi!
Alàs, Núria / La Patumaire Edicions
En aquest conte infantil en Marc i el seu avi marxen d'amagatotis a veure ...

comprar
Ei, pispen els Fuets de les Maces!
Alàs, Núria / La Patumaire Edicions
Com ja diu el títol, algú pispa els fuets amb els quals les Maces han de ...

comprar
Històries de la grossa
Fernández Sosa, Manel / La Patumaire Edicions
Què seria de la Patum sense els salts i les corredisses de la Guita Grossa? ...

comprar
Imatges de La Patum Infantil
Isach i Boixader, Josep Maria / La Patumaire Edicions
Aquest llibre recull una selecció de fotografies de la Patum infantil, ...

Patum!
Rumbo Soler, Albert / Patronat Municipal de La Patum
Reedició d’un llibre aparegut per primer cop l’any 2001. Pretén ser un ...

La Patum de Berga. Compilació de danses històriques, amb un suplement musical dels ballets de la Patum
Armengou i Feliu, Josep / Museu Municipal de Berga
Primera edició d'aquest text de Mossèn Armengou sobre la festa de la Patum ...

La Patum, què és?
Huch, Jaume / Edicions de l'Albí
En aquesta tercera edició notablement ampliada de La Patum, què és? —hereva ...

comprar
La Patum. Les Festes del Corpus
Sansalvador i Castells, Antoni / Libres de l'Índex
Edició facsímil del llibre que amb el mateix títol va ser editat l'any ...

Tota la música de la Patum
, Cobla ciutat de Berga / Discmedi
Aprofitant els 25 anys de la Cobla Ciutat de Berga, s'ha editat un "CD" ...

llegir
Turisme i festes populars: la Patum de Berga
Rumbo Soler, Albert / Mediateca festes.org
Sens dubte, una de les festes populars i tradicionals catalanes que al ...

llegir
Els precursors de la Patum de Berga
Rumbo Soler, Albert / Revista Gegants n. 54
Actualment, una de les celebracions més importants derivada de les antigues ...

llegir
Dues referències inèdites sobre el Corpus berguedà al segle XV
Rumbo Soler, Albert / L’Erol n. 67
La troballa de dos documents anteriors al citat per mossèn Huch fan que ...

llegir
La Patum dels pobres
Rumbo Soler, Albert / Revista Caramella XIII
Quan em van demanar d’escriure aquest article se’m va plantejar parlar, ...

llegir
La Patum de Berga candidata a obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat
Rumbo Soler, Albert / Regió 7
A hores d’ara, a ningú escapa que aquesta pot ser la darrera Patum abans ...

llegir
Recull de bibliografia i discografia sobre la Patum
Felipó Oriol, Ramon / festes.org
La Patum és una de les festes populars catalanes que disposa d’una bona ...

llegir
La Patum. El Corpus Christi de Berga
Felipó Oriol, Ramon / Revista Solc, 47
A Berga des de fa segles és fa la Patum. El primer document, conegut fins ...

llegir
La Patum de Berga. Una altra visió
Espelt Hernàndez, Albert / Revista l'Erol, num 83
Un treball estadístic que estudia els costos de la festa i els ingressos ...

llegir
Les altres Patums de Berga amb comparseria pròpia
Felipó Oriol, Ramon / festes.org
Cal esmentar que a Berga hi ha unes altres Patums, menys conegudes, però ...

llegir
El Ball de Bastons de la Patum
Felipó Oriol, Ramon / Revista Erol
La Patum havia tingut anys enrera els seu propi Ball de Bastons, com bé ...

llegir
Articles diversos sobre la Patum
Diversos autors, / Revista Erol
En aquest número de la revista EROL diversos autors no berguedans expliquen ...

La Patum de Berga
Amades i Gelats, Joan / Junta de Museus
Existeix un extret d'aquest article que fou publicat en un programa que ...

llegir
Que no toques avui?
Torrabadella, Xavi / festes.org
Reconec que això dels músics i la Patum pot a arribar a ser una mica embolicat ...

llegir
La Patum infantil de Berga: del joc a la festa
Garcia Pertusa, Òscar / festes.org
El joc i la festa sempre han tingut un lligam estret, natural, sinèrgic. ...

llegir
Elogi de la Patum
Carrera i Escudé, Manel / L'Erol, revista cultural del Berguedà, 93
Aquest article, ple d’obvietats pels que sou berguedans, no pretén aprofundir ...

llegir
El foc inoblidable
Seuba, Carles / Medialabtv
És un documental d’autor sobre la Patum fet en DVD. Les imatges són novedoses, ...

comprar
Paisatge sonor de la Patum
Diversos autors, / La Maixerina
Un documental sonor de 48 minuts orientat sobretot a divulgar, transmetre ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org