Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Eloi > Festes dels Elois

A totes les poblacions on el gremi del ferro forjat era important, el dia de Sant Eloi era festa grossa. Les celebracions eren molt semblants a les que es fan per Sant Antoni: un ofici solemne, les cavalcades amb la benedicció de cavalls muls i ases, curses d'animals i altres actes populars. Hom creu que antigament la festa incloïa el costum de fer passar els animals per sobre les cendres del foc de Sant Joan (encès just dos dies abans) amb l'objectiu de protegir-los del mal. Avui, el ritu principal de la Festa de Sant Eloi és l’aspersió d’aigua beneïda damunt dels animals, especialment mules, cavalls, eugues, ases, rucs i burros que aquest dia es guarneixen amb les seves millors gales. El llançament d'aigua i la remullada també estan vinculats amb les creences sobre els beneficis de l'aigua durant el solstici d'estiu. Estan documentades Festes dels Elois a Barcelona, Vilanova del Camí, Tàrrega, Martinet de Cerdanya... i a altres pobles del Ripollès i Lluçanès.

Festa dels Elois
Berga (el Berguedà)
Cada quart cap de setmana de juliol, Berga s'omple de de cavalls, muls, ases i els seus acompanyants vinguts d’arreu del país i disposats a rebre una benedicció popular que consisteix en el llançament de galledes d'aigua des de balcons i finestres dels carrers per on passen.

Festa dels Elois de Berga (el Berguedà) - una particular festa de traginers en que la benedicció dels animals ha esdevingut xàfec d'aigua llençada des dels balcons sobre les cavalcadures que desfilen pel carrer. Passada a mitjans de juliol Telèfon: 93.821.13.84
Festa de Sant Aloy a l'Alguer (Sardenya) - es celebra el primer cap de setmana de desembre. Al matí es fa la passada -un cop acabat l’ofici religiós- per l’eixample de la ciutat, pel barri nou, que està acompanyada pels abanderats del Elois i els penons i gonfanons de les diverses entitats cíviques i socials alguereses, acompanyats per la banda municipal. Ho organitza la Confraria de Sant Aloy. Es fa la "Benedizione dei Cavalli Festa di Sant'Aloy Alghero". També hi ha un gran dinar de germanor.
Festa dels Elois a Ripoll (el Ripollès) - els orígens de la festa es remunten al segle XVII, quan a Ripoll existia el gremi de Sant Eloi, integrat pels ripollesos que treballaven el metall, cas de panyetaires, canoners, ferrers o clavetaires. La festa es celebrava el 24 i 25 de juny i estava integrada per missa solemne; cercavila amb cavalls, matxos o muls guarnits; curses de cavalls; audició de sardanes i tornaboda a la font del Ros. La festa va viure el seu millor moment, aproximadament entre el 1944 i el 1955. A partir d’aquest moment, i en coincidència amb els aires de modernitat que arribaven a la societat ripollesa, la festa va anar decaient, fins que va deixar de celebrar-se a mitjan dels anys seixanta.
Festa dels Elois de Campdevànol (el Ripollès) - una de les festes més antigues i entranyables del municipi, organitzada per l'Associació de Dones del Roser, consistent amb un passeig de carrosses guarnides amb boix, flors i cintes de colors i acompanyades durant tot el recorregut pels Gegants i Grallers de Campdevànol. Durant la missa es fa el repartiment, per part de les pabordesses, de les coques beneïdes i el vi dolç a tots els assistents. La Festa dels Elois se celebrava antigament el dia 25 de juny. Cap el 1917 va desaparèixer però l’any 1924, gràcies a la iniciativa d’un grup de joves, va tornar a reactivar-se fins a finals dels anys cinquanta, quan va tornar a desaparèixer. L’any 1993, gràcies a l’ADOCA, l’antiga associació de dones de la població, es va recuperar. Aquesta festa s’havia celebrat en homenatge als fargaires, als clavetaires i traginers, tots ells membres del gremi de la indústria del ferro, tant important per a Campdevànol.