NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Dejunis



 

Una de les característiques pròpies del temps quaresmal són els dejunis. El dejú consisteix en deixar de menjar total o parcialment durant un cert període de temps. La pràctica és comuna a moltes religions i cultures d'arreu del món i s'efectua per tal d'assolir determinats estats de consciència, per purificar el sistema digestiu (per purgar el cos una vegada l'any) i per perdre pes. La pràctica del dejú havia estat obligatòria durant el temps de Quaresma, imposada per l'Església. En un principi la Quaresma durava només 40 hores durant les quals es practicava el dejú absolut. L'any 325, però, el Papa Gregori el Gran va establir, durant el Concili de Nicea, el període de 40 dies de Quaresma i els dejunis van variar. Des d'aleshores, l'Església va promoure, juntament amb altres prohibicions i restriccions, un dejuni parcial: durant els 40 dies de Quaresma no es podia menjar cap tipus d'animal amb sang ni ous. En alguns indrets, en canvi, es feia una Setmana de Dejú o Dejuni dels Sis Dies, durant els quals, just abans de la Setmana Santa, la persona feia un dejú estricte.


il·lustració de la notícia
 Els dejunis
Tot el país
Entre els diferents preceptes que ha imposat el període quaresmal als cristians, el dejuni ha estat històricament un dels més seguits. Avui, malgrat haver minvat força, la pràctica del dejuni s'ha recuperat al món occidental a través de noves teràpies de guariment inspirades en antics costums vinculats al poder de la natura.


Dejú de xarop de saba d'auró - consisteix en ingerir durant 10 dies un preparat d'aigua amb xarop de saba d'auró i llimona, en comptes d'aliments. Purifica el cos de toxines i desperta la ment. En castellà es diu "Sirope de savia" i es pot comprar per Internet.
Dejuni intermitent - el dejuni intermitent no se centra en una única opció, sinó que cada persona pot adaptar-lo al seu estil de vida. L’objectiu final del dejuni intermitent és donar un descans al sistema digestiu. El dejuni redueix la inflamació, l’autofàgia (gràcies a la qual es produeix la regeneració cel·lular), millora la sensibilitat a la insulina, augmenta les hormones del creixement i augmenta el metabolisme. D’altra banda, tot i que no és una tècnica que serveixi per a tothom, de manera general provoca que la gent acabi ingerint menys calories al final del dia i, en conseqüència, s’aprimi.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org