NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dilluns, 21 de setembre de 2020 | Mateu | Dia Mundial de l'Alzheimer    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Neules decoratives 

El costum de guarnir les esglésies amb neules elaborades artística i artesanalment és propi del Nadal de l'Illa de Mallorca, malgrat que antigament havia estat un costum molt estès a tot el territori català. Entre els segles XVI i XIX, era costum a molts pobles de Catalunya, València i també de les Balears adornar l'altar major amb unes cintes de les quals penjaven neules de forma completament oberta, acompanyades de diverses fruites naturals en senyal d'ofrena. Les neules actuals de Mallorca són de paper, contenen motius nadalencs i geomètrics i es pengen en enfilalls o tires que es col·loquen en llànties, altars, llums, sostres, grans pessebres, escenes del Naixement i arbres. Modernament, el costum de guarnir amb neules s'ha traslladat també als aparadors de moltes botigues i cases.


il·lustració de la notícia
 Les neules
Diferents poblacions
Per Nadal, moltes botigues i esglésies de Mallorca enramen i guarneixen el seu interior amb uns llargs enfilalls de neules de paper blanques bellament treballades amb motius nadalencs, un costum que antigament també havia estat molt extès a les esglésies del Principat de Catalunya.


il·lustració de la notícia
 Les neules
Sant Cebrià de Vallalta (el Maresme)
Sant Cebrià de Vallalta ha recuperat, des de l'any 2003, l'antic costum de penjar neules i altres fruits del temps al voltant de l'altar de l'església. El costum, documentat abundantment entre els segles XVI a XIX a tot Catalunya i que encara es manté molt viu a Mallorca, té el seu origen en les ofrenes que els fidels feien per Nadal.


Neules tradicionals de Mallorca - imatges de neules tradicionals a Deià, fetes per mans expertes, però també les fetes per infants.
Neules a Sant Cebrià de Vallalta (el Maresme) - l'altar de l'església de Sant Cebrià es decora amb neules planes pintades de colors i castanyes, recuperant així una antiga tradició que es remunta al segle XVI. La recuperació d'aquest antic costum de Nadal ha estat possible gràcies a la feina que ha portat a terme durant dos anys un equip del Centre d'Estudis de Sant Cebrià.
Neules decoratives a les parròquies de l'Empordà - Violant i Simorra explica que "a mitjans segle XIX, en algunes parròquies de l'Empordà encara subsistia el costum (segons sembla d'origen medieval) d'ornar les esglésies i capelles, per la festivitat de Nadal, amb sengles enfilalls de neules planes." (Llibre "El llibre de Nadal. Costums, creences, significats i orígens "")
Neules de colors a Blanes (la Selva) - "Per Nadal es costum posar en lo retaule del altar major, hont están representats lo naixement de Jesu-Christ y la adoració dels Reys, així com en los pendons que en dita festivitat penjan de la bóveda, llargas enfiladas de neulas de colors, especie d'hostias de un pam, poch més ó ménos, de diámetre; iguals á las que s'tiran en los bateigs. Aquest raro adorno no s'retira fins passat lo día d'Epifanía". Josep Cortils i Vieta, Ethologia de Blanes, 1886

Enviar articleEnviar enllaçllegir
Dolços, confits i tortells palamosins farcits d’història: segles XVI-XIX
Martín Roig, Gabriel / Revista Baix Empordà
La primera notícia que hi ha d’aquest costum de penjar neules a l’església ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2020 festes.org