Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > La Rabassa o Mona de Nadal

La Rabassa és una espècie de mona que els padrins regalen als fillols el dia de Nadal. Es tracta d'una peça de rebosteria feta sobre la base de pasta de farina tipus brioix i massapà que pot tenir forma circular amb un forat al mig o bé forma de serp, trena, anguila, lira... És propi de les dues comarques empordaneses, l'Alt i el Baix Empordà. No es coneix gaire la història d'aquest tortell ritual, però sembla que podria tenir, com el “redort” del Pirineu, el seu origen en antigues ofrenes. Per la seva història i composició, la Rabassa està emparentada amb el Tortell de Reis, del que n'és un precedent. El seu nom "Rabassa", que vol dir "soca", suggereix que podria estar vinculat amb el ritu de fer cagar el tió.

La Rabassa
Diverses poblacions
En moltes poblacions empordaneses es manté viva la tradició de la mona de Nadal, un tortell dolç de formes ben diverses que els padrins regalen als seus fillols el dia de Nadal. Conegut popularment per “Rabassa” o "Tortell de Nadal", aquest tortell està relacionat amb el ritu del tió.

Tortella de Nadal a Tortosa (el Baix Ebre) - és tradició molt antiga que en aquesta ciutat i els padrins regalin la "tortella de Nadal" als seus fillols o filloles.
Pa foradat de Nadal - pa rodó i foradat fet de matafaluga que es menja el 25 de desembre en diverses poblacions catalanes, com Reus i Valls. Està fet de massa pastissera, pujada amb farina fina i després del ferment del llevat, s'adoba amb matafaluga. Es menja per postres, per acompanyar els torrons, especialment bo amb el de Xixona. S'enceta la vigília de Nadal, en sortir de la missa del Gall, i es menja amb torrons i vi ranci.
La Rabassa a Boadella d'Empordà (l'Alt Empordà) - el dia de Nadal encara es manté viu l´antic costum que obliga els padrins a regalar la "rabassa" de Nadal als seu fillols. La rabassa és una coca rodona, molt dolça, que actualment ha agafat la forma de tortell. L´any 1982 va aparèixer un grup de cantants d´havaneres sota el nom de "els Nens de Boadella". Estava format per un conjunt de veïns de Figueres entre els quals hi havia el Sr.Joan Minobis que té una casa en el poble. Dit Joan Minobis havia recollit les havaneres i cançons que havia creat i que cantava un avi del poble, Joan Cantenys Serra.
La Rabassa a Palamós (el Baix Empordà) - és la Mona que el padrí regala al fillol per Nadal. Té forma estirada, com una serp allargada. També dita "culebra".
La Rabassa a Palafrugell (el Baix Empordà) - la mona de Nadal, amb forma de serp. A Palafrugell el fillol canta "Benvolguda padrina/ Nadal ha arribat,/doneu-me la rabassa/ i que Déu us dongui felicitat."
Redort de Nadal al Pallars Sobirà - Violant i Simorra explica que les mestresses de les cases de Isil i Son "anaven a l'ofici de mitjanit (Missa del Gall) amb un redort amb un forat al mig penjat del braç, el redort de Nadal, per fer-lo beneïr".

Panes rituales, infantiles y juveniles en el Nordeste y Levante español
Violant i Simorra, Ramon / C. Bermejo-Impresor