Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Els Pastorets

Els Pastorets són les representacions nadalenques per excel·lència, dramatitzacions divertides i entranyables que combinen magistralment els continguts més argumentals del misteri cristià del naixement de Jesús, com la lluita del bé contra el mal o el naixement del Messies. S’estructuren en diferents parts i s’anomenen Pastorets perquè l’acció o trama es desenvolupa a través dels diàlegs que tenen els pastors en anar a fer l’ofrena al nounat. L’origen dels Pastorets el trobem en el teatre religiós medieval català que en dates nadalenques que s’estructurava en quatre nuclis argumentals: els Officium pastorum (l’adoració dels pastors o “pastorades”, l’Ordo prophetarum (desfilada de profetes bíblics i aparició de la Sibil·la), l’Ordo stellae (basat en el tema de l’estel dels Mags) i l’Ordo Rachaelis (dramatització del lament de Raquel després de la matança dels Innocents). Tot i que els primers textos en català d’aquest tipus de teatre són del segle XV, no és fins a finals del XIX, amb l’aparició primer del text de Miquel Saurina Los Pastorets de Betlem, o sia, lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist (publicat l’any 1887) i el de Federic Soler “Pitarra” El bressol de Jesús o En Garrofa i en Pallanga (publicat l’any 1901) que la representació torna a agafar embranzida. Des d’aleshores han estat molts els autors que han escrit la seva pròpia versió d’aquesta dels Pastorets, com La flor de Nadal de Francesc d’Assís Picas, L’estel de Natzaret de Ramon Pàmies o els famosos Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús de Folch i Torres. Moltes de les representacions d’Els Pastorets són a càrrec dels grups de teatre local i es fan en centres socials, centres parroquials, casinos o teatres. Els Pastorets han estat la gran escola on s’han format molts dels actors i actrius que en l’actualitat excel·leixen en obres de teatre o sèries de televisió.

Els Pastorets
L'Ametlla de Merola, Aj. Puig-Reig (el Berguedà)
Una música i una lletra pròpies, fruit d’una llarga tradició teatral, una escenografia artesanal i la participació entusiasta de tots els veïns són les claus de l’èxit dels Pastorets de l’Ametlla de Merola, que es representen cada diumenge de gener al teatre d’aquesta antiga colònia tèxtil del riu Llobregat.

Els Pastorets
Mataró (el Maresme)
Els actors Joan Pera, Borís Ruiz i Jordi Bosch, entre d’altres, van trepitjar el seu primer escenari gràcies als Pastorets de Mataró. L’obra, una escenificació fidel de l'original L'Estel de Natzaret de Ramon Pàmies, va ser declarada, el 1981, patrimoni cultural de la ciutat per part de l'ajuntament

Els Pastorets
Berga (el Berguedà)
Els Pastorets de Berga, una tradició centenària sense la qual no s'entendria el Nadal berguedà, es caracteritzen per ser dels pocs que mantenen la representació d’en Serafí Soler “Pitarra” i per incloure les garrofes, un conjunt de quaranta-quatre versos que fan un repàs satíric a la vida social i política de la ciutat.

Els Pastorets
Vilanova i la Geltrú (el Garraf)
Vilanova disposa d'una extensa tradició en la representació d'obres teatrals de temàtica nadalenca. Una gran participació popular, una música feta per a l'ocasió per compositors locals i uns decorats propis són alguns elements d'aquesta gran escola de formació teatral que són Els Pastorets vilanovins.

Els Pastorets d'Igualada (l'Anoia) - web d'Els Pastorets o l'Adveniment de l'Infant Jesús d'en Josep M. Folch i Torres d'Igualada, posats en escena cada Nadal des de l'any 1959 pel Grup de Teatre Esbart Igualadí. Telèfon: 93.803.75.56
Pastorets d'Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat) - amb un text propi, s'escenifiquen al casal de cultura Robert Brillas, els caps de setmana abans de Nadal, Nadal i el 27 de desembre.
Els Pastorets de Súria (el Bages) - la fidelitat al text de Folch i Torres, la música original en viu i en directe, i l’escenografia de paper, obra dels Germans Salvador, són els actius més entranyables de l’espectacle. Les representacions nadalenques a Súria, tenen arrels almenys des de finals del s. XIX. Adopten el text actual al 1926 i encara avui cada Nadal apleguen 200 participants i 1.000 espectadors. Telèfon: 938.696.655
Els Pastorets de Calaf (l'Anoia) - web d'aquests Pastorets que s'han convertit en un referent dins el món dels Pastorets, tant per la seva fidelitat al text d'en Josep Maria Folch i Torres, com per les novetats tècniques i l'acurada posada en escena. Tot un poble que durant més de cinquanta anys porta representant aquest espectacle. Telèfon: 93.869.89.29/669.410.100
Els Pastorets de Figueres (l'Alt Empordà) - web d'aquesta obra de la que ja es té constància des del 1862, però que comencen a escenificar-se l’any 1923 amb l’estrena d’El primer Nadal dels pastors, que recull els tres temes habituals dels pastorets: lluita entre el bé i el mal, històries de Josep i Maria i peripècies dels pastors.
Els Pastorets de Pineda de Mar (el Maresme) - web del Centre Cultural i Recreatiu de Pineda, on es celebren aquests Pastorets versió de Josep Maria Folch i Torresa i a càrrec de tots els membres de la companyia del Centre i tots els alumnes de l'Escola de Teatre. Telèfon: 93.767.16.75
Els Pastorets de Girona (el Gironès) - pàgina web dels Pastorets de Girona, que inclou tots els aspectes relacionats amb aquesta representació a la ciutat de l'Onyar: els cartells, les cançons, els diables i els àngels, etc...
Els Pastorets d'El Vendrell (el Baix Penedès) - Posem en escena Basada en l'obra El primer Nadal dels pastors, de Mossèn Rossend Fortunet. Volem continuar apostant fort per aquest intens missatge de Pau mitjançant el nostre espectacle, que és cultura tradicional, catalana i religiosa. Telèfon: 977.66.29.93/977.66.02.92
Els Pastorets de Sant Pere de Ribes (el Garraf) - web oficial del Centre Parroquial on es celebren cada any els Pastorets. Inclou fotografies de tots els seus protagonistes.
Els Pastorets de Balsareny (el Bages) - les representacions, durant les festes nadalenques, d’Els Pastorets és una de les activitats del poble que té més atractiu. "L’adveniment de l’infant Jesús", com es titula originalment, és obra de Josep Maria Folch i Torres i s'escenifica a la Sala el Sindicat. Telèfon: 93.839.65.56
Representació dels Pastorets "La Rosa de Betlem" a Cervera (la Segarra) - del cerverí Ramon Turull, a càrrec d'una companyia de teatre local, al Gran Teatre de la Passió de Cervera. Inclouen les garrofes, unes cançons on es retreuen fets excepcionals, amb humor, sobretot de l'ajuntament i també dels cerverins. Telèfon: 973 532 661
Els Pastorets de Guissona (la Segarra) - recuperats l'any 2008 per la colla castellera dels Margeners de Guissona. La versió representada no és la 'tradicional' de Guissona, sinó que s'ha optat per la més que coneguda i arreu representada de Josep M. Folch i Torres (Rovelló i Lluquet).
Pastorets a Sant Quirze de Besora (Osona) - els Pastorets 'El Bressol de Jesús', també coneguts com a 'Garrofa i Pallanga', fa més de 100 anys que es representen a Sant Quirze de Besora. La lluita entre el bé i el mal, les aventures entre els peculiars pastors, una apassionada història d'amor,… tot això i molt més és el pretext final d'explicar el fet religiós del naixement de Jesús.
Els Pastorets d’Anglès (La Selva) - tenen els seus inicis a l’any 1978, quan el vicari Josep Ma Pont i Coma va tornar a recuperar una tradició local, l’origen de la qual es remuntava a abans de la Guerra Civil. El nou projecte de Pastorets s’inicià amb un tret diferencial que el feia peculiar: els adults organitzaven i els nens i nenes (M.I.J.A.C i Escoltisme) feien d’actors i actrius.
Els Pastorets Musicals a Arenys de Munt (el Maresme) - són un espectacle musical de dues hores de durada on la interrelació entre els actors i el públic arriba en un estat màgic. L’agilitat del text que uneix les diferent escenes musicals desemboca en un ritme en què et fa viure la tradició catalana dels pastorets en un context actual i modern sense deixar de costat el referent religiós del fet. Una orquestra en directe i més de seixanta cantants/es, actors i actrius dalt de l’escenari acompanyats amb els efectes de foc i só, amb un treball acurat de tramoia ens fa gaudir d’unes diades nadalenques ben particulars. Telèfon: 93 793 70 19
Els Pastorets d'Ulldecona (el Montsià) Els Pastorets de Josep M. Folch i Torres van néixer dins del Patronat de la Passió com a complement nadalenc de les nostres representacions, utilitzant tots els mitjans tècnics i humans de la Passió d'Ulldecona. La música és en directe, interpretada per la banda de l'Escola de la Banda de Música d'Ulldecona. Telèfon: 977.720.117
Els Pastorets de Terrassa (el Vallès Occidental) - es fan a l'Elenc Artístic del Centre Social i escenifiquen el text "Els Pastorets o l'Adveniment de l'Infant Jesus" de Josep Maria Folch i Torres. Telèfon: 93.783.19.17
Els Pastorets de Granollers (el Vallès Oriental) - organitzats per Amics dels Pastorets de Granollers es posa en escena el text "Els Pastorets o l'Adveniment de l'Infant Jesus" de Josep Maria Folch i Torres al Teatre Auditori de Granollers. Al gener.
Coordinadora de Pastorets de Catalunya - entitat que agrupa més de 40 grups, des dels més reconeguts fins els més modestos, però tots amb voluntat de projecció cap el futur. És un fòrum de trobada dels grups, per garantir la continua millora, posada en valor i promoció dels espectacles. Telèfon: 661412730
Els Pagesets de Borrassà (l'Alt Empordà) - la representació dels Pagesets amb Grata Companya, és una versió dels Pastorets especial que cada any incorpora novetats en el text, en funció de l'actualitat local i nacional.

Els Pastorets de Tarragona
Bargalló i Valls, Josep / Edicions El Mèdol
Aquests nous Pastorets de Tarragona sorgeixen d'una ciutat Patrimoni de ...

Pastorets de Pals. 25 aniversari
Roig i Ribot, Francesc / Associació cultural i esportiva "el Pedró"
Llibre commemoratiu dels 25 anys de representació dels Pastorets de Pals. ...

El Bressol de Jesús o en Garrofa i en Pallanga. [drama sacre en cinc actes]
Soler i Hubert, Frederic / Editorial Millà
L'any 1891 Frederic Soler "Pitarra" estrena la seva versió del text dels ...

Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús
Folch i Torres, Josep Maria / Editorial Millà

El patrimoni festiu de Manresa. Els Pastorets
Soler Bonet, Josep M. / Ajuntament de Manresa, el Casal Familiar Recreatiu Els Carlins i Farell Editors
El llibre fa un repàs al llarg de la història dels Pastorets, una mostra ...

Història d'un centenari. Els Pastorets