Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Processó marítima i benedicció de la mar

En alguns indrets, sovint al capvespre, des del port comença una processó marítima formada per tota la flota pesquera en actiu: les grans barques d'arrossegament, les de pesca a la llum, llaüts i les dels pescadors recreatius; acompanyades per les embarcacions de lleure i de passeig de turistes que s'hi volen sumar. La processó té per objectiu la benedicció general del mar: la comitiva de barques avança mar endins fins que la que duu la imatge del sant s'atura, el sacerdot procedeix a beneir el mar i s'hi llança una corona de llorer com a ofrena.

Festes patronals de Sant Pere al Port de Sóller (Serra de Tramuntana) - Cap de setmana proper al 29 de juny. Se celebra al barri mariner de Sóller i inclou nombrosos actes culturals i esportius, com el pregó a l'església de Sant Ramon de Penyafort, revetlles musicals, volta a “s’illeta” amb piragua, nit de l'havanera... El dia 29 té lloc la missa i una processó marítima de Sant Pere a l'horabaixa, que compta amb la participació d'un bon nombre de les barques, que desfilen envoltant la que duu la imatge del sant. Al moll comercial hi ha una fira pesquera. Telèfon: 971.63.84.57
Festa de Sant Pere a Portvendres (el Rosselló) - el cap de setmana més proper al 29 de juny. Diumenge al matí, missa a l'església de Nostra Senyora de la Bona Nova i processó amb la imatge del sant fins al port, on s'inicia una processó marítima en què participen tota classe d'embarcacions, els patrons de les quals fan sonar corns marins. Es llança una corona de flors a l'aigua en honor als pescadors morts i tot seguit les embarcacions se situen una darrere l'altra i, al voltant de la barca del sant i la corona de flors, giren fent un gran cercle, donant tres tombs en el sentit contrari de les agulles del rellotge.
Altres formes de fer la benedicció del mar - La benedicció general de la mar havia revestit altres formes. A Sant Pere Pescador, la processó es feia a la platja i el sacerdot beneïa contínuament l'aigua. A Vilanova i la Geltrú es feia estenent la creu parroquial damunt la mar. A Sitges la creu es posava cap per avall de manera que, amb la punta dins l'aigua, es pogués fer el senyal tres vegades. L'ancestral ritu de submergir imatges religioses dins el mar per tal d'afavorir la pesquera, així com el fet que sant Pere fos crucificat cap per avall degueren influenciar en la configuració d'aquesta pràctica.