Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Fires i mercats de palmes i palmons

Es tracta de fires i mercats que es celebren els dies abans de Diumenge de Rams i on es poden comprar palmes i palmons de totes mides i formes, rosaris de sucre, rams de llorer i olivera, cintes de colors, guarniments i la resta d'objectes que els padrins regalen als fillols i que es porten a beneïr a la celebració de Diumenge de Rams.

Mercat del Ram
Vic (Osona)
Creat al voltant del tradicional mercat per a la compra de palmes, palmons i llorer per a la celebració del diumenge de Rams que s’instal·la a la porxada Plaça Major, el mercat ha anat ampliant tant la seva ubicació com el seu contingut original fins a esdevenir una veritable fira multisectorial.

Mercat de palmes i palmons
Elx (el Baix Vinalopó)
Els carrers i places d’Elx s’omplen, el divendres i el dissabte abans del Diumenge de Rams, de parades dels artesans palmers d’aquesta ciutat valenciana, que ofereixen als visitants el bo i millor dels seus obradors, reconeguts internacionalment per la qualitat dels seus productes de palma blanca.

La Fira Mercat del Ram a Tordera (el Maresme) - el diumenge de Rams se celebra cada any la Fira del Ram, de gran importància agrícola i ramadera amb concurrència de firmes nacionals i estrangeres.
Fira del Ram a Palma (Mallorca) - fira nascuda junt a les barraques rústiques pels devots de la Santa Faç de l’església de Santa Margalida en commemoració del Diumenge del Ram. Es fa al recinte Firal de Camí de Jesús.
Fira del Ram a Barcelona (el Barcelonès) - és un dels llocs més tradicionals de la ciutat per a anar a comprar palmes i palmons. És instal·lada a la Rambla de Catalunya, entre els carrers Aragó i de la Diputació. S’hi poden trobar palmes i palmons de totes mides, cintes de colors per a decorar, rosaris de sucre i rams de llorer.
Fira del Ram la plaça de la Sagrada Família de Barcelona (el Barcelonès) - fira per comprar les palmes i rams de Diumenge de Rams. De dimecres al dissabte abans del diumenge.
Fira del Ram a Girona (el Gironès) - es celebra a la Rambla Llibertat el dissabte abans de Rams. Durant tot el dia es posen a la venda productes al voltant de la palma.
Mercat de Palmes i Palmons de Valls (l'Alt Camp) - tradicional mercat, típic d'aquesta època, a tocar de Setmana Santa. Compta amb el mercat setmanal del dimecres escampat pels diversos carrers comercials del nucli històric de Valls: el Pati, amb parades de palmes i palmons; la plaça del Quarter, la Muralla del Castell, les places de l’Oli i del Blat, l’oferta estesa pel nucli antic de Valls. Se celebra el dimecres abans dels Dolors. S'hi poden comprar les palmes i palmons que es beneiran a les esglésies de la ciutat el diumenge següent, Diumenge de Rams.