Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Granada (Pentecosta) > Festes majors

Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa)
La festa major de Sant Feliu de Pallerols se singularitza per la Mata-degolla, nom amb què es coneix popularment un conjunt de danses interpretades per la imatgeria festiva local (cavallets, gegants i mulassa) únic a Catalunya.

Barri de la Creu Alta, Aj. Sabadell (el Vallès Occidental)
L'antic poble de la Creu Alta -avui annexat com a barri a Sabadell- celebra la seva festa major el cap de setmana anterior a la Pasqua Granada, amb un seguit d'activitats protagonitzades pels elements de la cultura popular catalana.

Festa Major de Llagostera (el Gironès) - coincideix amb la Pasqua Granada i sol començar amb un ball per a la tercera edat, un cercavila de gegants i capgrossos i la lectura del pregó. Entre les activitats més destacades hi ha els balls al local polivalent, el correfoc, els concursos i exposicions i els espectacles infantils. Telèfon: 972.83.00.05
Festa Major de Fals, Aj Fonollosa (el Bages) - es celebra per Pasqua Granada, que coincideix amb l’Aplec al Grau. En aquest últim, al sortir de missa (celebrada a l’Ermita del Grau) i després del repartiment entre els assitents del típic panet, el jovent balla tres balls típics del poble: l’Almorratxa, les Corrandes i els Cascavells. A continuació es celebra un dinar popular sota les alzines del Grau. La festa principal del poble engloba tot tipus d’actes en els quals poden participar xics i grans. Concursos, campionats (de futbol, futbol sala, volei, petanca, billar, etc.), xerrades, teatre, espectacles, balls, concerts, etc. Durant la Festa Major també es realitza un Concurs de Fotografia. Hi participen persones i entitats de tot Catalunya i es reparteixen diferents premis. El Jurat està format per Membres d'un entitat fotogràfica de reconeguda solvència. Telèfon: 93.836.80.03
Festa Major Cinquagesma a La Pobla de Lillet (el Berguedà) - el cap de setmana de Dilluns de Cinquagesma. Dilluns, sortida al santuari de Salgars, missa amb cant dels goigs i ball de la tradicional Dansa de Falgars, les alegres corrandes i sardanes.
Festa Major de la Creu Alta, Aj. Sabadell (el Vallès Occidental) - des de finals del segle XIX, es feia el dia de Sant Vicenç (22 de gener) i el 1896 es va canviar la data de la festa per celebrar-la durant la Pasqua de Pentecosta, tradició que continua en els nostres dies. Ha estat sempre una festa preparada pel poble, mantenint i rellevant el sentit identitari, i un enriquiment social claríssim de la cultura catalana. S’ha treballat, i es continua fent-ho, en preservar la memòria històrica, del poble primer, del barri després. La Comissió de Festes, que cada any es constitueix amb la participació de l’Associació de Veïns (principal motor de la Festa Major) junt amb les diferents entitats del barri, escoles, clubs esportius, centres culturals, etc. Les tradicions i la cultura popular hi son presents amb les sardanes, cercaviles, gegants (propis), diables, castellers, etc. Telèfon: 616.01.25.91

Petita història del ball de cavallets, gegants i mulassa de Sant Feliu de Pallerols
Llorach i Cendra, Jordi / Editorial Mediterrània