NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Demostracions de l'ofici de pescador


Moltes festes de Sant Pere inclouen activitats relacionades amb l'ofici de pescador: demostracions dels sistemes tradicionals utilitzats per treure o posar les barques de l'aigua, de les arts de pesca (pesca a l'encesa, tirada de l'art a la platja, el rall...), de les tasques quotidianes per preparar la pesca (adobar xarxes, calafatar...), d'elaboració dels antics ormeigs de trampa i parany fets amb jonc, canya, murta i altres fibres vegetals que permeten atrapar el peix (nanses, morenells, gambines...), així com de difusió del món pesquer actual, jornades de portes obertes als vaixells, activitats per donar a conèixer els peixos i les llegendes de pescadors, etc.


Tirada de l'art o artó a la festa de Sant Pere a Roses (l’Alt Empordà) - el cap de setmana proper al 28 i 29 de juny. És una de les festes amb més tradició d'aquest municipi, que té el segon port pesquer en volum de Catalunya. Els seus elements són la revetlla musical, el ball i, des del 2006, la tirada de l'art o artó a la platja del Rastrell, que culmina amb una cantada d'havaneres i una sardinada. Antigament s’havia fet una processó amb la imatge del sant per la platja, guarnida amb una enramada de peixos i fruita. Entre el 1970 i el 2006, es va fer un suquet de peix popular, àpat multitudinari d'aquest plat típic dels pescadors.
Calada de les Malles de Sant Pere a Salou (el Tarragonès) - el 29 de juny. La Societat de Pescadors de Santa Maria del Mar fa una calada de malles a l'antiga, una tècnica tradicional coneguda per "tirar l'art de platja" que consisteix a calar les xarxes des d'una embarcació per després estirar-les amb tracció humana des de la platja. La gent va acostant la xarxa, que atrapa tots els peixos que es troba pel camí. Es tracta d'un art molt antic que és especialment adequat per a platges arenoses i de pendent suau com les de la Costa Daurada.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org