Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Miquel > Balls i danses

Dins les manifestacions festives relacionades amb aquest sant que han romangut a Catalunya destaca el Ball de Sant Miquel. Es tracta d’un ball parlat característic dels Balls de Diables del Garraf, Penedès i una part del Camp de Tarragona, que executen en el marc de determinades festes populars. El Ball de Sant Miquel escenifica la lluita del Bé contra el Mal i es configura com una disputa dialèctica entre l’Arcàngel Miquel, representat per un infant-àngel que duu una espasa, i uns personatges que representen les forces del Mal, representats per Llucifer, la Diablessa i un número variable de diables. En l’acció narrativa d’aquest entremès destaquen els parlaments dels diables o “versots”, uns versos rimats que fan referència a temes locals o generals d’actualitat en clau satírica. Vegeu Balls de Diables amb parlaments

Ball de Sant Miquel
Reus (el Baix Camp)
El Ball de Diables de Reus, una colla de diables amb un model i idiosincràsia propi, posa en escena, quan ho consideren oportú, el Ball de Sant Miquel, una representació tradicional i popular sobre la lluita entre el Bé i el Mal, entre la religió cristiana i l'anterior, una lluita entre el sant i les forces de la Natura.

Ball de Sant Miquel a Reus (el Baix Camp) - representació a la plaça de les peixeteries velles de Reus a càrrec del Ball de Diables de Reus. Recuperat l'any 2006.
Ball de l'Amor dels tres Arcàngels a Calonge, Aj. Santanyí (Migjorn) - se celebra davant la parròquia de Sant Miquel Arcàngel pels volts del 29 de setembre, en el marc de les festes de sant Miquel. Hi intervenen tres dansaires que representen arcàngels i un dimoni, amb música de xeremies. Telèfon: 971.16.77.16