Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Cridar als Reis

Costum familiar que consisteix en reunir-se a casa els avis una vegada acabada la cavalcada. Es tanquen tot els llums i els més petits recorren el passadís de la casa amunt i avall, armats només amb la llum del fanalet i "cridant" les cançons de Reis... fins que se sent un espetec ben fort i comencen a caure per tot arreu fruits secs i tot tipus de llaminadures, que els infants recullen amb delit del terra al crit de "llum, llum!". És tradicional a Badalona, Montgat i altres poblacions del Maresme.

Arribada dels Reis
Badalona (el Barcelonès)
La festa dels Reis de Badalona inclou l'escenificació de la seva tradicional arribada per mar a la ciutat a bord d'un gran veler, una lluïda i multitudinària cavalcada pels carrers, i un costum íntim i familiar, la "Crida als Reis", que és protagonitzat pels infants i els seus fanalets de paper o "bombes".

Nit de reis a Badalona I: cridar els reis a casa els avis - mentre als carrers es desmunten les grues, generadors i camions de TV3, la gent espera atapeïda a que es normalitzi el servei d’autobús i els darrers comerços van abaixant les persianes, observo les famílies que tornen apressades, fanalet en mà, potser cap a casa els avis. El Carrer del Carme fosc com la gola del llop delata la singular crida als reis que organitza el veïnat des de fa una quants anys, per treure al carrer un costum que perviu entre moltes famílies.