Calendari: Festes de tot l'any > Festes sense data fixe > Celebracions de victòries esportives

Les victòries de les seleccions esportives catalanes, així com de determinats equips dels esports més populars (futbol, hoquei patins, basquet, etc) son festejades de forma espontània pels catalans amb la sortida massiva als monuments i places tradicionals de festeig dels títols, circuits amb cotxe fent sonar el claxon i corejant els himnes i cançons més populars de l'equip, llançament de coets i petards, rebuda popular dels herois a l'aeroport i acompanyament motoritzat fins a la ciutat, rebuda oficial del títol i l'equip guanyador per part de les autoritats, etc

Celebracions d'èxits esportius
Diferents poblacions
La celebració d'un èxit esportiu és un tipus de festa que combina les manifestacions d'alegria -espontànies i desbordades- del moment precís en què es coneix la notícia de la victòria, amb la serenor i solemnitat de la posterior rebuda de l'equip i l'oferiment del títol assolit a la ciutat i/o a les divinitats.

Celebració barcelonista a Canaletes
Barcelona, el Barcelonès
Cada cop que el FC Barcelona guanya alguna competició o partit significatiu, els culers barcelonins van a celebrar-ho a la font de Canaletes. És una celebració espontània, forjada per una consigna que passa de pares a fills: si el Barça guanya un títol, es va a Canaletes a celebrar-ho. Però... per què a Canaletes?

Les altres Canaletes
Diferents poblacions
Els èxits esportius del Barça no es celebren només a la font de Canaletes de Barcelona. Seguidors culers de pobles i ciutats d'arreu del territori català i de més enllà celebren les victòries del seu equip acudint als seus llocs més emblemàtics. En aquest article en ressenyem uns quants.