Ecosistema: Protagonistes > Bestiari festiu > Bous, braus i vaques

Hom creu que la figura del bou prové o bé de l'antic entremès del naixement que incloïa, juntament amb la Mare de Déu i sant Josep, un bou i una mula, o bé de les representacions vinculades a la Mare de Déu trobades, que quasi sempre inclouen la figura d'un brau que troba la imatge. En la seva majoria es tracta de bous cerimonials integrats dins els seguicis festius de la festa major.

La Momerota i la Momeroteta
Mataró (el Maresme)
La Momerota i la Momeroteta són dues de les peces més emblemàtiques del bestiari festiu i de foc de Mataró. Aquests animals de cartró pedra són mare i filla i passegen el seu caràcter subversiu per les festes populars de Mataró -molt especialment durant la Festa Major de les Santes- escopint foc i perseguint a petits i grans.

La Xula de Vacarisses (Vallès Occidental) - constrïda pel Taller del Drac Petit d'en Jordi Grau Martí de Terrassa amb cartró i resina.poxy. Estructura de fusta i brodats obra de Conxita Font.
El Bou de Reus (el Baix Camp) - és un animal festiu d'animació i de foc construït el 2004 per l'escultor Manel Llauradó. Telèfon: 977.32.32.80
Bou de Foc del Vendrell (el Baix Penedès) - la figura va ser construïda l’any 1986 amb una estructura de fusta recoberta amb pasta de paper per un grup de joves (Salvador Arroyo, Pau Arroyo, Jordi Arroyo, Josep Sivill i David Pérez), alguns dels quals havien realitzat, el 1980, el Drac del Vendrell. Telèfon: 630.02.19.43
Bous del barri de Sant Ferriol d'Olot (la Garrotxa) - el barri de Sant Ferriol d'Olot té dos bous, el vell, que va ser creat als anys 70 amb la idea de ser una figura que empaités a la gent durant les cercaviles, i el bou nou, que duu barretina, llança aigua per la boca i té un extens repertori de balls propis. Surten per les festes del Tura i per les festes del barri acompanyant la resta de la faràndula del barri i en patufet.
Vaca del barri de Sant Ferriol d'Olot (la Garrotxa) - creada l'any 2019 per l’escultora olotina de renom internacional Rosa Serra, que ha optat per una figura en posició vertical, d’uns tres metres d’alçada i amb les taques de molts de colors, perquè l’objectiu de l’escultora ha estat fer una vaca molt alegre i festiva. Té música i ball propi.

El bou
Grau i Martí, Jan / Revista Gegants