NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Ecosistema: Cultura popular > Gastronomia i cuina > Cuina del mar



 

La cuina del mar engloba totes les formes de cuinar de la gent de mar. Es tracta d'una cuina feta sobre la base de dos ingredients principals, el peix i el marisc, com més frescos millor. S'hi inclou la cuina dels pescadors, mestres d'aixa, mariners professionals i tots aquells oficis que d'alguna manera o altra es relacionen amb el mar. Es tracta de plats senzills, nascuts damunt la mateixa embarcació i que tot sovint inclouen els peixos que no es destinaven a la comercialització.


il·lustració de la notícia
 La sardinada
Diferents poblacions
La sardinada és, com la calçotada, la cargolada o la garoinada, un dels àpats rituals més destacats dels catalans i se sol fer en el marc de festes privades o de festes populars. De sardinades n'hi ha tot l'any, però són especialment abundants d'abril a juny, període durant el qual les sardines són més bones.


il·lustració de la notícia
 El rossejat
Diferents poblacions
És un dels plats més característics de la gastronomia marinera de casa nostra. Fet a partir d'un brou de peix i d'uns fideus prims prèviament daurats amb oli d’oliva fins a quedar lleugerament torrats, “rossejats”, aquest plat humil s’ha incorporat al corpus gastronòmic de moltes celebracions festives actuals.


Receptes de cuina marinera de Vilanova i la Geltrú - receptes de plats de la cuina marinera de Vilanova i la Geltrú. All cremat, Arrós negre, Romesco amb peix de roca, Congre amb picada, Rossejat de fideus, Sípia a la bruta, Sardines amb fideus, All i pebre de moixina, Sardines amb tomàquet, etc Telèfon: 938150250
Cuina marinera tradicional - secció del web de l'Espai del Peix de Palamós, dedicada a receptes de cuina marinera tradicional.
Cuina de mar a Menorca - la cuina tradicional de Menorca es basa en la dieta mediterrània que, tot i que ha sabut integrar les aportacions de les diferents cultures que hi han fet estada al llarg de la història, es nodreix bàsicament dels productes del camp i dels que li ofereix el Mediterrani que l’envolta, que donen com a resultat una gastronomia natural amb recetes tradicionals que s’han mantingut vives fins avui dia. Oferim tot seguit una petita mostra d’algunes receptes de la cuina de mar, elaborades amb els peixos i el marisc de l’illa i que vénen tan de gust especialment a l’estiu.
Caldereta de llagosta (Menorca) - el plat menorquí més conegut internacionalment. Consta de llagosta menorquina viva, lleugerament enrossida en un sofregit i ofegada per a obtenir una mena de suquet al que s'afegeixen llesques molt fines de pa. Només es menja a la primavera i l'estiu, ja que les llagostes locals; més vermelles, petites i saboroses; estan protegides i només es poden capturar les llagostes majors de 19cm i de març a agost.
Pinyata de Cotlliure (el Rosselló) - preparació dels pescadors, a la seva arribada, que consisteix en una cocció molt ràpida del seitó sense vísceres en una cassola de terrissa que inclou una barreja d'all a talls prims i d'oli d'oliva, preparació també anomenada "anxoves dels pescaires". Altres receptes inclouen peix de roca, pops, crancs i llagostins. Sembla que aquest plat fou inventat per un pescador de Banyuls.
Romesco de Tarragona (el Tarragonès) - de vegades també denominat Romesco de peix o Romescada) és un suquet de peix tradicional dels pescadors de la ciutat de Tarragona, particularment del barri mariner del Serrallo. Els seus ingredients són pebrot sec, all, fruits secs, patates i poca cosa més, configurats a la cassola de forma destra com a base d’un guisat de peix. Podem parlar de diferents “romescos”: Romesco de rap, Romesco de sípia amb patates, Romesco de bacallà, Romesco de llobarro, Romesco de turbot…
All cremat de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) L’all cremat és una de les insígnies majúscules de la cuina marinera vilanovina. Sorgit a la barca, com un dels grans ranxos dels pescadors, ha esdevingut tot un emblema gastronòmic local. Poques receptes recullen les limitacions d’una cuina a bord de la barca amb un resultat tan excel•lent. Aquest plat típicament mariner, es pot confeccionar amb tot tipus de peix, però són preferibles les espècies fortes com la dorada, el llobarro, el turbot, el rap o la lluerna.
Fideujat i arrossejat pesquer a Tarragona (el Tarragonès) - video de Ricard Roig sobre com es fa un fideujat i arrossejat damunt del pesquer d'Enric Torrents (Tarragona). Primer cal fer un fumet abundant i variat. Després es rosseja l'arròs i els fideus a la paella i finalment s'aboca el fumet a la paella, amb el foc ben alt. El peix bullit i les patates del fumet es mengen apart. Es fa un allioli per complementar.
Llandeta o cruet de peix de Dènia, Xàbia i Calp (la Marina Alta) - és un suquet de peix típic de pescadors que es fa molt a la zona de Dénia, Xàbia i altres poblacions costaneres. Es feia amb el peix que s’havia agafat aquell dia. El nom de Llandeta li ve perquè antigament es feia en un recipient de “llanda” (llauna) i el de Cruet perquè es cuina posant tots els ingredients en cru i la veritat és que això fa que siga un plat senzill i ràpid que pots fer tant per a un sopar entre setmana o per a un dinar de cap de setmana.

Enviar articleEnviar enllaç



La cuina del Cabanyal i dels pobles mariners de la ciutat de València
Diversos autors, / Llibres de la Drassana
Aquest llibre versa sobre la gastronomia essencial de la València marítima: ...

comprar
Cuina de mar. Memòria gastronòmica d’una família de pescadors
Fuster Alzina, Maria del Carme / Documenta Balear
A la cuina d’una família de pescadors de la primera meitat del segle xx, ...

comprar
La cocina a bordo y otros fogones
Bermejo, Pep / Editorial Juventud
Un llibre pensat per oficiar de ranxer en un vaixell, o a la més estable ...

comprar
Cambrils. La mar, la terra, la taula
Diversos autors, / Arola Editors
Una mirada a Cambrils, amb els ulls d’en Rafael López-Monné, la ploma de ...

La cuina de la gent de mar de la Costa Brava
Diversos autors, / Museu de la Pesca
Aquest llibre és fruit d’un llarg treball de documentació de la cultura ...

comprar
La Vilanova i la Geltrú de mar -de la via avall- Ranxos i Ranxaires
Diversos autors, / El Cep i la Nansa Edicions
En aquest llibre, els ranxaires -cuiners del mar- vilanovins ens dónen ...

El llibre del peix
Fàbrega i Colom, Jaume / Edicions de La Magrana
Teniu a les mans una obra que s'endinsa pel meravellós món del mar i l'aigua ...

comprar
La cuina de la Costa Brava i el Pirineu de Girona
Fàbrega i Colom, Jaume / Viena Edicions
La Costa Brava i el Pirineu de Girona han donat nombrosos genis en gairebé ...

llegir
El Romesco. La prodigiosa caldereta marinera de Tarragona
Fernández Navarro, Guillermo / Romescolab
A Tarragona, al cor de la Costa Daurada, existeix un plat singular però ...

Ranxos i xefles. El petit gran llibre de la cuina dels pescadors
Fàbrega i Colom, Jaume / Úrsula Llibres
Es publiquen força llibres sobre la cuina del peix. Però gairebé sempre ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org