Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Caterina > Captiris infantils de les "caterinetes"

Un dels costums associats a la festa de Santa Caterina són les captes de les “caterinetes", uns captiris infantils semblants als de Sant Nicolau i Santa Llúcia, protagonitzats per les nenes. Aquest dia es permet als infants algunes llicències i en moltes escoles, especialment les de les comarques del nord de Castelló, celebren o bé una festa especial a l'interior del col·legi o bé celebren la diada fent una sortida al camp o a l'ermita del poble amb tota la mainada. En aquestes sortides les caterinetes canten cançons tradicionals i, a canvi, reben diners i llepolies dels que les escolten. Amb el que recullen fan una gran berenada.

Festa de les Caterinetes
Diferents poblacions
La festa de Santa Caterina, patrona dels escolars, els filòsofs i sobretot de les xiquetes, és una de les festes més importants en moltes escoles del País Valencià. Cada 25 de novembre els infants fan una gran festa, van a berenar a fora amb els mestres, canten cançons tradicionals i realitzen tot tipus d’activitats extraordinàries.

Festa de Santa Caterina i Sant Nicolau
Vinaròs (el Baix Maestrat)
Aquesta és una de les diades amb més tradició de Vinaròs i un dels moments més esperats de l'any pels xiquets i xiquetes. Tot i que la festa es celebra de manera diferent en cada escola, manté alguns elements comuns: la presència del "catxerulo" i la figura del gall, la cantada de lloes, l'estrena de roba nova, l'intercanvi de regals amb els mestres i la menja de la prima, el pastís propi de la jornada.

Festa de Santa Caterina a Càlig (el Baix Maestrat) - se celebra el dia 25 de novembre. És una diada en què participen sobretot els infants que, conduïts pels mestres d'escola i acompanyats sovint dels pares, van a l'ermita del Socors a passar un dia que els val per jugar, córrer, cantar... i menjar-se la prima, un dels dolços tradicionals calijons. Telèfon: 964 49 20 01
Les Catalinetes a Canals (la Costera) - aquesta celebració consisteix en fer una excursió al camp per part dels més menuts per tal de prendre el berenar, el qual sol estar elaborat amb el pa de catalinetes, un pa especial amb llavors d'anís, que sovint s'acompanya del torró de gat. També a aquesta ciutat valenciana es conserva encara la cançó de Les Catalinetes que diu: "Les catalinetes juguen a boletes/ els catalinots juguen a bolots./ Tu catalineta,/ tu que vas i vens/ di-li a ta mare/ que vinga correguents...". La música tradicional que l´acompanya és amb dolçaina.
Festa de les Catalinetes d'Ibi (l'Alcoià) - es fa una gran xocolatada amb els nens i nenes del poble i es canta la cançó de les Catalinetes. Telèfon: 96 555 26 55

Cançons i costums de Vinaròs. Primera part
Redó Vidal, Ramón / Editorial Antinea