Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Rifes i concursos de panellets

Per Tots Sants moltes localitats organitzen rifes i concursos de panellets. Els participants hi aporten els panellets artesanals fets a casa seva i es sortegen entre els assistents (rifa) o bé un jurat en valora els millors (concurs). Els beneficis de la rifa serveixen per a finançar les activitats de l'associació que l'organitza. Antigament, les rifes de panellets es feien en els cafès. Aquest dia els cafès preparaven taules molt ben parades, amb plats ben plens de panellets i amb molta llum i flors. Per la tarda la gent anava a seguir cafès, com per Setmana Santa anava a seguir monuments, i per Nadal pessebres. En algunes poblacions com Reus, aquest costum encara és vigent.

Rifes de panellets
Reus (el Baix Camp)
Per Tots Sants i la Castanyada, la ciutat de Reus acull una pràctica festiva que vincula el joc amb el menjar: són les anomenades rifes de panellets o rifa de la confitura, un costum antic que perviu amb tota vigorositat de la mà d'entitats i associacions locals.

Rifa de Panellets a Castellvell del Camp (el Baix Camp) - les rifes de panellets no són una celebració nova a Castellvell del Camp. Els nostres avantpassats enllestien grans taules molt ben parades amb plats plens de panellets que refeien a mesura que s'anaven rifant. L'Associació Cultural El Rajoler, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castellvell del Camp, va recuperar l'any 2008 aquesta tradició tant típica de la nostra població i tornar a convertir el dia 1 de novembre en una data entranyable per als veïns i veïnes. Es pot apostar per un ampli assortiment de paneres de panellets i de fruita confitada en la rifa, visitar una extensa exposició de la Tradició de Tots Sants comissionada per la mateixa associació El Rajoler i disfrutar amb la canalla en un "Racó d'entreteniment" propi mentre els pares i mares participen en la rifa.
Concurs de panellets i castanyada de Vilafranca del Penedès La festa consistirà amb un berenar-sopar. El concurs tindrà tres premis: presentació, originalitat i sabor.
Castanyada amb Concurs de panellets a Barcelona (el Barcelonès) - concurs de panellets. Degustació de moniatos, castanyes. Concert de Música. Telèfon: 93.284.01.26
Concurs de Panellets d'Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat) - des de l'any 1983 es celebrà aquest concurs de panellets. Té premis a la qualitat i a la presentació. Cada concursant presenta tres tipus de panellets i es lliuren tres exemplars de cada tipus de panellet, llestos per a ser degustats pel jurat, acompanyats de la seva recepta de preparació, sense el nom del concursant. El panellets han de ser d’elaboració casolana.
Rifes de panellets a Igualada (l'Anoia) - a Igualada es feien rifes de panellets per Tots Sants, si més no, a la dècada de 1920
Concurs de Panellets a Verges (el Baix Empordà) - Castanyada, venda de castanyes i taller de paperines. El Concurs de Panellets han d'evocar a Verges. Es dona premi al més original i al més bo. Iniciat l'any 2011.

- I va bola! Rifes i altres costums de Tots Sants a Reus
Palomar i Abadia, Salvador / Migdia Serveis Culturals