Ecosistema: Protagonistes > Nans, cabuts i capgrossos > Capgrossos

Els capgrossos són unes figures festives antropomòrfiques que es caracteritzen per tenir un un cap de dimensions considerables posats damunt les espatlles del portador, que acostuma a mirar pel pap o per la boca del capgròs. La figura fa l'efecte d'un personatge estrafet, amb un cap desmesurat. El portador té els braços i el cos lliure, fet que li permet representar la personalitat del capgròs.

Els Nanos Vells
Tarragona (el Tarragonès)
Les principals celebracions festives populars de la ciutat de Tarragona, com Santa Tecla o Sant Magí, compten amb un conjunt d’elements festius centenaris, d'entre els que destaquen els Nanos Vells, tretze capgrossos que representen diferents estaments de la ciutat del vuit-cents que es mantenen gràcies a un interessant sistema d'apadrinament.

Elecció del capgròs de l'any
Terrassa (el Vallès Occidental)
Algunes poblacions catalanes estan engreixant la seva col·lecció de capgrossos mitjançant un acte que constitueix un gran homenatge festiu a alguna persona que ha destacat en la defensa o millora de la vida social o cultural local. Una d'aquestes poblacions és Terrassa, que cada any, com a preludi de la festa major d'estiu, elegeix el Capgròs de l'Any.

Capgrossos de Figueres (Alt Empordà) - tota la informació, història i fotos de tots els gegants de Figueres, cap-grossos i gegantons. També hi són el Bou, el Drac, els Grallers i els ministrers. Telèfon: 972.50.82.25
Capgrossos de Capellades (Anoia) - web d'aquesta entitat formada a finals de l´any 96 per un grup de persones que estimem els capgrossos, amb l´objectiu principal de “cuidar” i “treure a passejar” els prop de 30 capgrossos de la vila. Telèfon: 619 38 66 00
Capgrossos de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - tot i que al principi formaven una colla, els capgrossos o nans, van anar separant-se de la colla de Gegants i establint-se pel seu propi compte. La seva primera aparició data del 1859, i a causa de la fragilitat dels materials de construcció dels caps, han anat variant molt. Els capgrossos tenen 2 tipus de ball, els de cercavila i els parats. Cada ball està acompanyat per la seva pròpia melodia amb gralla. Telèfon: 659.00.63.51
Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona (Tarragonès) - pàgines sobre la història i activitat d'aquesta veterana colla de portadors de capgrossos. Inclou una galeria de fotografies de tots els capgrossos de la colla: el Capità, els Arlequins, els Negritos, els Andalusos, els Pagesos, el Metge i la Metgessa i els Nobles. Telèfon: 977242215
Els Nanos de Reus (Baix Camp) - pàgina amb fotografies i explicació històrica dels capgrossos de Reus: el xiquet i la xiqueta de Reus, els catalans, els mallorquins, els valencians....
Capgrossos de Riudoms (Baix Camp) -fotografia, dades tècniques i una breu història. Telèfon: 977851190
Cap-Grossos de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) - una petita "plantilla" de nans: un rei lleó, un mariner que s’assembla bastant al Popeye que tots coneixem, un pirata malcarat, una rateta (presumida?), una bruixa amb dues dents i un paiasso. Sovint solen acompanyar als gegants en les seves trobades.
Colla de Nans de Vilanova i la Geltrú (Garraf) - web de la colla de Nans de Vilanova, que també vol aglutinar informació de diferents colles de cap-grossos d'arreu de Catalunya i l'estranger.
Els Nans Vells i els Nous de Berga (Berguedà) - un dels nans dels més coneguts de Catalunya, així com dels més antics.
Capgrossos a Catalunya - a Catalunya, terra de gegants, també trobem un importantíssim llegat de nans i capgrossos, que des de temps molt llunyans han aparegut al costat dels Gegants.
Gegants i Cabuts de Benicarló (Baix Maestrat) - neix l'any 1992 per portar els gegants i cabuts de la ciutat, estrenats el 24 d'agost de 1991. Des d'aquesta Associació Cultural pretenem, des de ja fa més de 20 anys, donar vida als representants de la festa i la cultura benicarlanda durant les dates mes assenyalades del calendari festiu de la ciutat així com també ser presents a les trobades de cultura popular. A través de les cercaviles, les nostres figures han viatjat tant pel País Valencià com a Catalunya i a altres poblacions d'Espanya i França. Telèfon: 964 46 18 90
Capgrossos i nans de Terrassa (Vallès Occidental) - des de l'any 1980 els Nans de Terrassa són portats pels Pioners i Caravel-les de l'Agrupament Escolta Mossèn Homs, i els Capgrossos de l'Any són obra de l'escultor terrassenc Jordi Grau que els cedeix a la ciutat. En total, més de 30 figures.
Nanos i Gegants de Vinaròs (Baix Maestrat) Telèfon: 616791148
Cap-grossos d'Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat)
Cabets d'Ontinyent (la Vall d'Albaida)
Cap-grossos de Rubí (Vallès Occidental)
Nanos Turcs i Llauradors d'Elx (Baix Vinalopó) - nanos de la colla de dolçainers i tabalers "El Cascabot" d'Elx. Telèfon: 669836592
Nanos Nous de Tarragona (el Tarragonès) - els formen els Nanos dels Xiquets de Tarragona, els pescadors, els del Nàstic. Des de 1991 es van diferenciar els Nanos Vells (creats per Bernat Verderol al segle XIX. Des de llavors la Colla la Bóta, comparsa del carnaval tarragoní se n'ha fet càrrec fins als nostres dies.
Ball de Nans de Torredembarra (el Tarragonès) - el 1992 alguns membres del ball de diables, s`encarregaren de la creació de una coreografia i d`un vestuari propi del ball de nans. Així, encara que durant pocs anys, cada portador anava vestit segons el que representava el cap gros. Per la festa de sant Joan de 1995 , el ball de nans va estrenar el nou vestuari que llueix actualment.
Nans de l'ACF de Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat) - sorgits l’any 1987 arran d’una representació de La Patum que es féu a Sant feliu de Llobregat. Acompanyen als geganters de Sant Feliu en les seves sortides.
Cabets d'Ontinyent (la Vall d'Albaida) - les noves figures daten de 1992 i estan fabricades en fibra de vidre i polièster. Són una rèplica exacta d'uns altres de cartó pedra construïts allà per la dècada dels 40 del segle XX. Representen figures molt conegudes del cinema nord-americà de primeries del segle XX. El mot cabet és sinònim de Cabut, nan, capgròs i és un nom que se li dóna únicament i exclusiva a la població d'Ontinyent. El nom dels 8 cabets d'Ontinyent són: Rei dels Cabets, Popeie, el cabet de les dues cares, el Tinyòs, el Tricorni, Robin hood, el Gros i el barret de dues puntes. Tenen música pròpia, interpretada amb dolçaina i tabal pel grup el Regall i segueix uns canons típics de balls cabeters del País Valencià. Mentre interpreten el seu ball, els cabets segueixen el ritme tocant unes closques, la forma de les quals també són pròpies d'Ontinyent. Obren el camí davant dels seus inseparables Gegants en les festes del Corpus i de la Puríssima d'Ontinyent i en innombrables viatges a altres poblacions. Telèfon: 626669775
Nanos i gegants de Vinaròs (el Baix Maestrat) - espai web de la Colla de Nanos i Gegants de Vinaròs. Ací trobareu tota la informació de la Colla: sortides, actes, activitats, contacte... Telèfon: 616.791.148
Nanos de Cambrils (el Baix Camp) - la Colla Gegantera Tota l’Endenga compta amb una dotzena de nanos, nombre al que s’ha arribat després d’anar afegint personatges als primers nanos que es van presentar. La majoria dels nanos provenen del taller Casa Ingenio de Barcelona i han sofert nombroses restauracions. També se’ls hi van posar noms quan es va formar la colla gegantera, i actualment hi ha un grup de xiquets i xiquetes que els fan ballar de manera assídua en trobades i, evidentment, a les festes locals.
En Cucut i la Xurruca del barri de Sant Ferriol d'Olot (la Garrotxa) - representen al personatge de la revista satírica Cu-cut! i a una dona vella, i havien estat propietat de Las Artes religiosas, el taller d'escultures i imatge religioses d'Olot. Només surten un dia a l'any: el diumenge de la festa del barri de Sant Ferriol. Ballen dues vegades a la placeta del barri davant la gent gran, tot seguit fan una cercavila que dóna la volta a la plaça Clarà, acompanyats per la resta de la faràndula del barri, i tornen a ballar dues vegades davant l'Escola Pia. Van acompanyats per un nen vestit com en patufet, que antigament tocava el flabiol i duia un bastó i que ara reparteix caramels.
Nans de La Selva del Camp (el Baix Camp) - són la Botiguera, el Catalanet, en Popeye, el Macer, l'Alcaldessa, l'Alcalde, i el nano Galderic.

Un segle i mig de Nanos a la ciutat de Berga
Rumbo Soler, Albert / Amalgama Edicions