Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > El Caganer

Una de les figures més emblemàtiques i més populars del pessebre català és el caganer. El caganer és una figura del pessebre que representa a una persona fent les seves necessitats fisiològiques a l'aire lliure. Aquest personatge, home o dona que caga, ocupa un dels racons del pessebre que cada any es fa a l'interior de moltes llars catalanes. La representació tradicional del caganer és amb camisa blanca, pantalons foscos i barretina vermelles, sovint fumant una pipa, tot i que modernament la fesonomia del caganer ha adoptat una extraordinària diversitat sovint encarnant als personatges públics que han destacat durant l'any que s'acaba.

El caganer
Pessebres
L’arrelada popularitat que la figura del caganer té a casa nostra prové dels sentiments que desperta veure coexistir en un mateix escenari situacions que a primer cop d’ull semblen antagòniques: l'espiritualitat de la representació del fet religiós i la materialitat que implica el fet de defecar.

Associació Amics del Caganer - associació fundada pel Nadal de 1990 per ajuntar i potenciar persones i activitats encaminades a donar a conèixer la figura més emblemàtica del pessebre català: El Caganer. Publiquen un butlletí amb caràcter semestral, El Caganòfil, fan exposicions de figures de Caganers arreu de Catalunya, així con el sopar anual de socis per a celebrar la elecció del personatge del "Caganer de l’Any".
Institut d'Estudis Escatològics - referent en l'estudi, observació i difusió del fet de defecar, l'Institut aporta textos, reflexions i tot tipus de material al voltant de l'art del bon cagar. Des de La Portella.
Blog El Caganer - en aquest blog podreu votar els caganers de l'any, fer suggeriments de quin hauria de ser un bon candidat per plasmar-lo en caganer, i podreu trobar fotografies de l'any anterior.
Caganers de la terrisseria de Caldes Caga el Rei i caga el Papa, i de cagar ningú s'escapa.
Pessebres Olivé - fabricants de figures de pessebre, articles i complements de pessebre: coves, pous, molins, miniatures. Boles i llum de Nadal, arbres, articles de decoració de Nadal. Disfresses, perruques i barrets, maquillatge i complements per a Carnaval. Articles de festa, broma i broma eròtica.
Caganer.com/Anna Maria Pla - figura obligada en els pessebres vuitcentistes, car la gent deia que amb la seva deposició femava la terra del pessebre per a l’any següent i amb ell la salud i la tranquil·litat de cos i d’ànima que cal per fer el pessebre, amb el goig i l’alegria, que comporta el Nadal vora la llar. Fer figurar aquest homenet en el pessebre portava sort i alegria i no fer-ho comportava desventura.
Scaramuix - webBlog del artista SCARAMUIX, aquí podreu trobar totes les novetats i genialitats d’aquest il•lustrador, escultor, escriptor i artista en general...
Catganer Ens agradaria que els CATGANERS es convertissin en una figura popular, simpàtica, fresca, imaginativa i un xic provocadora. Un figura per a grans i petits. Volem que comparteixi l’espai amb altres figures conegudes. Volem que els CATGANERS sedueixin als ciutadans que viuen al nostre país, vinguin d’on vinguin. Persones que estimin la nostra terra, la nostra cultura i la nostra llengua. En definitiva volem que la gent se senti orgullosa d'ésser d'aquí.
Museu del Caganer a Centelles (Osona) - té com a base 1.234 caganers de la col·lecció del Jordi Sarrate, una àmplia col·lecció de imatges del caganer i d’altres de temàtica escatològica. S’hi poden trobar peces procedents d’Itàlia, Portugal, França, Alemanya, Puerto Rico, el Brasil i també d’altres punts de l’Estat espanyol. També compta amb una biblioteca nombrosa sobre el caganer i les arts populars.

El caganer. La figura més popular del pessebre català
Diversos autors, / Editorial Alta Fulla
El Caganer és una de les figures més caracterítiques i entranyables de ...

El gran llibre dels caganers
Diversos autors, / Llibres de l'Índex
En aquest llibre hi trobareu més de trescentes imatges de caganers. El ...

El caganer
Diversos autors, / La Galera
Àlbum escrit per Anna Canyelles i il·lustrat per Roser Calafell per nens ...

L’exquisida banalitat del caganer
Curcó i Pueyo, Jordi / Diari “La Mañana"
Pessebres artístics, tradicionals, monumentals, casolans, amb molsa o sense, ...

Llaor i glosa del caganer
Llauradó, Josep Maria / Diari de Balears
Sortit de l'armari i de la bossa on ha viscut tot l'any, amic retrobat ...

Le cagadou provençal
Arruga, Jordi / festes.org
Com és sabut, els “santons de crêche”, de Provença, mostren una evident ...

llegir
De la pintura costumista flamenca als pessebres casolans de Catalunya. Un recorregut per les manifestacions de l'escatologia en la imatgeria i la ceràmica.
Arruga, Jordi / Associació Catalana de Ceràmica Decorada i Terrissa
A les més diverses cultures trobem elements i representacions iconogràfiques ...