Ecosistema: Protagonistes > Gegants > Gegants de Girona

Els Gegants d'Olot
Olot (la Garrotxa)
Són una de les parelles de gegants més emblemàtiques de Catalunya i protagonistes d'una de les festes majors més importants de les comarques gironines: les Festes del Tura d'Olot. Tot i que les figures actuals són del 1889, la seva presència en festes olotines es remunta a principis del segle XVI.

En Gerió
Girona (el Gironès)
El gegant Gerió és un gegant de tres cossos, tres caps i sis braços que representa al fundador mític de la ciutat de Girona. Se'l pot veure en comptades ocasions tot i que la seva principal aparició té lloc el dia de la cercavila de les Festes de Sant Narcís.

Gegants d'Olot (la Garrotxa) - el web dels gegants, cavallets i cabeçuts d'Olot (inclòs el Lligamosques). Amb un disseny interactiu i sorprenent!
Gegants d'Amer (la Selva) - web de la Colla Gegantera d'Amer. Trobaràs la història i les nostres activitats Telèfon: 972.43.03.89
Amics dels Gegants de Figueres (l'Alt Empordà) - tota la informació, història i fotos de tots els gegants de Figueres, cap-grossos i gegantons. També hi són el Bou, el Drac, els Grallers i els ministrers. Telèfon: 972.50.82.25
Colla gegantera d'Hostalric (la Selva) - el gegant representa el comte de Barcelona, i el sobrenom "Cap d'Estopa" li ve pel color dels cabells tan atapeïts. Conta la llegenda que es trobava de cacera prop d'Hostalric i fou assassinat pel seu germà, el qual tirà el cos en un gorg (actualment anomenat del Comte o d'en Perxistó al terme de Sant Feliu de Buixalleu). La geganta representa la parella del comte, que era natural de Sicília i esdevingué comtessa de Barcelona i vescomtessa de Narbona. Com que funda el monestir de Valldemaria ( a prop d'on morí el seu marit, al terme d'Hostalric), porta un rosari i un petit llibre d'oracions. Telèfon: 667.43.70.59/972.86.41.59
Gegants de Maçanet de la Selva (la Selva) - informació sobre aquest gegants que representen personatges populars propis de la vila durant la primera meitat del segle XX: els esclopers i de les herbolàries. Telèfon: 972.85.90.16
Gegants de Girona (el Gironès) - web de l'entitat encarregada dels gegants de Girona. Telèfon: 972.213.806
Colla Gegantera de Banyoles (el Pla de l'Estany) - colla que va néixer arran d'una crida que l'Ajuntament va fer l'any 1995. Es tractava que els gegants banyolins despertessin, ja que feia uns quants anys que no sortien pels carrers.
Geganters de La Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà) - web de la colla gegantera de La Bisbal d'Empordà, encarregada dels gegants Perses (del 1950), que només surten en dates especials, com la cercavila d'inauguració de la Festa Major, els gegants Fesolers que daten de primers de segle XX (del 1997 a partir d’una foto del 1902), la Rufina, una geganta que representa a una ceramista que va ensenyant la llengua a tot aquell que se li acosta i la Rigoberta.
Gegants Rajolers de Vilafant (l'Alt Empordà) - surten en motiu de la festivitat de Sant Cebrià, patró de la vila, i per la Mare de Déu del Carme, protectora dels bòbiles. L'any 1994, per rememorar i fixar el passat rajoler, es va decidir construir dos gegants que representessin una parella de treballadors d'una bòbila: Cebrià, un rajoler, i Carme, la seva dona. La colla gegantera i grallera "Els Rajolers" es va ampliar, el 1996, amb els capgrossos d’en Draga i d’en Sagal.
Gegants de Flaçà (el Baix Empordà) - els gegants de Flaçà, l'Argenter i la Molinera, van ser inspirats en la poesia que Mn Joan Planas va presentar als Jocs Florals de Girona de l'any 1880. Telèfon: 972 48 86 01
Geganters i grallers de Corçà (el Baix Empordà) - web de la colla de geganters i grallers de Corçà, encarregats de dur el gegant que representa la imatge característica d´un veí del poble, estrenat l'any 1998.
Colla Gegantera de Cornellà del Terri (el Pla de l'Estany) - La colla gegantera de Cornellà del Terri som una associació sense anim de lucre. Acompanyats pels gegants, capgrossos, grallers i percussionistes, fem cercaviles i balls de gegants. Telèfon: 972.59.67.36
Gegantets de Tortellà (la Garrotxa) - La Colla Gegantera de Tortellà és una associació sense ànim de lucre, formada per dos gegantets (Joanet el músic i Marieta l’espardenyera) acompanyats dels seus geganters i un grup de grallers, timbalers, saxos i trombó.
Colla Gegantera de Castellfollit de la Roca (la Garrotxa) - va néixer l’any 2000 agafant el relleu d’un grup de joves que els havien fet ballar fins llavors. De la vintena de membres que la varen iniciar, en un any i mig varen passar als volts d’uns setanta integrants entre geganters, músics i acompanyants. La colla es consolidà arran de la I Trobada de Gegants de Castellfollit de la Roca celebrada el diumenge posterior a la festa major de setembre, l’any 2001. Representen un cavaller i una donzella que varen habitar el poble a l’Edat Mitjana.
Colla Gegantera de Palamós (el Baix Empordà) - els gegants de Palamós evoquen el rei Pere II de Catalunya, dit el Gran, i la seva muller, Constança de Sicília i ens fan retrocedir al segle XIII quan la corona catalano-aragonesa, demostrà la voluntat de tinença d’un port en el litoral empordanès, quasi tot sota el domini feudal.
Gegants de Celrà (el Gironès) - estrenats l'any 2011, es diuen Lola i Sixt.
Fal·lera Gironina (el Gironès) - colla Gegantera Fal·lera Gironina. Gegants, Capgrossos, Bastoners, Grallers, Tarotaires, Percuters i Xanquers de la ciutat de Girona.
Amics del Gegants de Salitja, Aj. Vilobí d'Onyar, Salitja i Sant Dalmai (la Selva) - colla gegantera de Salitja. Telèfon: 972-237-11
Gegants de les Preses (la Garrotxa) - des del 13 d'octubre de 1996 el poble de Les Preses gaudeix dels seus propis gegants. L'Elionardis i la Ricarda són uns personatges lligats amb la història local i amb la noblesa del segle X, descoberts per l'historiador Mn. Joan Pagès. Els gegants tenen lletra per a la seva cançó, escrita per la poetessa Montserrat Vayreda. La música i la coreografia va anar a càrrec de l'Esbart Dansaire Marboleny i de l'Escola de Dansa Folklòrica de la Garrotxa.
Colla Gegantera de Caldes de Malavella (la Selva) - l'any 1988 s’estrenaren els gegants nous de Caldes, amb el nom de Claudi Calderí i Emília Quirina A partir d’aquell mateix any, es va anar formant la Colla Gegantera de Caldes de Malavella, establerta com a entitat l’any 1995. I té com a objectiu principal representar el poble de Caldes a través dels nostres gegants. La família de gegants ha anat creixent al llarg dels últims anys amb la incorporació dels capgrossos romans... Un dels actes importants que organitza i promou la Colla Gegantera és la Trobada de Gegants, que es fa cada any el dissabte de la Fira de l'Aigua (octubre).
Gegants d'Arbúcies (la Selva) - colla formada pels gegants Quirze i Julita, la gegantona Carboneta, amb els capgrossos del dimoni, la buixa i el petit conill. Els gegants representen els habitants avantpassats de les Valls d'Arbúcies i les seves formes de vida tradicionals. Telèfon: 653.130.244
Gegants terrissers de Breda (la Selva) - la parella de gegants estrenada l'any 1996 dissenyada per Francesc Mas i construïda per Artur Garcia representa un matrimoni de terrissaires, que antigament era l'ofici més corrent a la vila. El gegant duu el nom del patró dels terrissaires, Hipòlit (pes: 47Kg, alçada: 3,50m). La geganta duu el nom d'una santa venerada a una de les ermites del municipi de Breda, que és Santa Anna (pes:45Kg, alçada:3,45m).
Gegant Batoies de Batet de la Serra (la Garrotxa) - En Batoies és un gegant que representa un pagès que va a batre fajol i, per això, duu unes batolles a les mans. Les Perdius són quatre capgrossos que tenen la fesonomia d'aquesta au. Són duts per uns nens que duen un cistellet de vímet a les mans. Els acompanyen els Batoiers de Batet. Surt al segon cap de setmana de febrer per la Fira del Fajol que és fa a Batet i per la Cercavila d'Inici de les Festes del Tura d'Olot.

Els Gegants de Figueres
Ferreira, Juli / Brau Edicions