Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > El Tió o Tronc de Nadal

La cerimònia del tió és un conjunt d'activitats que giren a l'entorn d'un tros groixut d'arbre. Comença quinze dies abans del Nadal amb l'arribada a casa del tronc o de la soca, el tió, que sovint es va a buscar al bosc. Els nens l'alimenten, meravellats, durant uns dies, fins que el dia de Nadal, es fa un ritu consistent en fer "cagar" o "rajar" torró i altres llepolies al tronc a força dels cops de bastó que la canalla li propina mentre s'entonen cançons tradicionals. Es tracta d'una tradició familiar molt viva i arrelada a Catalunya, doncs la quitxalla -i també els adults- en fan gran festa. Tradicionalment se celebra la nit de Nadal o bé l'endemà, 25 de desembre.

El tió
A l'interior de cada casa
La cerimònia del Tió de Nadal és una romanalla d’un antic culte a un amulet domèstic protector de la família que els nostres avantpassats realitzaven pels volts del solstici d’hivern. Amb les transformacions que el temps imposa i malgrat l’arribada de costums forasters, aquest ritu nadalenc manté la plena vigència en terres catalanes.

Cançons per fer cagar el tió
A cada casa
Es pot dir que hi ha tantes cançons per fer cagar el tió com cases i famílies. El repertori d'aquestes cançons en la nostra tradició cultural és extensíssim i, malgrat que totes responen a un mateix patró, les lletres tenen moltes variants. Us n'oferim un recull, agrupades per comarques, per cantar mentre es pica ben fort amb el bastó.

Figuretes pel tió
Palamós (el Baix Empordà)
Durant els dies previs a Nadal algunes pastisseries preparen les anomenades "figuretes pel tió", petites figures de massapà amb formes i gustos diversos que serveixen per alimentar al tió mentre no arriba el dia de fer-lo cagar.

Tió de Nadal - per conèixer els orígens, forma i evolució d'aquest costum nadalenc, característic de la nostra tradició popular. Hi trobareu diverses variants de les cançons de tió que es canten a les nostres comarques.
Cançons del Tió - fer cagar el tió no només és donar bastonades a un tronc o a un animaló de fusta, ja que aquesta acció és acompanyada de cançons, un seguit de cantarelles que formen part de la nostra tradició oral i que és bo conèixer i conservar. Hi ha moltes versions i, ocm que es tracta d'un costum de l'àmbit familiar, hi ha moltíssimes variants.
La Soca de Nadau a Les (Vall d’Aran)
L'Oncle Buscall, mestre tioner - l'Oncle Buscall té cura dels tions que es desperten als arbres, d'on els despenja i els lliura a la canalla perquè els facin cagar.
La Tronca més gran del món a Tremp (el Pallars Jussà) - web oficial d´aquesta entranyable festa nadalenca a Tremp. Telèfon: 619.67.39.93
Festa del tió a Clariana (Argençola) - una matinal per petits i grans on es va a buscar els tions als boscos. Amb el Mercat del Tió, on es poden trobar parades de productes de la terra i artesania, del terme d’Argençola i de productors i artesans de proximitat. Telèfon: 616183365

El cicle nadalenc. 1: Tió de Nadal
Palomar i Abadia, Salvador / Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Reus