Ecosistema: Protagonistes > Bestiari festiu > Dracs

Es tracta d'un ésser fantàstic i mític producte de la imaginació humana, inspirat en els abundants rèptils (salamandres, llangardaixos, serps, etc) que poblen el país i al que cada moment històric li ha atribuït un simbolisme i un significat diferent. La seva presència en les nostres cercaviles i processons de les festes populars, així com en la toponímia i la rondallística popular és molt important i ja documentada des de l'edat mitjana. La relació entre els llocs naturals perillosos (avencs, coves, malpassos, etc) amb la paraula drac fa pensar que amb aquest nom es designava tot allò que era considerat perillós. El drac és, a casa nostra, sinònim de perill.

Dracs i víbries
En la nostra tradició cultural, el drac és un dels personatges més populars del bestiari fantàstic. Al llarg dels segles, el drac ha estat protagonista de les llegendes més variades i la seva figura, inspirada en els rèptils, ha estat dipositària de tot tipus de simbologies.

La Polla i Lo Carranco Bilandó de Cervera (la Segarra) - els dracs dels Diables de Cervera Carranquers: La Polla i el Lo Carranco Bilandó. Telèfon: 973.53.33.10
Tolc del Clot, Barcelona (el Barcelonès) - web d'aquesta bèstia, una gàrjola voladora que treu foc per queixals, mans i ales, amb dotze punts de foc, que va néixer l’any 1.995 per substituir l'antic drac i que és la primera bèstia de Catalunya sòcia del Club Super3.
Colla del Drac del Poblenou, Barcelona (el Barcelonès) - web d'aquesta associació que s'estructura en tres grans blocs: la Colla dels Grans; encarregats del Drac i de la Vibria; la Colla Infantil; encarregats del Drac Petit i els Grups de Música; tant el d'adults com l'infantil, composats per gralles i timbals. Telèfon: 93.300.08.38
Drac de Granollers (Vallès Oriental) - informació sobre aquest drac tricèfal, construit per l'escultor Ramon Aumedes, del taller Sarandaca, i peça clau de la Festa Major. Telèfon: 93.879.45.94
Baró, el Drac de Nou Barris (Barcelona) - web oficial del Grup de Foc de Nou Barris (Colla de Diables i Drac de Nou Barris)
Drac de Gràcia (Barcelona) - web del representant de la Vila de Gràcia entre el bestiari de foc tradicional català. Història, dades tècniques, properes actuacions i galeria de fotografies. Telèfon: 93-212 12 51
Drac de Vilanova (el Garraf) - El Drac de Vilanova forma part de la cultura vilanovina i dels països catalans, es una bestia feta de fibra de vidre que llença foc per quatre punts. L’estructura actual data del 1991 però te les seves referencies i documents l’any 1779 i la primera foto en la que hi apareix data de 1901. Telèfon: 93.815.65.62
Apocaleus, Drac de Vallirana (Baix Llobregat) - pàgina web oficial de l'Apocaleus, el Drac de set caps de Vallirana, l'únic d'aquestes característiques que podem trobar al país. Telèfon: 696371513-93683
El Drac i el Bou de Figueres (Alt Empordà) - pàgina web de la Colla Tradicional, Cultural i gastronòmica portadora del Bou i del Drac de Figueres. Calendari de sortides, fotografies i algun arxiu d'àudio. Telèfon: 972.50.82.25
Badalot. Drac de l'Arboç - el drac Badalot el va fer, per encàrrec del Ball de Diables de l'Arboç, la constructora de bestiari popular Dolors Sans l'any 1993. És un drac majestuós inspirat en els dibuixos de les jaquetes dels diables de l'Arboç i dels esgrafiats de la capella de Sant Antoni de l'hospital de la vila
El Drac de Reus (el Baix Camp) - drac nascut el 1992 en motiu del 400 aniversari de l'aparició de la Mare de Déu de la Misericòrida de la mà del Ball de Diables de Reus. Telèfon: 977.345.970
Drac dels Monjos, Santa Margarida i Els Monjos (l'Alt Penedès) - web d'aquest drac de tres caps.
Drac Cremavila de Vilassar de Mar (el Maresme) - drac presentat el 12 de setembre de 1998. Està fet d´escuma de poliuretà i fibra de vidre, tè 9 punts de foc que tant es poden encendre manualment com per una encesa elèctrica, i pot ser transportat tant per una persona com amb rodes. Té un ball propi, fet per Ainhoa Martínez i Marta Gual; un ball d´estil medieval tocat amb gralles i tabals.
Drac Lo Golafre de Tortosa (el Baix Ebre) - drac creat l'agost l'any 1985, que té els orígens a la cova d'en Rubí i es refereix a lo golut que aquest és. Participa en les cercaviles tradicionals amb entremesos i balls populars, correfocs amb altres besties de foc i grup de diables... Telèfon: 655 77 82 54
Els Dracs de la Bisbal (el Baix Empordà) - els Dracs estan formats per més de cent persones les qual pertanyen a diferents masses socials de la Bisbal. Es podrien dividir sobre tot en dos grups: els Dracs i els Músics. L'any 1995 es va fer la rèplica del Drac de la Bisbal, considerat el segon més antic de Catalunya i que va ser declarat peça de museu. Element format per una estructura de fusta i arpilleria i recobert de peces de pell encolades i pintades. El cap i les ales són mòbils, mentre que la cua i la boca té estructures de ferro.
Drac de Terrassa (el Vallès Occidental) - web d'aquest drac pertanyent a la llegenda de Sant Llorenç del Munt i que ja sortia en les primeres processons de la ciutat. Amb informació de el seu grup i la resta de figures festives que hi prenen part, sortides, activitats, història, enllaços... Telèfon: 686225443
Drac de l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya - drac d'aquesta entitat que coordina les activitats de bona part del bestiari festiu català. Telèfon: 93.890.24.55
Drac de Vilardell (el Vallès Oriental) - drac que recrea la llegenda del Drac de Vilardell i que, de la mà de la Colla de Diables de Sant Celoni, surt per la Festa Major de Sant Celoni i per Sant Jordi. Telèfon: 661.81.76.44
Drac de Banyoles (el Pla de l'Estany) - drac construït l'any 1999 amb tracció a rodes que surt per les Festes de Sant Martirià. Telèfon: 972 58 12 37
Drac de Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat) - nascut el 1985 de la representació de la llegenda del Cavaller Guillem i la princesa Violant, que fou segrestada per un drac. Guillem allibera la princesa i a tot el poble. Acompanyat de dos dragonets. Pertany a la família dels Draconis Cappadociae, que correspon al drac mediterrani o llevantí. La colla està formada per 22 persones que porten una bèstia amb 13 punts de foc i que pesa 350 kg i fa uns 6 m de llarg. Telèfon: 667.75.65.15
Drac Capallà d'Horta-El Carmel (el Barcelonès) - construït amb fibra de carboni i alumini l'any 1990 per Toni Mujal, de Cardona. Telèfon: 93.358.68.17/93
Drac de Moja, Aj Olèrdola (l'Alt Penedès) - nascut al 1980 com a rècula del neguit cultural del jovent d'aquells temps, vinculat amb l'Associació de Veïns de la població, ho fa amb les aportacions de persones de cultures i procedències diverses. Telèfon: 93.890.23.89/93
Viagrot de Cubelles (el Garraf) - encarregat l'any 1998 per l'Agrupació de Balls Populars de Cubelles per substituir l'antiga Draga (dissenyada per la Pilarín Bayés) que estava força malmesa. Disposa dels elements característics tradicionals dels dracs heràldics medievals catalans; ales, cap agressiu, potes i cua, amb el cos coronat per una cresta punxaguda. Telèfon: 93.895.41.21
Drac Basser de Granollers (el Vallès Oriental) - construït el 1993 per Ramon Aumedes, és un drac amb rodes que llença aigua per la boca, cues i ales. A càrrec de la Colla dels Blancs de Granollers. Telèfon: 93.879.53.82
Drac de Manresa (el Bages) - construït l'any 1985 per Jordi Nius i reconstruït per Sendo Savall i que llança foc per 7 punts.
Mal Llamp d'Igualada (l'Anoia) - drac del barri de Santa Caterina d'Igualada, construït l'any 1989. Va amb rodes i llança pirotècnia francesa i carretilles xiuladores. Telèfon: 93.803.29.40/66
Drac de Mataró (el Maresme) - figura inspirada en el drac que el gegant Robafaves porta al casc. És una figura molt nova a la ciutat, del 1991. Té música i ball propis, composta expressament i semblant a la dels plens de la Patum. Surt per Sant Jordi, Les Santes i festes dels barris de la ciutat.
Drac de Sant Jaume dels Domenys (el Baix Penedès) - construït l'any 1998 per Ramon Espinosa i a càrrec dels Diables de Sant Jaume.
Drac de Llorenç del Penedès (el Baix Penedès) - construït l'any 1988 per Manel Casserres.
Drac Farfolla de Barcelona (el Barcelonès) - drac del barri de la Sagrada Familia. Em van batejar el dia 25 d'abril del 1998. Per construir-me es van inspirar en un drac que es va trobar als subterranis del temple de la Sagrada Família, en un dels magatzems d'Antoni Gaudí, encara que no se sap segur si el disseny és d'ell mateix, però és cert que el va encarregar com la resta de peces del temple. Telèfon: 686.88.74.91
Drac Rubricatus i Drac Rufino de Sant Boi de Llobregat (el Baix Llobregat) - també tenim dos "Satans" capaços de portar més 50 carretilles, el Drac Rubricatus penúltima adquisició dels diables de Casablanca, i amb col·laboració de l'Escola Montbaig ens encarreguem de portar el Drac d'aquesta Escola, "el Drac Rufino", una bèstia que pesa més de 60 Kg., i diverses figures amb foc.
Tigre i Drac Nou, dracs de la Geltrú, Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - es va estrenar el 9 d'agost del 2003 i manté la mateixa figura, forma i colors que el drac original "tigre" (1978). La colla va creure adequat construir una nova bèstia per tal de poder mantenir l'original en bon estat i va aprofitar per donar-li unes formes més orgàniques, més volum i més punts de foc a la nova peça. Telèfon: 655.55.50.08
Barrina, drac petit de la Geltrú, Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - va néixer des de l'interior d'un enorme ou infernal el 18 de juliol del 1981. Presenta les mateixes característiques que el drac gros "tigre" (1978) però a una escala més reduïda. Tot i amb això, es singularitza per tenir les banyes cargolades en forma de barrina, d'aqui li ve el seu nom. Telèfon: 655.55.50.08
Virgília, drac de Torredembarra (el Tarragonés) - drac del seguici de Torredembarra construït de fibra de vidre, material en principi més resistent i lleuger que el cartró pedra fet per Pedro Rodríguez.
Drac d'Arenys de Mar (el Maresme) - estrenat l'any 2006, el drac és un regal dels amos d'una tenda de confecció tèxti i joguines d'Arenys de Mar, Can Regàs, que van encarregar de construir a l'artista Mario Fernàndez i van regalar a la ciutat quan van tancar el negoci. Fa 5 metres llargada i 2,5 d'alçada i surt per Sant Jordi i per Sant Zenó. El drac, que no tira foc duu una taula de comandaments interna que permet al que el consueix des de l'interior de la carcassa obrir la boca del drac, tirar fum, encendre els ulls (són llums), etc. El drac duu incorporada fins i tot una càmara de video que serveix per veure-hi. Arenys a principi dels 90 ja havia tingut un drac fet per Martí Doy però es va malmetre.
Colla del Drac de la Llacuna (Anoia) - amb descripció del drac i fotografies d'algunes sortides de la colla. Telèfon: 660.26.10.42
Drac de la Llacuna (Anoia) - web de la colla del Drac de la Llacuna (Anoia). Telèfon: 660.26.10.42
Drac de Sant Quintí de Mediona (l'Alt Penedès) - pàgina web de la Colla del Drac de Sant Quintí de Mediona. La primera referència trobada, del Drac de Sant Quintí de Mediona, data de l’any 1853, es troba dins de la noticia que parla de la Festa Major de Sant Quintí, en el diari "El Presente".
Badalona Bèsties de Foc - colla badalonina que aplega totes les bèsties de la ciutat. Telèfon: 649.04.23.00
Drac de Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - el Drac de Vilafranca del Penedès, un dels més antics d'Europa, surt cada any per la Festa Major de Vilafranca, Sant Fèlix. Documentat per primera vegada pel Corpus del 1600.
Drac Cap de Fibló de Maó (Menorca) - construït l'any 2000, es remodela el 2008 amb 24 punts de foc. L'acompanya un drac infantil.
Drac de Santa Margarida (Mallorca) - el duu una persona i pesa 90 kg. Té 12 punts de foc i 3 metres de llarg. El va construïr Rafel Moreno l'any 2004.
Drac Miserach de Sant Pau d'Ordal (l'Alt Penedès) - és de l'any 2008, treu foc per 12 punts i surt a la Festa Major de Sant Pau d'Ordal (últim cap de setmana de gener) i a la Festa de la collita (finals de setembre o primers d'octubre). El va construir l'escultor Elias Álvarez a petició dels diables del poble. Al gener del 2008, va sorgir la idea de representar una història en que el drac fos el protagonista i aixií, juntament amb altra gent del poble, hem treballat per fer el Manuscrit de foc - "Història del Miserach" (primer cap de setmana de juny) una rondalla fantàstica, ben atractiva perquè agradi a petits i grans.
Drac de Torroella de Montgrí (el Baix Empordà) - a Torroella hi ha referències escrites de l’existència d’un drac en un document del segle XVII. El nou drac és una iniciativa de la Colla de Geganters de Torroella que disposen d’uns gegants històrics del segle XIX. El drac es porta com un gegant i té una alçada de 3,30 mts i disposa de 10 punts de foc.
El Cabrot del Vendrell (el Baix Penedès) - El cabrot és un impressionant dimoni que cavalca sobre un drac de dos caps. Els seus 12 punts de foc situats estratègicament juntament amb 3 bateries de foc d’artifici permeten crear una estudiada combinació pirotècnica que no deixa indiferent a ningú.
El Tallot del Vendrell (el Baix Penedès) Les tasques de construcció de la bèstia van començar l’any 1995. Aquesta va ser llarga i costosa, a causa de la inexperiència i la dificultat de realitzar aquest tipus de construccions mitjançant només recursos propis. Finalment, per la Festa Major del Vendrell de l’any 1997 es va produir la desitjada estrena de la nova bèstia i d’aquesta manera l’entitat ja tenia la seva icona representativa.
Drac volador de La Sagrera, Aj. Barcelona (el Barcelonès) - la colla el va incorporar l'any 1984. Es va estrenar durant les Festes de la Mercè d’aquell any. És una figura de drac d’estil xinès amb quatre punts de foc, fabricada en fibra de vidre i roba i de 9 metres de llargada. L’original és exposat a Cracòvia d'ençà que la colla hi va anar a fer una exhibició. La rèplica que ara fa servir la colla, igual com l’original, és transportada entre quatre persones i té mobilitat aèria, una característica que la fa única arreu. Durant l’incendi de Sant Joan de 2016 al local, la figura va quedar molt malmesa i el 2017 se’n va fer una rèplica amb un nou estil.
Lo Drac Carrincló de Lleida (el Segrià) - bèstia de foc amb morfologia de drac infernal i fabulós, amb cos de serp, ales de muricec, potes i urpes. Va ser creat per portar a terme la venjança de l’última metzinera penjada i cremada a Lleida, l’any 1485, que va ser la pallaresa Valentina Guarner. A les entranyes de la cova del Boc de Biterna, l’esperit de la bruixa Valentina i el Mascle Cabró, en aquelarre solemne, copularen en la foscor i engendraren la bèstia que, en sortir del fons de la terra, socarrimaria els qui manen de mala manera. En orgia de foc i festa, les bruixes ballaren en rotllana, d’esquena al foc, i un boc negre s’ho mirava dalt d’una roca, a l’entrada de la cova. Les bruixes de Biterna donaren en custòdia als Diables de Lleida la bèstia diabòlica fins al dia del seu bateig de foc, la setmana dels tres dijous, el dia 29 de setembre de 2013. Fa 3,2m (llargària) x 2,85m (amplada) x 2,9m (altura). Telèfon: 648.05.02.69

El Drac històric de Reus (1826-1834)
Palomar i Abadia, Salvador / Carrutxa