NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Construcció i crema de bujots


A diferents pobles de l'est de Menorca, com Sant Lluís, Llucmaçanes o Maó, és costum que per Sant Joan es construeixin i es cremin bujots, unes figurotes amb forma d’home o de dona fetes de palla o de pedaços de tot tipus de roba vella que són revestides amb roba, paper o serradures. Els bujots són com els espantalls dels camps i es construeixen en el si de cada família, grup d'amics, associacions o en escoles i tallers preparats per a l’ocasió. La vigília de Sant Joan s’exibeixen primer a les portes dels lloc on s'han construit i després al costat de la foguera abans de ser llançats al foc. La construcció dels bujots, a banda de ser una manera festiva de desprendre's d'aquella roba vella que ja no s'utilitza, són una forma arcaica de fer política, de fer crítica social, quasi sempre en clau local, d'una forma festiva. I és que els bujots tenen un marcat caràcter satíric i serveixen per airejar determinats conflictes.


il·lustració de la notícia
 Festa de Sant Joan i Concurs de Bujots
Sant Lluís (Menorca)
Sant Lluís celebra la seva festa de Sant Joan amb la construcció i crema dels bujots, unes figures fetes amb roba vella que serveixen per fer crítica social i que, després de ser evaluats en un concurs, són llançats al fester o foguera de Sant Joan.


il·lustració de la notícia
 Festa de Sant Joan
Maó (Menorca)
Com en d'altres localitats de la zona del llevant menorquí Maó celebra la Festa de Sant Joan amb el foc del fester i amb la sàtira dels diables i dels bujots, unes figurotes fetes de palla o de pedaços de roba vella que s'exhibeixen públicament per satiritzar determinats aspectes de la vida local.


Festa de Sant Joan i bujots a Llucmaçanes (Menorca) - el dia de sant Joan les fogueres cremen els "bujots" que els veïns han creat i exposat durant tota la setmana als portals de les seves cases.
Festa de Sant Joan i la Desvetlla dels Ninots a Tarragona (el Tarragonès) - la Festa de Sant Joan del Barri del Serrallo de Tarragona comença el cap de setmana abans amb la "Desvetlla dels Ninots". Des del 2005 la Colla de Diables Voramar i Víbria de Tarragona, conjuntament amb el Ball de Joan de Serrallonga creen dos ninots (noi i noia) que passejaran pels carrers de la Part Alta al so de la Xaranga. Els ninots es cremaran a la foguera del Serrallo al vespre de Sant Joan. Al acabar el acte hi ha refrigeri de Mamadeta (Chartreusse groc amb granissat de llimona) per a tothom. El dia 23 rebuda de la flama del Canigó, que es porta des de Reus corrent fins al barri marítim del Serrallo on reben la Flama tots els elements festius del barri: la Vibria, els Gegants, els Capgrossos, els Diables, els Castells... i una gran quantitat de gent que s'hi aplega per veure-ho. Acte seguit ballen els Gegants, fan un pilar els Castells i fan una encesa els Diables, la Víbria. S'encén la foguera i es cremen els ninots.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org