Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Els patges

Les cavalcades dels Reis d'Orient van precedides per la solemne visita d'un patge de Ses Majestats. Es tracta d'un personatge màgic que, batejat amb noms diversos, acompleix la funció de preparar els ànims a la quitxalla, anunciar la pròxima arribada dels Reis a la vila i recollir les cartes que els nens i nenes els porten -amb la llista de regals i joguines que desitgen- per tal d'entregar-les a Melcior, Gaspar i Baltasar.

El Mag Maginet
Cornellà de Llobregat (el Baix Llobregat)
El Mag Maginet, patge i emissari dels Tres Reis d’Orient a Cornellà de Llobregat instal·len cada any un campament oriental amb l'objectiu de recollir les cartes dels nens i nenes i de donar pistes de com serà la sempre enigmàtica arribada de Ses Majestats a la ciutat.

El Patge Faruk
Igualada (l'Anoia)
Perquè Ses Majestats els Reis d’Orient puguin repartir tots els regals la nit del 5 de gener, abans hi ha hagut d’haver algú que realitzi tots els preparatius perquè la festa sigui un èxit. Aquest algú, a Igualada, és el patge Faruk, que el 28 de desembre arriba de l’Orient i l’1 de gener recull les cartes de tots els infants.

El patge Hassuan a Sant Vicenç de Castellet (el Bages) - després de Nadal els nens i nenes de tot Sant Vicenç de Castellet van a rebre un personatge molt especial. Aquesta personatge és el Patge Hassuan que és l'encarregat de recollir totes les cartes de tota la mainada del poble per veure que els hi poden portar la nit de Reis i per comprovar que es vagin comportant bé durant tot l'any.
El patge Faruk a Igualada (l'Anoia) - emissari de Ses Majestats els Reis d'Orient a Igualada i que emet missatges radiofònics destinats a la mainada.
El Patge Faruk a Callús (el Bages) - arriba d'Orient i és rebut per molts nens i nenes. Al Casal, recull les cartes que li porten.
Arribada del patge Faruk a La Pobla de Claramunt Telèfon: 93.808.60.75
El patge Xiu-Xiu a Terrassa (el Vallès Occidental) - web oficial el patge Hassim Jezzabel, Xiu-Xiu per als amics infants, l'enviat especial de S.M. els Reis de l'Orient a la ciutat de Terrassa per recollir les cartes dels infants.
El Patge Hassan de Cercs (el Berguedà)
El Camarlenc dels Reis a Lleida (el Segrià) - el Camarlenc de Ses Majestats els Reis d'Orient recull les cartes que els infants de Lleida adrecen als reis des del dia 2 al 4 de gener.
El Patge Gregori - és el patge amb més poder dels Tres Reis d'Orient i és tradicional a Barcelona, Granollers, Canet de Mar i Mollerussa, entre d'altres indrets. Té uns ulls i unes orelles que ho veuen i ho senten tot a molts quilòmetres de distància. Ell sabrà si s'ha fet bondat o no, i ho explicarà als Reis perquè actuïn en conseqüència a l'hora de repartir regals o carbó.
L'Eliseu, carter reial a Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - l’emissari de Ses Majestats els Reis de l’Orient recull les cartes pels Reis d'Orient a a la carpa reial situada a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú.
Arribada del Carter Reial a Manlleu (Osona) - enviat per SSMM els Reis del l’Orient, arriba el 28 de desembre i recull les cartes dels nens i nenes.
El Patge Raimon a Vilafranca del Penedès (el Garraf) - arriba el dia 26 de desembre i recull, barri per barri, cada dia en un barri diferents, les cartes dels nens i nenes de Vilafranca.
Patge Xiu-Xiu a Matadepera (el Vallès Occidental) - es diu així perquè la seva feina consisteix en xiuxiuejar a les orelles dels Reis, el comportament dels infants. Comença a fer la seva feina des de l’endemà del dia de Sant Esteve i volta per tot arreu vigilant als nens.

Ja han sortit les reines
Reixach i Brià, Roser / Revista «Caramella» IV