Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Santa Àgueda > Festes de dones

Santa Àgueda, coneguda en altres indrets també per Agda o Àgata, és la patrona de les dones en general i molt especialment de les que estan a punt de criar. També és la patrona dels campaners, de les bugaderes i rentadores de riu i d’alguns pastors del Pirineu. En molts indrets de la nostra geografia també se la té per l’advocada contra els incendis. En l'actualitat se l'invoca perquè protegeixi les dones dels perills que les amenacen, especialment dels maltractaments, i també de les malalties més freqüents entre el col·lectiu, com el càncer de pit.

Festes de Santa Àgueda
Diferents poblacions
Cada 5 de febrer moltes poblacions de la geografia catalana celebren una festivitat dedicada a la patrona de les dones: Santa Àgueda. La festa, que sembla ser una romanalla de les festes Matronals romanes, té per principal característica la inversió dels papers socials entre homes i dones.

Festa de Santa Agda
Riba-Roja d'Ebre (la Ribera d'Ebre)
La festa de les dones de Riba-roja d'Ebre es celebra amb l'ofrena d'uns grans pans de pessic amb forma de pit i amb l'elecció d'un govern de dones, format per una alcaldessa i dues regidores que, aquests dies, exerciran el poder al poble.

Festa de Santa Àgueda
Torà (la Segarra)
Un sopar exclusiu per dones durant el qual se serveix un pa en forma de penis, una alcaldessa de dones i una missa durant la qual es reparteixen uns panets en forma de pits, són alguns dels elements d'aquesta festa de marcat caràcter carnestoltenc que se celebra en honor a la patrona de les dones.

Per Santa Àgueda, les dones manen als pobles - article que explica tots els elements d'aquesta festa d''inversió dels papers socials i el procés de dinamització que la festa va tenir a Riba-Roja d'Ebre i en altres indrets de les comarques properes.
Festa de les dones a Serós (Segrià) Telèfon: 973780009
Festa de les dones a La Granja d’Escarp (Segrià)
Festa de Santa Àgueda a Corbins (Segrià) - festa en honor a la patrona de les dones, que són les qui organitzen les activitats d'aquesta diada. També es fa l'elecció de les Pubilles per a l'any en curs.
Festa de Santa Àgueda a Sudanell (el Segrià) - festa de les dones durant la qual evitaven la intervenció dels homes.
Festa de Santa Àgueda a Sunyer (Segrià) - en aquesta festa es ballava una dansa especial, el Ball de la jota, només per dones i no deixaven acostar-s'hi els homes.
Festa de Santa Àgata a Aitona (Segrià) - en aquesta població eren les serventes les que prenien un paper preponderant, regint el comú de les dones amb atribucions d'autoritat.
Festes de Santa Àgueda a la Ribera d'Ebre, Terra Alta i Priorat - també es celebren importants festes de Santa Àgueda a les poblacions d'Ascó, Flix, Ginestar, la Palma d'Ebre, Móra d'Ebre, Móra la Nova, Bot, la Fatarella, el Masroig, etc
Festes de Santa Agueda a Vallibona (Els Ports)
Santa Àgueda en altres poblacions del País Valencià -també es celebra Santa Àgueda a Benicàssim, Casas de Moya (Venta del Moro), Camporrobles, Suera, Teresa de Cofrents, Pobleta de Morella, Cati, Pobleta...
Festa de les dones a Bossòst (Val d'Aran)
Festa de les dones a l'Ampolla (Baix Ebre)
Festa de Santa Àgueda a Massalió (el Matarranya) - se celebra amb una processó de dones amb el panistre de Santa Àgueda que es dirigeixen fins a l'església. El panistre és una especie de panera, més llarga que ampla i feta de canyes i, que es porta al cap durant la processó on commemoren a la patrona de les dones.
Festivitat de Santa Àgueda a Calaceit (Matarranya) - la festa de les dones es celebra a la Institució Cultural de la Franja de Ponent. la vigília, exhibició de Balls de Saló i Gran Revetlla amb música en viu. Diumenge al matí cercavila, lo pregó i tot seguit la missa, la processó i el dinar de germanor a la Fonda Alcalà. A la vesprada la seu de la Institució acull una xocolatada, ball, xaranga, bingo i fi de festa obert, ara sí, també als hòmens i als xiquets.
Festa de les dones a Arnes (la Terra Alta) - Se celebra el diumenge més proper al dia de la Santa el 5 de febrer, amb l'escolliment de govern de dones, alcaldessa, regidores i agutzil, homenatge a la dona més gran del poble i a la xiqueta més jove. Les dones i les xiquetes ballen la jota d'Arnes i es fa un dinar de dones. Telèfon: 977.435.134
Festa de les Dones a Massalcoreig (el Segrià) - es celebra normalment la segona quinzena de febrer. Es fan dos dies de festa organitzats per les dones solteres i casades del poble. El divendres es fa una sessió d’escala hifi (funció) en la qual hi participen les noies i dones del poble. El dissabte es fa una Missa en honor a Sta. Àgata i Sta. Apol·lònia, es beneixen els pans (coques grans) i es reparteixen per tot el poble. Desprès es fa un cercavila o el que en podríem dir una rua de carnestoltes ja que tothom va disfressat. Per la tarda es repeteix la funció i desprès es fa una sessió de ball. Per la nit es fa un ball de disfresses amb ressopó i molts premis. Telèfon: 973.793.601
Festa de Santa Àgueda a Gandesa (la Terra Alta) - el cap de setmana més proper al 5 de febrer. Dissabte, nomenament de l'Alcaldessa i Regidores de l'any en curs i sopar i ball de la dona. Diumenge al matí, processó amb la imatge de la santa i missa major en honor a Santa Àgueda. Telèfon: 977420800
Festa de Santa Àgueda Torrelameu (la Noguera) - organitzada per l'Associació de Dones de Torrelameu "Les Àguedes". Hi participa una gegantona estrenada l'any 2016 i batejada amb el nom d'Aguedeta. Dinar tradicional de les àguedes i altres activitats.
Festra de Santa Àgueda a Prat de Comte (la Terra Alta) - el dia 5 de febrer, Santa Àgueda, a Prat de Comte hi ha festa gran. Totes les dones ( xiquetes, joves i grans) surten al carrer a celebrar el seu dia. Primer de tot van a l'església que per un dia està plena de gom a gom. En acabar la missa, totes a la processó amb Santa Àgueda. Al final de la processó hi va el mossèn i la corporació municipal d'aquell dia, l'alcaldessa i les regidores. Després de missa es beneeixen unes plàteres plenes de mamelletes de Santa Àgueda, que es reparteixen entre les assistents. Tot seguit, davant Ca la Vila es ballen sardanes i jotes. La festa acaba amb un dinar popular. Organitzada per l'Associació de Dones. Telèfon: 977.42.82.84

Refranyer de les dones
Amades i Gelats, Joan / Edicions El Mèdol