Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Festes majors

Festa Major de Sant Joan
Valls (l'Alt Camp)
Coincidint amb la tradicional celebració d'arribada del solstici d'estiu, comuna a gran part dels indrets de la nostra geografia, Valls viu també la seva festivitat anual més emblemàtica: la Festa Major de Sant Joan, dedicada al patró de la ciutat.

Festa Major a l'Ampolla (el Baix Ebre) - celebració que no es basa amb el foc sino amb activitats amb els animals. Amb repartiment del 'panoli', una pasta dolça i seca, per part de la Reina de les Festes i les Pubilles; la 'soltada de patos', les vaquilles i les diferents activitats amb bous: capllaçat, envolat, etc. Amb ball i focs de revetlla. Telèfon: 977.46.00.18
Festa Major de Vilassar de Mar (el Maresme) Telèfon: 93.754.24.00
Festa Major de Sant Joan a Les Roquetes (el Garraf)
Festa Major de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) - els principals atractius de la festa són el Concurs de pintura ràpida, una Bienal d'art, balls a l'envelat, l'elecció de l'hereu i la pubilla de la localitat i la ballada dels gegants del poble acompanyats per Pomell de flors, un grup de nens i nenes del poble que acompanyen el ball de la faràndula santjoanenca. Telèfon: 972 290 052
Festes de Sant Joan a Altea (la Marina Baixa) - festa major d'aquesta localitat que decora els carrers del casc antic per Sant Joan i programa diversos actes culturals. Els Clavaris són els encarregats d'organitzar-les. Destaca la "plantà de l'arbret", una demostració de força, venerant a la natura, a través d'un imponent arbre, una vegada ha conclòs la primavera. L'exemplar és talat en les serres de l'interior d'Alacant. Els joves acompanyats dels festers amb experiència porten l'arbre i el traslladen a coll per diferents carrers, reclamant durant tot el recorregut "aigua i vi", petició que els és concedida per tots els veïns per on passen, fins que el planten a la Plaça de l'Església. Aquest serà un dels actes que, juntament amb la "cremà" de la foguera, són els més característics de la festa i donen el major toc a aquesta festa, sempre acompanyada de la seva paella gegant i la coca. Telèfon: 96 584 13 00
Fira i Festes de Sant Joan i Sant Pere a Vinaròs (el Baix Maestrat) - es celebren entre els dies 23 i 30 de juny i són les festes majors de la ciutat. Destaca la proclamació de la Reina i Dames de les festes, la traca diària, la fira d'atraccions, l'exposició de maquinària agrícola i industrial, els bous i el gran castell de focs d'artifici aeroaquàtics de final de festes. L'any 1686, el rei Carles II va concedir "a la Molt Noble i Lleial Ciutat de Vinaròs" el privilegi per a celebrar aquestes festes locals.
Festa major a Olesa de Montserrat (el Baix Llobregat) - l'any 1366 el rei Pere el Cerimoniós, a precs del prior de Montserrat, Jaume de Vivers, concedí la celebració d'una fira a la nostra vila. Es creu que aquesta fira fou el bressol de la nostra Festa Major, que se celebra el dia 24 de juny, per Sant Joan. Amb motiu d'aquesta festa, l'Ajuntament i les entitats de la vila organitzen tot tipus d'activitats: exposicions, concursos, trobades de gegants, sardanes, activitats esportives, concerts, balls, etc. Actualment la Festa Major s'inicia amb el pregó que es llegeix des del balcó de l'Ajuntament, i acaba amb el tradicional castell de focs, l'últim dia de les festes. La nit de la revetlla s'encenen les fogueres de Sant Joan que la mainada ha anat preparant al llarg de la setmana, apilant fustes, mobles vells i tot allò que es pot cremar. Els petards són elements inseparables d'aquesta festa.
Festes de Sant Joan a Calvià (Mallorca) - la celebració del patró de Calvià, Sant Joan Baptista, marca l’inici de l’estiu. Inclou un programa ben complet d’actes programats per a que puguin gaudir tots els calvianers i tots els visitants: contacontes, teatre infantil, conferències, futbol, torrada popular, pregó, etc. Dissabte dia 24 hi ha la cercavila, jocs infantils, ball de bot i sopar de veïnats.
Festes de Sant Joan a Muro (Mallorca) - diu el refranyer popular que "Sant Joan és el dia més gran". Les festes de Sant Joan el Baptista són les festes majors de Muro i es celebren amb una setmana d'activitats: teatre, concerts, mostra de ball tradicional, etc. Sant Joan de juny, és la primera festa de l'estiu i té com escenari principal la Plaça Major. Són unes festes patrocinades per l'Ajuntament, sempre amb la col·laboració entusiàstica i decidida de les distintes entitats mureres. El dia de la festivitat de Sant Joan, cercavila i revetlla amb actuacions de grups musicals de renom. Telèfon: 971.86.00.36
Festa de Sant Joan a Porreres (Mallorca) - el refrany diu "Sant Joan és la festa més important de l’any" i els actes programats s’allarguen fins al dia 2 de juliol. Sant Joan és el segon patró de Porreres, i hi ha exposicions, festes de fi de curs, sopars a la fresca, tallers, processons, entre d’altres. També hi hau ballada popular, el Tast de confitura d’albercoc i la mostra de plats elaborats amb albercoc. Telèfon: 971647221
Festa major del Casc Antic de Barcelona (el Barcelonès) - la festa es celebra amb el format actual des de l 'any 1985. Els protagonistes de la Festa són els gegants Peret i Marieta, dos personatges , estrenats l'any 1995, emblemàtics de la història del barri: un fanaler i una planxadora.
Festa major petita a Sant Hilari Sacalm (la Selva) - la vigília, espectacle pirotècnic i revetlla. El dia de Sant Joan, cercavila amb els gegants i cap-grossos de Sant Hilari. També es fa un homenatge a la vellesa, repic de campanes, missa cantada i dinar que inclou un homenatge a totes les persones grans.
Festa major petita, de Sant Joan “Petit” a Pineda de Mar (el Maresme) - el cap de setmana abans de Sant Joan es fa una varada de barques a l’antiga i l'esmorzar de patrons i mariners. Després té lloc la processó marinera que compta amb la participació de les barques dels pescadors de Pineda, una de les quals és coneguda com a “barca patrona” perquè porta la imatge del patró del poble, Sant Joan, que és tot l’any a la petita capella de la Confraria de Pescadors. La llegenda diu que la nau que portava el cap de Sant Joan va ancorar a Pineda i van dipositar-lo a la platja, i va acabar sent el patró. A mig recorregut, en el punt conegut com 'el marge’, es fan unes lectures en record a les persones de Pineda que «de la mar en feren vida» i es llancen unes corones de flors a l’aigua. Hi participen el rector de Santa Maria, les pubilles i hereus i una àmplia representació dels polítics locals, així com el Patró Major de la Confraria. El dia 23 de juny es fa la revetlla de Sant Joan, amb l’arribada de la Flama del Canigó per mar a bord d’una barca de pescadors, que és rebuda pels hereus i pubilles de l’any en curs i amb la qual s’encenen les diverses fogueres de les revetlles veïnals. El dia 24, Ofici Solemne en honor al patró, plantada de Gegants i cercavila, ballada de sardanes, i Mostra de Coques i Postres Casolans (des del 1985).

El Segle Romàntic. Actes del Col.loqui Narcís Oller
Bertran Luengo, Jordi / Edicions Cossetània