Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Sortida del Rei Pàixaro

Festes de Sant Antoni
Biar (l'Alcoià)
A Biar, la Festa de Sant Antoni Abat es distingeix per una singular capta i subhasta de béns, una benedicció d'animals (Cavallà), una cordà a l'estil tradicional i, sobretot, per la sortida del Rei Pàixaro, un personatge burlesc d'origen medieval.

El Rei Pàixaro
Biar (l'Alcoià)
Biar celebra la festa de Sant Antoni Abat amb la presència destacada del Rei Pàixaro, un personatge barbut i coronat -de caràcter burlesc i origen medieval- que aquests dies passeja pels carrers del poble damunt un cavall.

El "Pàjaro Rey" de Vilafermosa del Riu (l'Alt Millars) - aquest rei "pàjaro" és tradicional que surti en el marc de les festes de Sant Antoni. El dia 16 és el dia de les fogueres i la "matxà" amb els animals, el 17 el dia de la processó amb la imatge del sant, el 18 el dia de les ànimes, el 19 la sortida del "pàjaro rey", durant la qual, grups de persones recorrien el poble disfressats i demanant almoina per aquest personatge. Amb els diners que recaptaven feien una gran menja. El darrer dia de la festa era el 20 de gener, amb la sortida de les "botargas", grups de persones emmascarades i tapades de dalt a baix amb robes velles per tal de no ser reconeguts, que recorrien el poble entrant a les cases i cometent entremaliadures, especialment amb les dones. La sortida de les "botargas" era temuda perquè en alguns anys hi havia baralles entre els joves.

Joc, Ball o Danses del Rei Pàixaro
Sansano i Belso, Gabriel / Generalitat Valenciana, Consell Valencià de Cultura