Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de setembre > Altres celebracions

Comiat del dominguero
Sant Pol de Mar (el Maresme)
El "Comiat del Dominguero" és un homenatge satíric i carnavalesc que els santpolencs i santpolenques fan als que habiten la vila de Sant Pol de Mar només durant la temporada estiuenca. Una celebració festiva que marca el final de l'estiu i el principi d'una nova etapa al poble.

Fira d'indians
Begur (el Baix Empordà)
Cada any per tancar l'estiu, Begur celebra un esdeveniment festiu que posa en valor l'important llegat cultural, econòmic i social dels indians begurencs que van tornar al poble durant el segle XIX després de fer les Amèriques.

Processó de Sa Beata a Santa Margalida (Mallorca) – es fa el primer diumenge de setembre i és coneguda per ser la “processó més típica” de Mallorca.
Festa de la Santa Creu a la Riera de Gaià (el Tarragonès) - una festa important dins el seu calendari festiu que commemora l'epidèmia que es va produïr l'any 1809 i que es va curar, diu la llegenda, per la intervenció miraculosa de la Santa Creu. Al matí, missa on es canta la Missa de Perossi per part la coral formada per gent del poble. S'hi canten els Goigs de Santa Creu. Sortida d'Ofici amb el Ball de Bastons de la Riera. A la Plaça al Casal hi ha ballada de sardanes. Al vespre vespres solemnes i processó pels carrers de la Riera amb la presencia de la corporació, la coral, la banda els Grallers de la Riera que finalitza amb l'adoració de la creu i el cant dels Goigs a l'església.
Festa del Sagrat Cor a Solivella (la Conca de Barberà) - es celebra per vot de poble el 9 de setembre. Amb una processó, catifes de flors i escenes vives. Els carrers esdevenen catifes multicolors. Les cases s'engalanen i, en diversos racons de la població, una mostra de diverses representacions de la vida de Jesús converteixen Solivella en un extraordinari jardí teatral de gran majestuositat i bellesa. La festa del Sagrat Cor de Solivella s'ha convertit en punt d'afluència, tant turística com religiosa, de nombrosos visitants que hi arriben de les comarques veïnes i d'arreu de Catalunya.
Festa dels Fadrins a Benifallim (l'Alcoià) - té lloc a principis de setembre i commemora l’ofrena realitzada segles enrere a la Verge del Rosari per a que protegira la població, sobre tot la jove, que estava morint a causa d’una epidèmia. Està organitzada per joves de la població, generalment tres xics i tres xiques, fadrins, encarregats de muntar diferents activitats per a la setmana, a més s’adornen els tradicionals Pans Beneïts que són duts en processó, cadascun es portat dalt del cap per una xica que va acompanyada de dos xics. Els pans són conduïts a l’església i allí beneïts amb l’objectiu de ser repartits entre assistents i població. En la processó, tant xics com xiques, llueixen la vestimenta tradicional i la roba, elaborada especialment, per a vestir el pa. Sol realitzar-se en la primera quinzena de setembre.

Guia de rutes indianes de Catalunya
Cabré, Tate / Edicions Cossetània