Ecosistema: Protagonistes > Bestiari festiu > Cavallets, cavallins, cotonines

Els cavallets són uns dansaires que figuren en certes festes populars i duen una figura de cavall passada pel cos, de manera que simulen cavalcadors, i executen diferents danses i moviments coordinats. A Igualada es celebra aquest entremès per la festa major, i el formen dues o tres parelles d'homes que amb el cavall de cartó passat pel cos corren i salten al soroll dels fuets que porten. Danses semblants se fan a Castelló i a València per la festa del Corpus. A Mallorca s'usa la dansa dels cavallets a les viles de Pollença, Artà i Felanitx.

Els Turcs i Cavallets de Berga (Berguedà)
El Ball de Cavallets de Reus (Baix Camp)
Cavallets en diferents indrets de Mallorca - avui encara perduren a Pollença, Felanitx i Artá. Recuperats a Llucmajor i a Ciutat. Se sap que a Mallorca hi hagué un entremès amb cavallets al segle XV, i l'Ajuntament de Palma disposava, l'any 1458, d'uns nou caps de cavallets.
Ball de Turcs i Cavallets de Tarragona - desde l'any 1990 el Ball de Turcs i Cavallets torna a formar part del Seguici Popular de les festes de Santa Tecla,encarregant-se de la seva representació l'Esbart Santa Tecla com entitat responsable de la seva recuperació. Telèfon: 977-22-21-67
Cavallets de Felanitx (Mallorca) - els cavallets és un conjunt de danses rituals que surten a ballar els dies de la Patrona: Santa Margalida (19 i 20 de juliol) i per les festes de Sant Agustí (27 i 28 d'agost). Els Cavallets el formen set infants, nins i nines, d'edats compreses entre els 10 i els 13 anys, dels quals 6 duen una figura de cavall passada pel cos. Telèfon: 971.58.26.29
Cavallets cotoners a l'Alguer (Sardenya) - els cavallets de l'Alguer van desaparèixer a finals del segle XVII. Els cavallets algueresos formaven part de l'antiga processó de Corpus i la seva presència referma els vincles històrics entre l'Alguer i Catalunya.
Els cavallets de Lleida (el Segrià) - els sis cavallets lleidatans són un record d'aquells cavallets que antigament protagonitzaven algunes representacions i autos sagramentals referents a les lluites entre moros i cristians, lligats aquests a les celebracions religioses de diades tan assenyalades com la del Corpus. Actualment acostumen a acompanyar els gegants en les desfilades pels carrers de la ciutat, i amb els capgrossos són els encarregats d'aportar el to alegre i l'animació a aquests actes festius. Telèfon: 973 700 394
Cavallets de Mataró (el Maresme) - van fer la primera aparició en pùblic l´any 1992. El grup es composa de vuit cavallets i partanyen a l´Entitat Folklòrica Catalana de Mataró.
Ball de Cavallets de Reus (el Baix Camp) - bloc amb informació sobre el Ball de Cavallets de Reus i d'altres balls de cavallets del país. Telèfon: 646.917.201
Cavallets de Torredembarra (el Tarragonès) - van nèixer l’any 1994 per iniciativa d'un grup de joves i de la mà del constructor Carles Cabús. Telèfon: 977.64.38.96
Turcs i Cavallets de l'ACF de Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat) - les figures dels turcs i cavallets van aparèixer per primer cop a Sant Feliu l’any 1987, però no es van assentar en la tradició festiva local fins a mitjan anys noranta. Els gegants, turcs i cavallets es van introduir en l’imaginari festiu local arran d’una representació del ball de la Patum de Berga que va fer l’Esbart Sant Feliu de l’ACF el 1988. Telèfon: 93.685.35.12
Cavallets de Xàtiva (la Costera) - són de l'Escola de Danses de Xàtiva i participen de la festa de Corpus.
Ball de Cavallets de Tortosa (el Baix Ebre) - trobem referències al Ball de Cavallets de Tortosa l’any 1549, on es diu que es tractava del “joch” de cavallets i que anava acompanyat del so dels cascavells, i l’any 1556, on es torna a fer referència als cascavells que es col·locaven a la part inferior dels faldons dels cavallets. Avui dia, els cavallets de Tortosa participen a la Festa del Renaixement (mitjan juliol), estan fets de fibra de vidre i pesen uns 25 quilos cadascun. El ball propi dels cavallets de Tortosa és el “Realenc”, obra de Vicente Muñoz Viñes, que guanyà el III Concurs de Composició Jaume Blanch organitzat expressament per dotar el ball de cavallets d’una música pròpia.
El Ball de Cavallets de Castelló de la Plana (la Plana Alta) - grup de Cavallets que pertanyen als Dansants del Corpus de la capital de la Plana, al País Valencià. Com clarament indica el nom de l'entitat, la seva principal activitat se centra en els actes rituals de la festa del Corpus. Es tracta de vuit figures de notables dimensions i construïts parcialment amb vímet, fet que junt amb la diferent coloració i al policromat de les faldilles faciliten uns balls d'una gran vistositat.
Ela Cavallets d'Igualada (l'Anoia) - aquest grup de Cavallets forma part de l'actiu Esbart Bitrac Dansa de la capital de la comarca de l'Anoia. Construïts el 1990 per Jaume Garay es tracta de sis figures força singulars i d'idèntica aparença. Executen diversos balls i danses amb una sensació de gran mobilitat, afavorida sense cap dubte per la forma de les faldilles de les figures que, a base de tires de diferents colors, li multipliquen la sensació de presència i moviment. Telèfon: 93.803.27.57
Cavallets de Perpinyà (el Rosselló) - ball de Cavallets pertanyent al Ballet Joventut de Perpinyà, una veterana entitat que data de principis del segle XX (1901) i que duu una magnífica tasca en favor de la dansa i les tradicions a la comarca del Rosselló, sotmesa, com se sap, en un ambient de creixent descatalanització. Es tracta d'unes figures de notable presència, ballades per una munió de joves entusiastes dirigits per un majoral de més edat, que desenvolupen unes danses molt pròpies i personals, conformant tot plegat un ball molt particular.
Cavallets Cotoners de Barcelona (el Barcelonès) - La primera data dels cavallets a Barcelona la tenim al 1424 quan són esmentats al Llibre de Solemnitats i pertanyen al Consell de Barcelona. Al 1430 sabem que eren vuit figures i que al llarg dels anys la xifra oscil·lava entre aquesta i un màxim de dotze. El 1437 s'establí un acord entre el Consell de la Ciutat i el gremi de cotoners perquè aquests assumissin la seva gestió.
Ball de Cotonines de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - un dels elements del folklore més antic documentat a Vilanova i es caracteritza perquè els dansaires porten passats uns cavallets pel cos. La restitució del ball va ser impulsada l'any 2012 pels Moixiganguers de la Geltrú i l’Associació de Sacaires i Flabiolaires Costa de Ponent. Els vuit cavallets nous són fets de vímet i ballen -guiats per un personatge emmascarat- al so d'una música característica. Aquest dimoni o esparriot té la missió de vigilar l’ordre i l’espai de ball. Telèfon: 938140073

Els cavallets cotoners de Barcelona: cavallets, cavallins i cotonines
Garrich i Ribera, Montserrat / Esbart Català de Dansaires
Amb motiu de la V Mostra de Bestiari Festiu de Catalunya, l'Esbart Català ...

Ei, els Turcs i Cavallets lluiten!
Alàs, Núria / La Patumaire Edicions
Sota el títol Ei, els Turcs i Cavallets lluiten! en Marc i el seu avi ens ...

Danses parateatrals del seguici reusenc. Els balls de cavallets i de galeres
Palomar i Abadia, Salvador / Migdia Serveis Culturals
Aquesta monografia s'ocupa de dues danses del seguici festiu reusenc que ...

El ball de Turcs i Cavallets de Tarragona: La creu contra la mitja lluna
Miralles i Figueres, Eloi / Ajuntament de Tarragona
Miralles, bon coneixedor de la Festa Major de Tarragona, ha estat triat ...

Del ball de les cotonines de Vilafranca
Miralles i Figueres, Eloi / Caixa Penedès
Edició a cura d'Antoni Massanell i Esclassans i Eloi Miralles i Figueres. ...

Ball de Cavallets de Torredembarra
Morlà Gómez, David / Agrupació de Balls Populars de Torredembarra
Tercer volum de la col·lecció de monogràfics "El Tamborí, temes de cultura ...

Cavallet Blanc, on ets?
Bonet Abelló, Roser / La Patumaire Edicions
Cavallet Blanc, on ets? narra la història dels Cavallets de Reus i té com ...

Bestiari
Cordomí Fernandez, Xavier / El Cep i la Nansa Edicions
Aquest tercer volum aplega el gran planter de bèsties festives, de ...

comprar
Representacions festives de l'alteritat a Catalunya. Entremesos de moros i cristians i cavallets cotoners (Vol. 1 i 2)
Vilarrubias i Cuadras, Daniel / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
Aquesta publicació és el resultat de la tesi doctoral d'aquest autor que ...