Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Altres batalles festives

Els confits, associats a molts balls de Carnaval, i la farina, són les dues municions més utilitzades en les batalles festives que tenen lloc en molts pobles catalans durant les festes de Carnaval. Però també es poden fer servir altres municions, com taronges, merenga o tomàquets.

Les batalles del Carnaval
Diferents poblacions
Durant les festes de Carnaval alguns pobles i ciutats treuen al carrer tot el seu arsenal d’armes de destrucció massiva de l’avorriment. Caramels, tomàquets, merenga, confetti, flors o farina protagonitzen moments de lluita aferrissada on en comptes d'odi, rencor i mort, trobem somriures, abraçades, bromes i moments d’il·lusió compartida.

Merengada
Vilanova i la Geltrú (el Garraf)
La Merengada, un dels elements constitutius del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, es celebra pels carrers i places del centre d’aquesta ciutat el Dijous Gras. Es tracta d’una multitudinària empastifada col·lectiva amb merenga que a la tarda protagonitzen els més petits i a la nit els membres de les societats del Carnaval vilanoví.

Batalla de caramels a Vilanova i al Geltrú (el Garraf) - Diumenge de Carnaval. Després de la desfilada de les comparses (49 entitats amb un uniforme identificador acompanyades per una formació musical) a la plaça de la Vila s’apleguen al voltant de 5.000 persones, carregades amb dolços projectils (prop de 60 tones de caramels) i s’inicia una gran batalla que finalitza quan una de les colles ocupa simbòlicament el poder, pujant al balcó de l'Ajuntament.
Merengada a Cubelles (el Garraf) - gran empastifada infantil el Dijous Gras.
Batalla de Carrosses a Alaró (Mallorca) - en la segona dècada del segle XX, batallaven les carrosses dels liberals contra la dels conservadors. Es llençaven taronges, serpentines i, en alguna ocasió, ous nials i farina tenyida. Telèfon: 971510000
Batalla de taronges al Carnaval a Barcelona (el Barcelonès) - un dels actes tradicionals del Carnaval a Barcelona és la Taronjada, una veritable batalla campal de confeti i globus de color taronja
Carnaval a Alcover (l'Alt Camp) - rua de comparses i crema del ninot Carnestoltes. És tradició una batalla de caramels.

Batalles amb taronges. Notes sobre una pràctica festiva
Vallverdú Rom, Àngel / festes.org